FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Koje su boje medvjedi ove godine u Berlinu?

objavljeno:

31. 01. 2011.
Koje su boje medvjedi ove godine u Berlinu?

autor:Uza zlatne, imamo ih i duginih, po dobrom običaju – običaju koji traje već 25 godina za redom.


Najpoznatiji njemački medvjedi su ipak Haribo gumeni medvjedići. Odmah nakon toga je Berlinale, filmski festival, čija nagrada je zlatni medvjed. Posebna se nagrada, među naslovima koji su u različitim segmentima programa Berlinalea, daje za LGBT naslove.

Nagrade za filmove queer tematike iščekuju se uz pregršt popratnih događanja u Berlinu, sama dodjela je na rasporedu  u petak 18. veljače (Klink!), a do tada pogledajte što se sve skriva u paketu kandidata za šarene medvjediće.

Konkurencija je napeta

Od LGBT filmova, za Zlatnog se medvjeda natječu film dužeg i film kraćeg naslova, odnosno Bizim Büyük Çaresizligimiz vs. Lipstikka. Prvi je turski naslov, a drugi englesko/arapsko/hebrejska koprodukcija.

Osoba A: Ja sam queer laureat Berlinalea!

2 Turka napokon, godinama nakon srednjoškolskih simpatija (jedan je povratnik iz Njemačke), žive idilično zajedno, a onda se zaljube u nametnutu pastorku, istovremeno. Prijevod naslova, a možda i teme: Our grand despair. Trailera čini se još nema, ali lijep je soundtrack:  (Klink!)

Find more artists like sakin at Myspace Music


Osoba B: Ja sam queer laureat Berlinalea!

Dvije Izraelke napokon, godinama nakon srednje škole se nađu u Londonu uz reminiscencije na tinejđerstvo. Deja vu?
Film je podigao kontroverzu kad je procurila vijest da promomaterijali uspoređuju izraelsku okupaciju teritorija s Holokaustom. Redatelj je to naravno opovrgnuo. Možda je riječ i o mudrom marketingu? Ali, nemojmo biti zločesti. Radije ćemo navesti da je redatelj Lipstikke postao poznat – kao horny 17godišnjak u tinejđerskom hitu „Lizaljka arome limuna“.

Panorama, pogled, krajobraz

Iz panoramske selekcije dugu u očima nose brojni naslovi, između kojih možemo izdvojiti 2 naslova iz dokumentarnog segmenta „Panorama dokumente“, oba s ženskim redateljskim potpisom:

!Woman Ert Revolution – A secret History

Tijekom više od 40 (!) godina, redateljica Lynn Hershman Leeson je prikupila stotine sati intervjua s vizionarskim umjetnicima, povjesničarkama, kustosicama i kritičarkama koje su oblikovale uvjerenja i vrijednosti feministički pokreta u umjetnosti i sada prezentira samu esenciju svog dokumentiranja – nešto što se nikako ne smije propustiti!

The Advocate For Fagdom

Duhovni sin Kennetha Angera i Johna Watersa, vođa Queercore pokreta – jedan jedini i neponovljivi Bruce LaBruce, ne mora raditi memoare – portretiran je već za života od strane redateljice Angelique Bosio, a u opisu tog jedinstvenog velikog čovjeka nježne građe svoj su obol u izjavama dali i John Waters, Bruce Benderson, Harmony Korine, Gus Van Sant, Richard Kern, Rick Castro…

Sljedeći plan Marca Bergera

U programu Forum dolazi nam poznanik Marco Berger, čiji prethodan film smo predstavili u Queer MoMentima – Plan B. (Trailer niže) Novo ostvarenje zove se „Odsutan“, i bavi se mladićem opsjednutim svojim trenerom plivanja, a navodno je bio jedan od traženijih filmova među distributerima.

Što će publika reći, vidjet ćemo.

PLAN B: Movie Trailer. Watch more top selected videos about: Damian Canduci, Lucas FerraroKomentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike