FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bivši gej, sadašnji gej?

objavljeno:

7. 05. 2012.
Bivši gej, sadašnji gej?

autor:U pitoresknom slovenskom gradu Postojni prije nekoliko dana održano je  kontroverzno predavanje o “liječenju homoseksualnosti“. Predavač Luca di Tolve, mladim je vjernicima trebao originalno u prostorijama Školskog centra u Postojni u organizaciji koparske biskupije održati predavanje o „štetnosti homoseksualnosti“. Di Tolve je poznat kao “bivši gej” koji je uspio uz pomoć reparativne terapije američkog kliničkog psihologa Josepha Nikolosija i naravno molitve Gospi iz Međugorja postati strejt osoba.

Predavanje se uglavnom bazira na tvrdnji da je sklonost prema istom spolu psihička bolest te da se kao takva može izliječiti, što je uostalom i priča koju prodaje Luca di Tolve. Koncept njegovog predavanja u potpunosti je neispravan pošto je „homoseksualnost“ prestala biti smatrana psihičkom bolešću davne 1973. godine u Americi te 1991. godine u ostatku svijeta.

Osnovni problem ovog predavanja je bila sama lokacija njegovog održavanja – naime Školski centar je pod palicom Ministarstva obrazovanja, a s obzirom da u Sloveniji postoji javno izražena tendencija odvajanja crkve od politike,  samim održavanjem ovakvog oblika predavanja ta razdvojenost prestaje biti jasna. Ravnateljica je na kraju odlučila kako neće dopustiti održavanje predavanja u prostorijama Školskog centra, no di Tolve je brzo našao drugi prostor u kojem je uspio proširiti svoj „nauk“. Aktivisti iz Škuca su također istaknuli i kako je etiketiranje homoseksualnosti kao psihičke bolesti u suprotnosti sa slovenskim zakonima pošto se radi o širenju netrpeljivosti i diskriminacije kao i da su tvrdnje predavača da je snagom molitve uspio pobijediti HIV u potpunosti neutemeljene a i opasne.

Zanimljivo je kako je Luca di Tolve bio jedan od istaknutijih pripadnika talijanske LGBT scene prije nego je otkrio molitvu – bio je na aktivističkoj sceni sve dok nije doznao kako je HIV pozitivan. Od tog trenutka tražio je „spas“ kojega je na kraju našao u vjeri i terapiji te je sa svojom ženom Teresom (na slici) LGBT osobama odlučio nuditi „ruku spasa“ iz „pakla homoseksualnosti“. Svoju ženu je upoznao na duhovnoj obnovi u Međugorju te su nakon vrlo kratkog vremena odlučili stupiti u brak.

Predavanje o „ozdravljenju homoseksualaca“ diglo je na noge i slovenske intelektualce Romana Kuhara, Barabru Rajgelj, Anju Kocman i Škodlara Ministra koji su održali konferenciju za novinare na kojoj su upozorili kako di Tolve širi netočne i neutemeljene informacije te su dali kratak pregled kako su se osobe sa sklonostima prema istom spolu liječile u prošlosti. Nakon što su iznijeli utemeljene dokaze kako je Luca di Tolve u biti zavarava javnost svojim predavanjima i istupima, malo tko je mogao pomisliti kako će njegovo predavanje imati dobar odaziv.

Mladi i stari vjernici, okupili su se u župnom uredu u Postojni kako bi poslušali što ovaj „bivši gej“ ima za reći. Organizatori su se branili kako di Tolve na kraju nije održao predavanje bazirano na teoriji da je homoseksualnost bolest nego kako je okupljenima pričao o svojem životu a po mnogim komentarima na slovenskim vjerskim portalima, dalo bi se zaključiti da je na mnoge okupljene njegova priča o „paklu homoseksualnosti“ ostavila dubok dojam.


1 komentar »

  • Suzana kaze:

    Kakvo proseravanje, majko mila…Pitam se koliko su ga platili za tu umobolnu propagandu…

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike