FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Osnovan OKVIR – nova LGBT organizacija u Sarajevu

objavljeno:

20. 04. 2012.
Osnovan OKVIR – nova LGBT organizacija u Sarajevu

autor:U Sarajevu je osnovana nova LGBT organizacija OKVIR koja će se pridružiti u borbi za LGBT prava. Samo nedugo nakon osnivanja, članovi organizacije su već prijavili prvi slučaj diskriminacije LGBT osoba koji su iskusili na vlastitoj koži.

Naime, dana 19. travnja 2012. u popodnevnim satima (između 13:30h i 14h) u hodnicima zgrade Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo dogodio se incident. Studentima se prije dobrovoljnog darivanja krvi davao formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koji su bili dužni popuniti. Ništa ne bi bilo specifično da u odjeljku “Osobe koje ne trebaju davati krv” nisu navedene “osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima”.

U službenom priopćenju navedeno je: “Uvidom u sadržaj formulara, studentice Lamija Topčagić i Nedžmina Šeta i student Amar Numanović obratili su se dekanovom uredu te ukazali na diskriminatorsku stavku u formularu. Dobili su informaciju da Filozofski fakultet nije odgovoran na sadržaj formulara, a koji je odobren od Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH. Studenti, vidno razočarani situacijom, upozoravali su ostale da je pomenuti formular diskriminatoran i suprotstavljen temeljnim ljudskim pravima. Nakon toga, jedan od bolničara fizički je nasrnuo na studenta Amara Numanovića. Da stvar bude gora, knjižničarka/bibliotekarka, uposlenica Filozofskog fakulteta, nazvala je studente narkomanima i propalim studentima, na što je student Amar Numanović negirao da je „propali student“ i dodao da se bori za temeljna ljudska prava koja formular krši. Lamija Topčagić dodala je da nije narkomanka, ali da jeste lezbijka te da su i njena prava spornim formularom ugrožena. Bibliotekarka je na to odgovorila: „Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu“, te je nakon toga nazivala pogrdnim riječima. Na kraju je bibliotekarka dodala da će studente sačekati poslije nastave ispred zgrade fakulteta.”

OKVIR je upozorio da je ovakvim postupkom jasno da su i bolničar i knjižničarka/bibliotekarka izvršili uznemiravanje, kao oblik diskriminacije, koji se sastoji u ponižavanju i omalovažavanju na temelju seksualne orijentacije, a u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH – zabrana diskriminacije na osnovu spolnog/seksualnog identiteta – čl.2. stav 1, i čl. 6., oblici diskriminacije: direktna diskriminacija, indirektna diskriminacija, uznemiravanje, spolno uznemiravanje, mobing, segregacija, izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije i podsticanje na diskriminaciju – čl. 3 i 4. te su osudili diskriminaciju u obrazovnim ustanovama.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike