FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pitali smo: Zbog čega volite Queer festival?

objavljeno:

18. 04. 2012.
Pitali smo: Zbog čega volite Queer festival?

autor:10. QueerZagreb Festival

Pitali smo: Zbog čega volite Queer festival?

Samo dani nas dijele od početka desetog, ali i posljednjeg Queer Zagreb festivala. U ovih devet godina održavanja festivala, on je postao simbol različitosti, druženja, partijanja, ali i kulture te je od samih početaka isticao kako je Queer Zagreb festival – festival drugačijih. Festival na kojem se svaki posjetitelj može osjetiti posebno, unijeti u sebe dozu kulture, dozu zabave i u svakom trenutku biti baš ono što jest. Priupitali smo tako neke od bivših posjetitelja festivala da s nama podijele svoja razmišljanja o festivalu, što ih se najviše dojmilo te kako komentiraju činjenicu kako je ovo posljednji Queer Zagreb festival. Reakcije su, naravno, bile raznolike.

SANDRA: “Od prošlih Queer festivala istaknula bih tulume, pogotovo završni na kojem je atmosfera bila pregenijalna. Muzika američkih dj-a koja je bila tako poznata, ali opet jedinstvena na način da nisi mogao otrčati do wc-a jer bi svaki put bilo ‘samo ova pjesma’. I taj osjećaj gdje napokon možeš biti svoj bez da te netko osuđuje – gej, lez, butch, trans, strejt ili jednostavno čudan – bio bi opet “normalan”. Na festivalu mi se svidjela različitost koja nas i sve krasi i uvijek zapravo ima pomalo svega za sve interese. Što je ovo zadnji festival??? Otvaram pelin od muke.

IVA: “Posjećivala sam festival i prije angažmana u Queeru. Neke od stvari su mi bile divne, neke su mi bile too much, ali svaki me posjet natjerao da razmontiram glavu i preispitam što zapravo mislim o nečem, što zapravo vrijedi za mene, a što sam naučila pa si ponavljam kao svoju istinu. Jedna od najljepših stvari mi je trenutak kada sam, tražeći nekog od izvođača za izjavu, nabasala na tonsku probu Holcombea Wallera u ZKM-u i ostala tamo stajati kao duh Hamletovog oca do kraja. Ako ćemo biti patetični, bilo je tu i nekih gutanja knedli, ali to je eto, najdojmljiviji trenutak – zalutaš iza kulisa, a on vježba u potpunom mraku. Došlo mi je da ga izljubim koliko je lijepo. Što se kraja tiče, možda je 10 godina lijepo zaokruživanje ciklusa. Ne sumnjam da će entuzijastični kreativci koji stoje iza festivala pronaći način da stvore neki nov koncept koji će nam i dalje otvarati glavu i srca na najbolji mogući način.”

GORDANA: “Molim? Hoće li mi nedostajati? Pa to je najbolji festival dramskih umjetnosti pored tjedna suvremenog plesa! Sad kad malo bolje razmislim, bila sam i na više predstava… Svaku predstavu koju sam u sklopu Queera vidjela, bila je jedinstvena stilom i izričajem, posve neuobičajena za našu scenu,ostavila je dugotrajni dojam i želju za “još toga”, tog feelinga da kad pogledaš predstavu, treba ti neko vrijeme da ju probaviš, vraća ti se u misli više puta s porivom da ponovno promisliš onaj jedan dio, ili cijeli koncept i izvedbu predstave. Npr. ona sa smijehom, ili jednu koju sam vidjela ranije s jednim glumcem na sceni Vidra, mislim da je bio Francuz, ne sjećam se o čemu se radila, ali osjećaj koji je u meni proizveo taj glumac je dan danas neizbrisiv.”

MATIJA: ”Šokiran sam što moj najdraži, najkrvaviji i najgoliji festival biva umoren. Queer i ja smo se počeli družit negdje 2007. ili 2008. godine. Kao školarca u monotonom Zagrebu, razveselilo me što mogu vidjeti za mene u tom trenutku nešto novo, nešto divlje. Iskreno se ne sjećam što mi je bilo prvo što sam vidio na festivalu. Poprilično sam uvjeren kako su mi bile potrebne ekscesivne količine alkohola i minimalno dvije feg heguše da bih se riješio u potpunosti iracionalnog straha kako će nas na festivalu dočekati milijon neonacista. Šarolika skupina ljudi koja me dočekala umjesto kožoglavaca je definitivno uzrokovala trajni osmijeh, a moguće i direktno djelovala na moj daljnji razvoj vlastitog identiteta. Najvjerojatnije baš zahvaljujući queer festivalu, te naknadno raznim Prideovim žurkama nisam postao jedan od pedera koji svojoj vlastitoj sjeni govori da pazi na diskreciju. Uz sve divne performanse, predstave i filmove koje sam mogao tamo uhvatiti, jedinstvenost kvira se sastojala jednostavno u publici, te manevriranju organizatora kroz nju. Sama činjenica da je vjerojatno svaki posjetioc queera popio minimalno jedno piće sa “zvijezdama” i organizatorima je jednostavno od festivala neobične kulture stvorila okupljalište daleko prisnije od ijednog drugog festivala koji sam posjetio. Koliko god da mi nije jasno ZAŠTO se ta divna proslava različitosti zatvara, iščekujem novi početak kraja kojim će se vjerujem dalje kvariti kvir mladež.”

DARKO: “Volio bih istaknuti prvi performans koji sam pogledao na Queeru 2005. godine. Bio je to ‘DDD’  Takao Kawaguchija koji se bavio tehnikom računanja brojem otkucaja srca do smrti, te agonijom pojedinca prihvaćanjem tog istog rezultata. Nisam prije bio u susretu s takvim eventom i kulturom te sam odmah znao da sam pronašao svoje ljude.  Kasnije, kada sam počeo raditi za Queer i u ovih pet godina pogledao sve performanse u tom razdoblju i bio na svakom eventu je malo teško izdvojiti poseban moment jer ih je zaista bilo mnogo. Gledam to kao jednu homogenu cjelinu u svom životu. Bilo je tu jako puno razgovora i kvalitetne komunikacije s gostima i izvođačima festivala iz inozemstva, puno emocija, nekoliko i danas trajnih prijateljstva, te jako puno iskustava koji su utjecala na moju osobnost, kao i neprocjenjivo radno iskustvo.  Naravno da će mi faliti Queer Zagreb festivali zato što je svaki zasebno svojom tematikom utjecao na moj identitet, a to je ono najbitnije. Dati ljudima mogućnost da iskuse ono što već možda znaju, ali nisu svjesni toga.”

TANJA: “Queer Zagreb festival je svojedobno odigrao značajnu formativnu ulogu u osvještavanju jednog dijela mog identiteta – i to kroz svoj film&music program na drugom QZ festivalu. Unatoč tome što je i nakon tog breakthrough momenta festival za mene nastavio imati edukacijsko-informativnu ulogu ne žalim za tim što je ovo njegovo zadnje izdanje – štoviše – ta odluka da se s jednim projektom stane, tj. dopusti mu se da se transformira u nešto drugo, u ovom trenutku adekvatnije i aktualnije, izaziva u meni apsolutno poštovanje.”

GORDAN: “Prije sam pohodio Queer Zagreb festivač, ove godine neću jer nisam u Zagrebu, ali čuo sam da je zadnji jer ga uvelike najavljuju tako nažalost. Meni je posebno drag jer mi je atmosfera bila totalno posebna uvijek, za relativno OK novce se moglo pogledati razno iz svjetskih produkcija popraćeno s ugodnim i ležernim druženjima. Sticao se dojam da je organizatorima stalo i do performera i publike. Pogotovo što se kod nas queer veže za rulju koja na ulici zviždi jer bi nešto ovo je bio kulturni odmak. Ja volim vjerovat da je utjecao donekle. Znam da je bio bitan i starijim i mlađim generacijama, kažem opet mnogima koji ne bi izašli na ulicu. Ali najviše se po meni osjetio taj trud organizatora i feeling o dobro obavljenom poslu. Meni je to uvijek bilo super pa me i ljutilo što neki filmski programi nisu recimo koliko se sjećam prošle godine adekvatno posjećivani. Eto, onako… ali s obzirom da sam te razne festivale pohodio svojevremeno ovdje mi je nekako uvijek bila THE atmosfera posebna. Domaća, a internacionalna. I super stvari vidiš.”

NOA: ”Sramota je i šteta da institucije nisu prepoznale kako se radi o najprogresivnijem festivalu u Hrvatskoj što nas na neki način opet vraća na marginu. I dobro je Zvonimir rekao na presici kako nema niti jednog organizatora festivala ispod 35 godina da raspolaže nekim ozbiljnim sredstvima. To je sramota. Bilo bi super da svi nezavisnjaci iz te mlade skupine na npr. godinu dana odustanu od svih aktivnosti, štrajk, pa da onda skupine koje odlučuju vide gdje smo na karti. Utopija, ali mislim da bi se onda novci malo drugačije raspoređivali. Žao mi je, nedostajat će mi, ali opet, queer je puno napravio za zajednicu baš u smislu senzibilizacije i vidiljvosti. Rezultat je super.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike