FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sve o desetom QueerZagreb festivalu!

objavljeno:

30. 04. 2012.
Sve o desetom QueerZagreb festivalu!

autor:10. QueerZagreb Festival

Sve o desetom QueerZagreb festivalu!

Od 23. do 30. travnja Zagreb će još jednom, po jubilarni deseti ali i posljednji put, postati Queer. Kao što je već najavljeno, upravo će se od idućeg ponedjeljka na tjedan dana održati QueerZagreb festival koji će ponovno objediniti izvedbeni, filmski, likovni i clubbing program; a naravno, Queer.hr je prava i najbolja online destinacija na kojoj sve o ovogodišnjem festivalu možete doznati: od najava programa i intervjua s performerima do prisjećanja na Queerovih prethodnih deset od strane posjetitelja, kulturnjaka ili pak organizatora.

Ovogodišnji program i performeri stižu sa svih (nastanjenih) kontinenata: Afrike, Azije, Sjeverne i Južne Amerike i Europe s posebnim naglaskom upravo na konferenciji posvećenoj Balkanu i Kavkazu te emancipacijskim politikama ovih zemalja, koje se, za razliku od QueerZagreba koji je na kraju svog početka – na tom početku tek nalaze.

Preispitivanje i prepoznavanje queera u pokretu, konceptu, suvremenim i tradicionalnim umjetničkim praksama dalekih i egzotičnih zemalja poput Japana, Brazila, Tunisa, Malija, Južnoafričke Republike, Zelenortskih otoka, Izraela bit će fokus ovogodišnjeg festivala i naša prilika da se resetiramo i postavimo pitanje početaka queera mnogih drugih prostora i sredina…

Queer.hr-ov temat, započet prije nešto više od tjedan dana trajati će do samog kraja festivala, a bilo da vas zanima kazalište ili film, partyjanje ili evociranje uspomena, svoju ćete festivalsku dozu dobiti točno na ovom mjestu koje će se svakodnevno nadopunjavati novim tekstovima, intervjuima i informacijama.

 

Festivalski izvještaji (FOTO + VIDEO):

Prvi dan QueerZagreb festivala: Svečana premijera filma ‘Elles’ u Kinu Europa, performans u Zagrebačkom plesnom centru i divlji početak Queer Q-lubbing tjedna. (foto + video)

Homosenzualni drugi dan QueerZagreb festivala: Oduševljenje filmovima ‘Sram’ i ‘Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu’ i izvedbe francuskih i tuniških koreografa + nastavak Hotpot c-lubbing weeka uz Earla Daxa i Holcombea Wallera! (foto)

Melodični zvuci Holcombea Wallera na trećem danu Queera: Treći dan QueerZagreb festivala obilježili su likovni i glazbeni program. Otvorena je izložba ‘Tužni tropi’ a Holcombe Waller nastupio je u Tvornici. (foto + video)

QueerZagreb ludilo ne jenjava: foto s četvrtog dana festivala: Četvrti su dan festivala obilježili performansi Marte Soares ‘Ostaci’ u Jedinstvu te Gila Kerera i Anat Cederbaum ‘Ronjenje’ u Zagrebačkom plesnom centru. U Zagrebačkom kazalištu mladih, prije predstave ‘Idiot’, Les Gens d’Uterpan izveli su gerilsku akciju ‘Parter’. (foto)

Izvedbe, filmovi, partyji… Festivalski report #5: Peti dan QueerZagreb festivala obilježile su izvedbe Tadasua Takaminea ‘Kako ne razmišljati’ i cover-girl ovogodišnjeg izdanja Marlene Freitas s ‘Guintche’. (foto+video)

Šesti dan festivala: partijanje s PussyFaggotovcima i premijera: Šesti dan festivala obilježila je premijera predstave Psi i PUSSYFAGGOT! party na kojemu se partijalo do najkasnijih sati. (foto)

Proslavljen kraj početka. Danas zatvaranje posljednjeg Queera: Svečanim eventom u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se svojevrsna komemoracija QueerZagreb festivala i njegovog posljednjeg izdanja koje se zatvara danas, 30. travnja. U HNK-u je izložena cvjetna instalacija Saše Šekoranje uz knjigu dojmova, poklon Queeru. (foto)

 

Izvedbe i umjetnici:

Poqueereni Zagreb: Na ovim lokacijama posjetite posljednji queer! - Kako bismo vam olakšali snalaženje među brojnim festivalskim lokacijama koje će ove godine QueerZagreb festival zauzeti, pripremili smo kratki pregled izvedbi i mjesta na kojima će se one održati. Naravno, i ove će godine QueerZagreb simbolično zauzeti i Trg bana Jelačića gdje će uskoro zavijoriti i festivalske zastave! (Klik-na-pregled!)

Les gens d’Uterpan: ‘X-Event 2.7: Prema protokolu Slina’ & ‘Parter’ – Eksperimentalni francuski koreografski tandem  Annie Vigier i Franck Apertet predstavljaju protokol petero koreografa koji se zbijeni u jednu ljudsku nakupinu kreću po prostoru dok po njima neprestano curi slina iz njihovih usta. (Klik-na-tekst)

Kettly Noël & Nelisiwe Xaba: ‘Dopisivanja’ – Na otvorenju QueerZagreba gostuju dvije žene, jedna iz Južnoafričke Republike a druga s Malija, s svojom (kako su je nazvale) “studijom dopisivanja” koja propitkuje rasnu politku, rodna pitanja i položaj žene. (Klik-na-tekst)

Tadasu Takamine: ‘Kako ne razmišljati’ – Tadausu Takamine, inače poznat po djelovanju u različitim umjetničkim formama, ponovno dolazi u Zagreb. Na predstojećem izdanju Queer festivala predstavit će se s instalacijom-performansom „Kako ne razmišljati?“. O čemu je riječ, objasnit će vam sam umjetnik. (Klik-na-intervju)

Gil Kerer & Anat Cederbaum: ‘Ronjenje’ - Pokušavati ući u vlastitu intimu i suočiti se sa vlastitom tamom, prigrliti ju kao svoju što ona i jest, upoznavati svoje strahove, demone, boli, svoje slabosti koje često budu sakrivene ispod maske svakidašnjice te zanemarene i skrivene, to je ono što  performans želi osvijestiti. (Klik-na-intervju)

Marlene Monteiro Freitas: ‘Guintche’ - Tijekom jednog koncerta, umjetnica je napravila crtež prema nekome koga je vidjela. Bilješka koja je ujedno i uspomena. S vremenom, taj lik je rastao u njenoj mašti i iskustvu, tražeći svoju vlastitu postojanost, autonomiju i tako se pobunio… (Klik-na-priču-o-Guintche)

Bojan Đorđev / Stipe Kostanić: ‘Psi’ - Na desetom Queer festivalu održat će se premijera predstave ‘Psi’ nastale prema djelu Hervea Guiberta. Tim povodom razgovarali smo s redateljem, Bojanom Đorđevom. (Klik-na-intervju)

 

Film:

Što pogledati na ovogodišnjem Queeru? - Ovogodišnja selekcija filmskog programa QueerZagreb festivala predstavlja uvid u najzanimljivija po pitanju LGBTIQ i kvir filmskih ostvarenja u posljednjih dvije godine iz čitavog svijeta, uključujući dugometražne i kratkometražne te igrane i dokumentarne filmove. (Klik-na-sugestije!)

Slavica Parlov: “Želim snimati filmove koji se bave ljudskim pravima” - Slavica Parlov mlada je hrvatska televizijska novinarka i redateljica, čiji će debitantski dokumentarni film biti premijerno prikazan na ovogodišnjem Queeru, a tematizira položaj transseksualnih žena u Barceloni. (Klik-na-intervju)

 

C-lubbing:

Tjedan queer clubbinga uz PussyFaggot - I ove godine poseban naglasak festivalskog programa stavljen je na bjesomučno partijanje kroz noć, svaki festivalski dan, nakon izvedbi na dvije lokacije! Zaposjedamo neke nove clubbing prostore a divlju atmosferu vraćamo u stare: sedmodnevni party maraton u Hotpotu i rođendanski party Queer.hr-a u Jedinstvu! (Klik-na-najavu-partijanja!)

PussyFaggot tim stigao je u Zagreb! - Pogon Jedinstvo sutra će nakon godinu dana ponovno postati poprište jednog od najneobičnijih queer art party programa, kada će kulminirati Tjedan dobrog q-lubbinga festivala QueerZagreb nastupima PUSSYFAGGOT! izvođača iz New Yorka, Londona, Rima i Chicaga. Večer će uz njihove performanse pojačati i ZbeLeTron kolektiv. (klik-na-nagradnu-igru)

 

Kraj početka – početak kraja // retro-queer:

Po deseti put Zagreb (p)ostaje Queer – Prisjetimo kako je festival izgledao posljednjih devet godina, koji su ga umjetnici posjetili, što su novine o njemu pisale: od prosvjeda religijskih udruga, do kontroverznih plakata i najboljih izvedbi. (Klik-na-tekst)

Međunarodna konferencija: Kralj početka / početak kraja - Refleksiju aktivističkog rada u kontekstu izraženih nacionalističkih tenzija, post-ratnih sukoba i radikalnih vjerskih doktrina. Okosnica konferencije su LGBTIQ organizacije s Balkana, Kavkaza i arapskih zemalja okupljene oko neformalne mreže za borbu protiv homofobije. (Klik-na-tekst)

Zašto zadnji QueerZagreb? – Direktor festivala Zvonimir Dobrović u intervjuu za Večernji list objašnjava kako u Zagrebu ne postoji suvisla kulturna politika a nezavisna scena nema stabilne uvjete za rast što nije problem samo Queer festivala. (Klik-na-flash)

Pitali smo: Zbog čega volite Queer festival? – Priupitali smo tako neke od bivših posjetitelja festivala da s nama podijele svoja razmišljanja o festivalu, što ih se najviše dojmilo te kako komentiraju činjenicu kako je ovo posljednji Queer Zagreb festival. Reakcije su, naravno, bile raznolike. (Klik-na-vox-populi!)


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike