FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Obama razočarao američku LGBT populaciju

objavljeno:

13. 04. 2012.
Obama razočarao američku LGBT populaciju

autor:Nakon par korektnih poteza kojima je američki predsjednik Obama zaradio simpatije LGBT populacije poput podrške istospolnim brakovima i ukidanja Don’t ask don’t tell politike u američkoj vojsci, njegov posljednji potez koji se tiče LGBT prava u potpunosti je došao neočekivano.

Naime, predsjednik Obama odlučio je ne potpisati izvršnu naredbu koja bi zabranila diskriminaciju LGBT zaposlenika od strane poslodavaca koji imaju savezne ugovore. Aktivisti su poprilično nezadovoljni njegovom odlukom te su istaknuli kako je naredba imala potporu Pravosudnog zavoda, kao i Zavoda za rad te da je potpisivanje zakona koji bi zabranjivao diskriminaciju LGBT zaposlenika imalo oznaku hitnosti pošto u američkoj legislativi ne postoji zakon koji bi zabranjivao diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije na poslu. Iako Obama podržava ideju o takvom zakonu, ipak nije odobrio spomenuti zakon po kratkom postupku nego će se o zakonu glasati u američkom Kongresu.

Jedan od zaposlenika Bijele kuće anonimno je prokomentirao: “Iako nije naša uobičajena praksa da razgovaramo o izvršnim nalozima koji jesu ili nisu na razmatranju, ne očekujemo da će zakon o LGBT nediskriminacije zaposlenih biti izdana u ovom trenutku … Podržavamo taj zakon i nastavit ćemo raditi s Kongresom na izgradnji podrške tom zakonu.”

Aktivisti su reagirali na predsjednikovu odluku jer takav stav odstupa od kampanje “we can’t wait”  jer se zakoni koji bi trebali biti potpisani hitnom postupku se šalju na glasanje u Kongres, a postoji velika mogućnost kako konzervativniji zastupnici se neće zalagati za prolazak ovog zakona. Joe Solmonese, predsjednik Human Rights Campaigna nakon sastanka u Bijeloj kući o zakonu istaknuo je: “Iznimno smo razočarani ovom odlukom i dalje ćemo lobirati za predsjednikovu izvršnu naredbu. Nesretna istina je da marljivi Amerikanci mogu dobiti otkaz samo zato što su LGBT.”

Ova poprilična pljuska LGBT populaciji došla je nedugo nakon što je Obama najavio ulaganje nekoliko milijardi dolara tokom 2013. godine u “pravednu i stabilnu ekonomiju za LGBT zajednicu i nastavak branjenja njihovih prava”. Dakako radi se o više bitnih područja koji se dotiču LGBT prava i poboljšavanja istih, poput ulaganja u osnaživanje anti-diskriminacijskih zakona, suzbijanje zločina iz mržnje, borbu protiv bullyinga LGBT osoba, informiranja o HIV/AIDS-u. Njegov prvi potez koji bi uštedio američki novac ipak nije došao na red te će tako Zakon koji bi zabranjivao diskriminaciju LGBT osoba zaposlenih u tvrtkama koji imaju savezne ugovore morati pričekati neko bolje vrijeme.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike