FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ljudskopravaške udruge reagirale na izjavu ministrice Opačić!

objavljeno:

5. 04. 2012.
Ljudskopravaške udruge reagirale na izjavu ministrice Opačić!

autor:U emisiji Paralele prikazanoj 04. travnja 2012. godine na HRT-u Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić podijelila je s gledateljima svoja razmišljanja o temi “Posvojiti dijete” te se očekivano dotakla i pitanja koja se tiču omogućavanja posvojenja djece istospolnim parovima.

Naime pitanje koje započelo s nedavno održanim referendumom u Sloveniji o novom Obiteljskom zakonu koji bi omogućio osobama u istospolnoj vezi posvojenje biološkog djeteta svog partnera (KlikKlik), a kojega je Slovenija odbacila, a završilo upitom hoće li se dozvoliti posvojenje djece istospolnim parovima u Hrvatskoj, ministrica je odgovorila:

“To je nešto što će se sasvim sigurno pokrenuti kao rasprava i u Republici Hrvatskoj, vidjet ćemo što ćemo i kako ćemo. Mislim kako neka prava istospolnim zajednicama treba dati, ali s druge strane kada je u pitanju posvojenje djece da prvenstveno treba razmišljati o dobrobiti djece. Dakle ne bi bilo dobro da djeca idu u jednu sredinu u kojoj će ih u stvari ostatak društva dosta stigmatizirati, mislim da je već dovoljan teret koji nose na svojim leđima, to jest da su ostavljeni od biološke obitelji”, istaknula je ministrica.

Nakon ove skandalozne izjave pokušala spasiti stvar i samo možemo prokomentirati – prilično bezuspješno: “To ne znači dakle da su ovi svi drugi, tj. da bi bili loši roditelji, naprotiv!”

Ministrica Opačić je ovom izjavom nastavila diskriminatornu praksu te u niti jednom trenutku nije ponudila rješenje ovog, očigledno gorućeg, problema. Naime zaključak svega je da samom ovom izjavom ministrica ukazala na problem, a to je diskriminatorno društvo koje bi “stigmatiziralo” dijete posvojeno od strane istospolnog para koje je očigledno jedini i glavni problem u očima ministrice koja bi se trebala boriti za dobrobit djece u svakom mogućem segmentu. Svojom posljednjom izjavom istaknula je na jedan nespretan način kako njezina izjava ne implicira činjenicu da bi LGBT osobe bili loši roditelji, dakako naprotiv.

Tužna je činjenica kako se diskriminacija uzima kao samorazumljiva u današnjem društvu te da se na njoj baziraju i legislativne odredbe, ali i društveni obrasci koji nikako nisu prihvatljivi niti poželjni u zemlji koja će vrlo uskoro postati punopravna članica Europske unije.

Ljudskopravaške organizacije reagirale su na izjavu ministrice:

“Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci.“ (Biserka Perman, zastupnica u Hrvatskom saboru, 2006. godina)

“Neka dodatna prava trebaju imati, ali kad je riječ o usvajanju djece treba prije svega misliti o dobrobiti djece. Ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati.“ (Milenka Opačić, ministrica u Vladi RH, 2012. godina)

Organizacije civilnog društva smatraju potrebnim reagirati na izjavu ministrice socijale politike i mladih u emisiji ‘Paralele’ na temu ‘Posvojiti dijete, emitiranoj na HTV-u 4. travnja 2012., u kojoj gospođa Milanka Opačić upozorava na opasnost stigmatizacije djece ukoliko se “istospolnim parovima dozvoli posvajanje”, naglašavajući pritom kako su nezbrinuta djeca već ionako dovoljno stigmatizirana pa da bi takav vid posvojenja uzrokovao daljnju stigmatizaciju.

Istovremeno, u Hrvatskoj neka djeca već godinama žive u “istospolnim”, jednoroditeljskim a katkad i lezbijskim ili gej obiteljima, koje su nastale smrću jednog od partnera, raskinućem heteroseksualne veze, jednoroditeljskim usvajanjem ili medicinski potpomognutom oplodnjom. Minstrica Opačić na ovaj način, ‘argumentom’ o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje.

Ukoliko zaista postoji strah od stigmatizacije, tada se zasigurno treba usredotočiti na društvo koje je u očima ministrice Opačić glavni problem i prepreka za legalizaciju ovog vida usvajanja. Pukim konstatiranjem kako negativne pojave postoje, zapravo se prihvaćaju nasilje, diskriminacija i homofobni stavovi. Baziranjem legislative na takvim temeljima legitimira se pasivan odnos prema negativnim društvenim obrascima što predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni razvoj i vrijednosnu integraciju u zajednicu zemalja EU.

Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta – uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije.

Podsjećamo ministricu Opačić na riječi njezine stranačke kolegice Biserke Perman, zastupnice u Hrvatskom saboru, izgovorene 2006. godine: “Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci“. To bi trebao biti putokaz ministrici Opačić koja sada ima moć i može bitno utjecati kreiranjem zakona i svojim primjerom na promjenu stavova građana i građanki Republike Hrvatske.

Organizacije supotpisnice:
Amnesty International Hrvatske
BABE! – Budi aktivna. Budi emancipiran.
Centar za mirovne studije
Centar za LGBT ravnopravnost
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Cenzura Plus
CroL – Udruga za medijski aktivizam
GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava
Kuća ljudskih prava
LORI – Lezbijska organizacija, Rijeka
FADE IN
SDF – Srpski demokratski forum
Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
Zagreb Pride
Udruga Eko-Zadar
Ženska udruga – „IZVOR“
Queer ZagrebKomentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike