FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Europa poziva potencijalne članice na bolju zaštitu LGBT osoba

objavljeno:

3. 04. 2012.
Europa poziva potencijalne članice na bolju zaštitu LGBT osoba

autor:Prošlog je tjedna Europski parlament usvojio je svoja godišnja izvješća o napretku za proširenje Turske, Srbije, Crne Gore i Kosova.Sve odluke preporučuju veću zaštitu za LGBT građane u potencijalnim novim zemljama članicama.

Turska, Srbija i Crna Gora su službene zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, a Kosovo se trenutno smatra potencijalnom zemljom kandidatkinjom

Turskoj je poručeno da “kako bi se osigurala jednakost, bez obzira na spol, rodni identitet, rasno ili etničko podrijetlo, vjeroispovijest ili uvjerenja, invalidnost, dob ili spolnu orijentaciju, ona treba biti zajamčena zakonom i djelotvorno primijenjena, a to uključuje i poštivanje od strane policije”.

Parlament je upozorio Srbiju na nedostatak političke volje da se osigura sigurnost sudionika Pridea koji se održao 2011. godine te “oštro osuđuju diskriminirajuće primjedbe na tu temu od strane nekih političara i pravoslavnih svećenika.”

Što se tiče izvještaja o Crnoj Gori on ističe pozitivne pomake u zemlji, i “pozdravlja nedavno usvajanje Zakona protiv diskriminacije, koji izričito spominje seksualnu orijentaciju i rodni identitet”.

Konačno, izvještaj o Kosovu kaže da “diskriminacija je još uvijek ozbiljan problem u zemlji, te poziva Vladu da provede široku strategiju protiv diskriminacije” na svim osnovama, uključujući i seksualnu orijentaciju i rodni identitet.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike