- Queer.hr - http://queer.hr -

Press ponovno diskriminirao LGBT populaciju

Posted By Dina J. On April 2, 2012 @ 2:15 pm In Flash,Politika,Regionalna | No Comments

Komisija za žalbe Vijeća za tisak na sjednici održanoj 29. ožujka 2012. godine odlučila je kako je srpski dnevni list Press kriv za diskriminaciju LGBT populacije (pročitajte više [1]).

Naime člankom ”Mengele sa Oxforda: Liječnicima dozvola da ubijaju djecu” objavljenom 02. ožujka 2012. godine Press je prekršio Kodeks novinara i to odredbu koja određuje kako novinar mora “poštovati i štititi prava i dostojanstvo djece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa”, kao i da mora “učiniti sve da izbjegne diskriminaciju osnovanu, između ostalog, na spolu, starosti, seksualnom oprijedjeljenju, jeziku, vjeri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom i društvenom porijeklu”.

Objavljenim tekstom list Press je, suprotno Kodeksu, prava LGBT populacije da sklapaju brakove i usvajaju djecu stavio u isti kontekst sa “spornim i šokantnim novotarijama” poput političkog organiziranja pedofila ili zahtjeva za ubijanjem novorođene djece sa smetnjama u razvoju. Vijeće za tisak odredilo je kako je Press ovim člankom diskriminirao LGBT populaciju i prekršio Kodeks novinara te je odredila kako Press mora u cjelosti objaviti njihovu odluku.

Žalbu je podnio Gej lezbijeski info centar.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/19134/press-ponovno-diskriminirao-lgbt-populaciju/

URLs in this post:

[1] pročitajte više: http://queer.hr/18263/homofobija-u-srpskom-pressu/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.