FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Golotinja na umjetničkoj fotografiji sablažnjava indijsku policiju

objavljeno:

2. 04. 2012.
Golotinja na umjetničkoj fotografiji sablažnjava indijsku policiju

Izložba fotografa Sunila Gupte, indijskog porijekla ali s europskom adresom, zatvorena je samo dan nakon svog otvorenja u Delhiju prošlog tjedna. Izložene fotografije bile su dio frankofonog festivala kojeg je suorganizirao lokalni indo-francuski institut. Prvi problemi pojavili su se čim je izložba otvorena kada je stigla policija a neke od fotografija uklonjene. Međutim, policija tvrdi kako nije nikoga tražila da se fotke sakriju ili uznemiravala posjetitelje. Iako je Gupta prihvatio činjenicu da se neki od izložaka moraju ukloniti (pritužba policiji stigla je od nekog od posjetitelja) odlučio je reagirati medijima zbog toga što su zatvorili čitavu izložbu od desetak fotografija.

Postav se nalazio izložen pod nazivom ‘Sun City’ s inspiracijom u francuskom filmu ‘La Jetée’, prvi u trodjelnoj seriji koju Gupta namjerava izložiti. Sporne su fotografije snimljene u kupeljima i saunama, koje se navode kao glavni uzrok zatvaranja izložbe. „U sauni muškarci hodaju u ručnicima, naravno da se vidi mnogo golih nogu i torza, no niti jedna fotografija nije prikazivala genitalije“, rekao je Gupta o izložbi koja je već prije postavljena u Parizu i San Franciscu.

Većina posjetitelja nije imala nikakvih prigovora na postav. Unatoč nešto malo razgolićenosti ništa nije bilo opsceno, pornografski ili uvredljivo. Isto je medijima izjavio član policije koji je stigao na otvorenje na pritužbu građana. „Iako postoje razlike između francuske i indijske kulture, iz naše perspektive tu nije bilo ničeg uvredljivog“, ograđuju se zbog skidanja postava.

Iako se podrazumijeva da galerija stane iza umjetnika koji je pozvan da u njihovu prostoru izlaže, to se nije dogodilo. Nekoliko je umjetničkih kolektiva stalo iza Gupte službenim priopćenjima no Alliance Française to još uvijek nije učinio. Ovo nije prvi put da se slične situacije događaju u Delhiju. U siječnju ove godine rad je umjetnika Balbira Krishnana vandaliziran a on završio u pritvoru. Te su slike bile puno direktnije, i prikazivale mnogo više nego Guptine fotografije. I ta je izložba bila pod pokroviteljstvom iste galerije pa umjetnička zajednica s razlogom traži objašnjenje na kojim temeljima se izložbe odluče zatvoriti, kako se do odluke dolazi i zašto.

Indija, koja je tek nedavno dekriminalizirala homoseksualnost, ovim potezom pokazuje loš stav spram slobode umjetničkog izričaja. Golotinja unutar fotografije kao grane umjetnosti teško da je nešto što se jučer pojavilo kao trend, pa i u Indiji, da bi izazivalo negativne reakcije.

Još radova, ali i više fotografija iz izložbe ‘Sun City’, ovog fotografa možete pogledati na službenim stranicama Sunila Gupte (klik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike