FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ususret slovenskom referendumu

objavljeno:

23. 03. 2012.
Ususret slovenskom referendumu

autor:U nedjelju, 25. ožujka 2012. godine, bit će povijesni dan za LGBT osobe u Sloveniji pošto će državljani Slovenije na referendumu glasati o novom Obiteljskom zakonu koji bi dao osjetno veća prava LGBT obiteljima i samim time otvorio put ka boljoj jednakosti istospolnih parova s raznospolnima.

Naime, u novom Obiteljskom zakonu koji je slovenska vlada izglasala stoji kako će istospolni partner/ica moći posvojiti biološko dijete svojega partnera/ice. Samom tom odlukom proširuje se definicija obitelji u Sloveniji, ali i “izaziva” se desničarski, točnije tradicionalistički nastrojen dio slovenske političke scene kao i njihovi sljedbenici i podržavatelji. Najglasnije protiv Obiteljskog zakona se dakako digla stranka Nova Slovenija koja pokušava negirati sve što je, po njihovih riječima, Europa nametnula te, podrazumijeva se, tri najjače vjerske slovenske skupine.

Pohvalno je kako LGBT pitanja ujedinjuju desničare i vjernike u njihovim borbama te su se u zajedničkom priopćenju za javnost, Sloveniji obratili predstavnici  Rimokatoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Islamske zajednice, točnije ljubljanski nadbiskup Anton Stres, paroh Tomo Ćirković i muftija Nedžad Grabus: “Zajedno izjavljujemo da su brak i obitelj bitni za razvoj ljudske osobe i društva. Zbog toga smo svi zajedno dužni štititi vrijednost bračnog zavjeta i obitelji kao zajednice muža, žene i djece”.

Protivljenje dijela javnosti i vjerskih zajednica najviše je razljutio dio zakona koji se tiče posvajanja djece jer vjeruju da se time izjednačuju istospolne zajednice s tradicionalno shvaćenom obitelji kao bračnom zajednicom muškarca i žene, te njihove djece, te da bi to otvorilo mogućnost zamjenskog materinstva ili umjetne oplodnje za potrebe istospolnih parova. Anton Stres istaknuo je kako se vjerske zajednice ujedinjeno ne slažu s tom odredbom zakona jer je bračna zajednica osnova društva i najadekvatnija sredina za učenje djeteta o vjerskoj i kulturnoj tradiciji te da je uloga majke i djeteta u obiteljskom životu za djecu nezamjenjiva – barem tako tvrde vjerski čelnici.

Nadalje, nastavili su sa zbilja “jakim” argumentima: “Isticanje samo individualnih prava uz zanemarivanje institucionaliziranih društvenih odnosa može civilizaciju voditi u uništenje”. Ova rečenica prilično je jasna te, ako pročitamo između redaka, vjerski čelnici smatraju kako će LGBT osobe posvajanjem djece svojih partnera otjerati Sloveniju u natalističku, ekonomsku i dakako gospodarsku propast. Zanimljivo je kako je sve veći postotak djece koja su rođena u izvanbračnim zajednicama koje dakako imaju status obitelji, te raste iz godine u godinu, a trenutno iznosi 11 posto. U posljednjih deset godina brojka djece rođenih u izvanbračnim obiteljima povećala se s 29.000 na 49.000 u 2011. godini.

Čega se točno boje slovenski desničari? Istina je kako se ponovno preko pleća LGBT osoba lome puno veći problemi nego što LGBT pitanja jesu i kako mnogi iskorištavaju LGBT pitanja kako bi zaradili jeftine političke bodove, dok navodno brane nekakvu ideologiju tradicionalne obitelji. Iako je sve veći broj javnih osoba koje su javno istupile i podržale jednakost koja će svim državljanima Slovenije biti zagrantirana novim Obiteljskim zakonom, sami rezultati referenduma prilično su neizvjesni. Još jednom ćemo upitati, čega se točno slovenski desničari i tradicionalisti boje? O

Rezultati referenduma bit će poznati u kasnim večernjim satima nedjelje, a Slovenija i njeni državljani će izaći na jedan od najtežih testova demokracije od odluke da uđu u Europsku uniju. Što je ispravno i što je ravnopravno, odlučit će se skoro, a sigurni smo kako Europa itekako budno prati događanja u susjednoj nam zemlji.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Marino Čajdo
Cocktail


Dina J.
Hipster Dyke


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Dominik Colins
Qoohanje za romantike