FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Stigmatizacija zbog majki lezbijki na zabrinjavajućoj razini

objavljeno:

13. 03. 2012.
Stigmatizacija zbog majki lezbijki na zabrinjavajućoj razini

Pedeset posto sedamnaestogodišnjaka koji su odrasli s majkama lezbijkama u SAD-u osjetili su neki oblik stigmatizacije, no uspjeli su se uklopiti u svoju okolinu, pokazala je jedna od novih studija objavljena u ‘Children and Youth Services Review’. Pokazalo je kako vršnjaci tinejdžera prednjače u zadirkivanju zbog istospolnih roditelja i dobacivanju negativnih komentara. Nešto više od dvije trećine prijavljenih incidenata dogodilo se upravo na školskim hodnicima i učionicama.

Međutim, istraživanje je i pokazalo kako obrazovni sustav može igrati važnu ulogu u sprječavanju stigmatizacije i obeshrabrivanju homofobije putem anti-bullying programa, ustanovio je tim.

Unatoč homofobiji, rezultati su pokazali da su se djeca dvije majke u konačnici uspješno uklopila među vršnjake. Iako ih većina ne traži pomoć te sami pokušavaju nadvladati negativne emocije, neki od njih su inicirali verbalni sukob sa zlostavljačima o negativnim učincima zadirkivanja. Većina je pronašla prijatelje koji podupiru obitelji iz kakve dolaze ili su pronašli potporu razgovorom s drugima o tome što se događa. Međutim, zabrinjavajuć broj tinejdžera se s ovim situacijama nosio na manje efektivan način – izbjegavanjem suočavanja s problemom. Kako je jedan od tinejdžera izjavio: „Uskoro sam naučio šutjeti i koristiti izraz roditelji umjesto majke“.

Istraživanje pod nazivom „Stigmatization associated with growing up in a lesbian-parented family: What do adolescents experience and how do they deal with it?“ (možete ga pronaći na engleskom jeziku na ovom linku) za cilj je imalo otkriti koliko su adolescenti izloženi diskriminaciji zbog istospolnih roditelja, točnije majki lezbijki. Svaki ispitanik pri tome je morao opisati dva do tri takva iskustva, uz detaljno obrazloženje što se dogodilo, kako su se osjećali, što su učinili (ili nisu učinili) te kome su se po pitanju toga obratili.

Pri tome je istraživačima pomogao NLLFS, američka organizacija koja već dugi niz godina istražuje perspektive majki lezbijki i njihove djece usredotočujući se na psihološki i emotivni razvoj djece kao i dinamiku planiranih istospolnih obitelji.

Podsjetimo, o LGBT obiteljima smo nedavno razgovarali s Romanom Kuharom i Judith Takacs, autorima izdanja ‘Brave New Families’ koji su na pitanje o stigmatizaciji odgovorili kako je probijanje barijere šutnje o queer obiteljima ključna za nadvladavanje diskriminacije, uz postojanje dobrog pravnog okvira. Intervjua se prisjetite OVDJE (klik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike