LGBT oskarovci

Iako se nagrada Oscar nalazi pred sve većim kritikama o objektivnosti, pa čak i relevantnosti, njezin je utjecaj neosporno velik, te nagrađeni LGBT sadržaji pružaju svoj obol vidljivosti LGBT kulture i identiteta.

Na ovogodišnjim je Oscarima bilo nekoliko takvih: Christopher Plummer osvojio je svojeg prvog Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Beginners redatelja Mike Mills. U priči utemeljenoj na iskustvu oca samog redatelja, Plummer glumi udovca koji se auta u svojoj 75. godini. Maryl Streep je osvojila Oscara za ulogu Margaret Tatcher u  The Iron Lady, čiju režiju potpisuje lezbijska autorica Phyllida Lloyd.

Djevojka s tetovažom zmaja i nemonospolne orijentacije koja je tijekom godine punila stranice medija pobrala je i nagradu za postprodukciju, a posebni efekti su nagrađeni u filmu Hugo koji se temelji na romanu gej pisca Briana Selznicka, i koji je nagrađen u još nekoliko kategorija.

Kako piše Advocate, jedan od emocionalnijih trenutaka noći nagrada bio je kada je Octavia Spencer osvojila svog prvog Oscara, najbolju glumicu u filmu The Help, gej redatelja Tatea Taylora.

Nagrada za najbolji originalni scenarij otišao je u ruke Woodyja Allena za Midnight in Paris, film o 20-im godinama u Francuskoj, u kojem Kathy Bates glumi lezbijsku autoricu Gertrude Stein.

S druge strane, blog Women and Hollywood na IndieWireu, napravio je zoran video koji prezentira autorice koje su bile zapostavljene pri kandidaturi, među kojima također ima značajan udio lezbijki i biseksualki. Pogledajte video koji će vas možda inspirirati za anti-oscarovsku filmsku večer!

Posted on February 27, 2012

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site