- Queer.hr - http://queer.hr -

Slovenac, (26.), pod patronizirajućom paskom

Posted By On November 30, 2010 @ 5:19 am In Film,Kultura | No Comments

Oni koji žive i rade na marginama društva, stalno se suočavaju s odbijanjem, odvajanjem, prezirom i sličnim diskriminatornim praksama.


Ovako počinje uvodnik 26. slovenskog gay i lezbijskog filmskog festivala. Nije riječ o tipfeleru, stvarno se radi o 26. izdanju. Ali unatoč zavidnom kontinuitetu, organizatori još uvijek očito upozoravaju i na kontinuitet nekih drugih konstanti.

Za sjetiti se je barem medijske i političke kampanje protiv Magnus festivala 1987., podsjećaju. Ili Marjana Vidmara, koji je 1991. zabranio financiranje “homo” aktivnosti. Situacija se po nekim pitanjima samo nerado mijenja, te je filmski savez ove godine odlučio festivalu, umjesto podržavateljski – pristupiti pokroviteljski. U smislu patronizirajućih prijedloga.

Organizatorima je tako predloženo da bi  – ne bi li festival bio „bolji“  – možda mogao pozvati „atraktivne goste koji će privući širu publiku“. A inače, također, festivalu „nedostaju jači filmski naslovi s tog područja.“ Svi smo svjesni toga da je recesija i da prva na odstrelnom popisu stoji kultura. A onda, naravno, najviše nezavisna kultura. A kud ne bi manjinska nezavisna kultura. Ali ovakav stav odražava jedan svjetonazor koji je izrazito opasan i nema veze s financijskom globalnom slikom.

Tako bi organizatori mogli zaključiti da u svoju selekciju trebaju uzeti samo visokobudžetne filmove, dovoljno da se u njima kao „rezervni“ lik pojavi LGBT osoba. A LGBT publika očito također nije dostatna, jer se valja usmjeriti interesu „širih“ krugova, što samo po sebi nije loše za jedan LGBT festival, ali predložiti da se selekcija prilagođava u tu svrhu da se privuče više ljudi jest izraz nepoštivanja kulture koju jedan, da, manjinski, i da, nezavisni, i da, prvenstveno umjetnički festival promiče.

Sa svime ovime na umu, program ovogodišnjeg festivala progovara o skrivenim i zaboravljenim područjima povijesti filma. Tako se dio programa posvećuje velikanima sovjetskog filma, Eisensteinu i Paradžanovu, koji su živjeli i odražavali svoj seksualni identitet. Također, zato se glavnina festivala sastoji od angažiranih, društveno kritičnih filmova, provokativnih, onakvih koji se ne gube u sladunjavom prikazu „jedne jedine i vječne“ ljubavi pred morskim ili planinskim pejzažom.

Festival je započeo u subotu i traje do nedjelje, prikazati će se i dokumentarac „Bože čuvaj Le Zbor“, te „Posljednje ljeto Boyite“, koji smo prikazivali i u našim Queer MoMentima. U programu je i „Saša“ kojeg prikazujemo na Svetog Nikolu, te prekrasno atmosferično ostvarenje Amphetamine. Nadodajmo i Xaviera Dolana. I niz drugih naslova. Možda bi slovenskom filmskom savezu valjalo uputiti upit koja bi to selekcija po njima bila primjerenija?

Možda suvišno, ali opet ću navesti: festival je prvi put organiziran 1984.-e godine u okviru Magnus festivala, te je time najstariji festival gay i lezbijskog filma u Europi.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/178/slovenac-26-pod-patronizirajuom-paskom/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.