FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prvi odjeci presude koja odvaja govor mržnje od slobode govora: Vannesteu dolijalo!

objavljeno:

16. 02. 2012.
Prvi odjeci presude koja odvaja govor mržnje od slobode govora: Vannesteu dolijalo!

autor:Stranka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya navodno će izbaciti Christiana Vannestea zbog komentara o LGBT osobama i povijesti u intervjuu ovaj tjedan, a koje su nazvali „izrazito šokantnim i neprihvatljivim komentarima“.

Vanneste je u samo jednom videu uspio izreći niz predrasuda, negirati Holokaust i napraviti tu već i među homofobima otrcanu usporedbu s pedofilijom. Prvo je ustvrdio da su LGBT osobe narcisoidne (a pritom je mislio na klinički pojam, a ne na taštinu), i to zbog toga jer „odbacuju“ suprotan spol. Zatim je provalio da LGBT osobe nisu bile deportirane iz Francuske, nego „samo“ dislocirane iz područja anektiranih Njemačkoj. A kada su mu napomenuli da su mu izjave kriminalne, novinskoj agenciji AFP je hrabro dao izjavu da ukoliko su mu komentari netočni, da mu se slobodno to može argumentirati, pa će on (nakon što valjda sagleda dokaze) istog ih trena povući i ispričati se.

Vanneste medijski prostor ima inače običaj osvajati homofobijom, nosi titulu i prvog francuskog političara koji je (nepravomoćno) osuđen za homofoban govor mržnje – i to još 2006. godine. U tom se procesu međutim postavilo škakljivo pitanje „slobode govora“ i presuda je odbačena dvije godine kasnije. Nakon čega su Vannesteu naravno narasla krila, te se u komentarima odbacivanja presude prisjetio i Voltarea, rekavši da je time pokazano kako živi u Francuskoj „domovini Voltairea, gdje ljudi mogu izražavati svoje ideje bez da mu za vratom jaše nasrtljivi lobi i dezinformirano pravosuđe.“

Novo doba, nova pravila

Ipak, novo desetljeće nosi i nove tekovine. Kada je ovaj tjedan Vanneste između ostaloga rekao da gejevi preferiraju mlađe muškarce koji podsjećaju na njih same u dobi od 17 do 20 godina uz ciničan smiješak, misleći vjerojatno kako je duhovitim komentarom začinio svoj monolog ispunjen mrziteljskim komentarima, smetnuo je očito s uma da je baš ovih dana Europski sud pokazao kako se govor mržnje napokon počinje ekstrahirati iz domene slobode govora.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava 09. veljače 2012. godine donio je bitnu presudu u kojoj je ustvrdio da distribucija letaka koji pozivaju na nasilje nad LGBT osobama ne spada u područje koje štiti Konvencija o ljudskim pravima, odnosno ne treba se sagledavati kao pitanje slobode govora. (KliK!-na-članak)  Iz ILGA-e su tu presudu nazvali izuzetno značajnom i napomenuli kako je ona „ozbiljan signal organizacijama i pojedincima iz Europe koji i dalje daju uvredljive izjave o LGBT osobama da je izraz mržnje neprihvatljiv.”.

Do Vannestea, ipak , čini se, taj signal još nije dopreo, ali do njegove stranke jest, ako i do predsjedničkog kandidata Françoisea Hollandea, koji je njegov ekspoze nazvao „ideologijom od koje mu je zlo“. Hollande je inače dao nadu brojnim LGBT osobama svojom najavom da bi, u slučaju pobjede ovog proljeća, zalagao se za istospolne brakove.

Opasnost po ljudski rod

Nije svugdje novo doba doseglo s novim tekovinama – dok je 2006. Vanneste optužen između ostaloga jer je nazvao LGBT osobe opasnošću po čovječanstvo, istu izjavu upravo ovih dana za sada nekažnjeno na zasjedanju UN-ove grupe za ni manje ni više nego ljudska prava izražava i delegat Libije. Za sada su reakcije, u UN-ovom duhu, svedene na „šokiranost“ drugih delegata. Kada će, i kako, to nadići takvu „pec-pec po prstima“ strategiju sankcija, još nije izgledno.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike