FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Solologija: ne dajte da vas tlače po pitanju single statusa

objavljeno:

7. 02. 2012.
Solologija: ne dajte da vas tlače po pitanju single statusa

autor:Tinejdžeri imaju ili nemaju curu ili dečka, studenti otprilike jednako tako, ali nakon nekog vremena to se počne nazivati drugačije: jesi ili nisi single. Jesi ili nisi u vezi, kako god.

Razlika je očita – od naglaska na odnos s potencijalno prisutnim partnerom, naglasak se odjednom pomiče na identitet: biti single postaje nešto što jesmo, što nas čini nekakvima. Sajt Rolereboot  koji se bavi odnosima rodova, donio je tekst koji postavlja napokon pitanje zašto je smatrano legitimnim adresirati nekoga po pitanju njegovog „veznog“ (u prijašnjim vremenima bračnog) statusa, a da se to ne odnosi ravnopravno na pitanje kvalitete eventualno postojeće veze.

A ono što se veže uz opciju b) – single status – jest kontinuirano naglašavanje da je to „okej“. Da ste „unatoč“ tomu u mogućnosti „biti sretnima“. Stvarno? Hvala na informaciji.

Bailey Elliot:
„Želim vam reći da kada ste single u svojim 30ima, ljudi će se osjećati pozvanima da vam izgovaraju stvarno SVAŠTA.“

Autorica teksta „Single and happy?“  Bailey Elliot  se u prvoj rečenici predstavlja: ja sam single 32godišnja žena bez djece. „Popkultura  bi nam stoga rekla da sam jedno od sljedećeg:

1.    Stojim u haljini s uzorkom leoparda govoreći s lagano do intenzivno luđačkim pogledom: „JA OBOŽAVAM biti single! Ja nikada ne želim biti u vezi! Veze su za slabiće! Pogledajte samo KOLIKO SE ZABAVLJAM!“
2.    Sjedim u svojoj pidžami prežderavajući se sladoledom i gledajući „When Harry met Sally“ i cmizdreći nad svojom usamljenom i praznom egzistencijom.“

Bailey Elliot će ustanoviti da nije niti jedno od navedenog i da uz to nema namjeru napisati tekst o 10 razloga zašto je „taaako super biti single“. Razlozi poput – možeš gledati TV kada god zaželiš i spavati popreko kreveta. Osobno bih predložila i ne moraš izlaziti sa „zajedničkim“ prijateljima, koji se najčešće iskristaliziraju u parove, a s vremenom se ti izlasci iskristaliziraju ili u maratone pictionarya ili u filmske večeri poticajne eventualno za probavne tegobe i ispadanje kose. Ali, ni ovo nije tekst o 10 razloga zašto je super biti single, te neću nastaviti. Uvjerenja sam da postoji i više od deset njih. Kao što postoji i n razloga zašto je super biti u vezi, ako je funkcionalna.

Međutim, ono što jest u fokusu njenog teksta jest da, unatoč tomu što s jedne strane ima ispunjen život, uz to ponekad jest usamljena i priželjkuje vezu, ipak ne smatra da je sama činjenica nepostojanja partnera dovoljna da postane temom razgovora koji su skloni (s)kretanju u nevjerojatnim smjerovima. Gdje je u njenom slučaju riječ počesto o „prijateljskim“ savjetima oko djece, plodnosti i biološkom satu.

Bailey Elliot
„Zašto je društveno prihvatljivo komentirati nečiji single status, a nije u redu komentirati nečiju vezu?“

Pitanje strejt perspektive?

Je li to ipak možda pitanje strejt perspektive? Quod.TV i Stonewall su proveli istraživanje 2010. godine na uzorku od 1000 gejeva i lezbijki o njihovom veznom statusu (asocijacija na Facebook je neizbježna) i kako se po pitanju tog statusa osjećaju (ako ćemo nastaviti s Facebook paralelom, riječ „komplicirano“ opet prva pada na pamet).

Istraživanje je pokazalo kako 61% ispitanih single osoba kaže da su sretni što su single. Komentirajući lezbijski udio ispitanica, autorica lezbijskog portala Eurout kaže da rezultate ne smatra iznenađujućima, jer danas žene ipak „ne sjede usamljene i očajne doma čekajući da se pojavi Ona Prava.“ Ipak, upozorava da rezultati istraživanja mogu navesti i na krivi trag: ako single osobe pitate kako se osjećaju spram svog statusa, nećete dobiti čitavu sliku, jer je možda riječ o osobama koje su jednostavno sposobnije biti single od onih koji se nalaze u vezama. A uz to, to što ste OK s time što ste single ne znači da tajno ne priželjkujete dolazak, uz fanfare, gore navedene One Prave.

Zanimljivost koja se ispostavila tijekom istraživanja jest i da su LGBT osobe sigurnije u mogućnost nalaska „prave ljubavi“ na internetu – 51% u odnosu na 36% strejt osoba. Colin Fallesen, jedan od vodećih imena Quod.TV-a, za Pinkpaper izjavio je da se u rezultatima istraživanja vidi dokaz tomu da je LGBT zajednica jedan od prvih koje posve uključuju nove tehnologije u svoj život na svim razinama. Osjećaj da postoji mehanizam pomoću kojega „prava ljubav“ može biti dosegnutom možda je također faktor pri  tomu da su ispitanici izjavili da im nije bez veze biti bez veze.

Ipak, jedna činjenica koju je istakla autorica prvog teksta uistinu nameće pitanje – što je kvragu ovom društvu da uvijek iznova osmišljava nove načine na koje postiže da se osjećamo nedostatnima?!! Naime, Bailey Elliot nije njeno pravo ime. Tekst je napisan pod pseudonimom, jer, kako kaže, temu smatra nužnom za raspravu, ali ne želi biti obilježena naljepnicom „ogorčena single žena“. A i autorica drugog teksta, o lezbijkama koje tvrde da su sretne sa svojim single statusom, u jednom trenu izražava dvojbe oko toga da bi one možda ipak preferirale biti u vezi.

Zar je bitno?

Možda i bi preferirale biti u vezi. Vjerojatno određen udio njih i bi. Jednako kao što i određen udio njih sasvim sigurno ne bi. Što sve zajedno nikako ne opravdava niti nametanje teme single statusa kao nečega problematičnog o čemu se u krugu prijatelja mora raspravljati uz patronizirajuće tonove, niti dovođenje u pitanje „prave istine“ koja se krije iza „samo naoko sretnih“ single osoba.

Još jedan od dobrih primjera za to kako bi prije izvlačenja zaključaka o nečijem životu – koji onda imaju i tendenciju toga da se još k tomu i (a meni nikad nije bilo jasno točno zašto) upravo toj osobi elaboriraju u nadugačkom dušeskrbničkom monologu (napišite radije knjigu, hvala. Možda ju pročitam ako mi ju ostavite na WC-u) možda ipak, samo možda, valjalo usmjeriti se na to kako se osobe oko vas osjećaju, općenito. I što imaju za reći o tomu  – uz to da im se dopusti da sami stave naglasak na ono što smatraju bitnim faktorom za svoj općeniti stupanj zadovoljstva. Možda to jest i „kompliciran vezni status“, po FB metajeziku.

A možda je to i ljubopitivost osoba koje ne znaju, da primijenim vremenskoj prognozi adekvatnu poredbu – pomesti snijeg ispred vlastitih vrata.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike