FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ljubavna pjesma za svaku priliku

objavljeno:

6. 02. 2012.
Ljubavna pjesma za svaku priliku

Kad pomislim na Valentinovo i njegovu glazbenu podlogu automatski mi se zgrči želudac, jer, eto balajke o uglavnom nesretnoj ljubavi trešte na sve strane ili pak izjave o beskrajnoj i bezuvjetnom osjećanju trgaju moje malo srce u paramparčad i ja to sve ne mogu baš najbolje podnijeti.

Ako ste mislile da su sve pjesme, a posebno one lezbijske tematike samo tugaljke ili da one koje i jesu lezbijske pjevaju polustrejt pjevačice gadno ste se prevarile.  Postoji  tradicija lijepih pjesama koje govore smislene ili manje smislene stvari o ljubavi dvije žene u cijeloj lepezi situacija.

Počnimo s osnovama.

1. ”Constant Craving” K.D. Lang

Constant craving (for her) nije pjesma koja slavi ljubav prema određenoj ženi, već dolazeći iz usta jedne od najpoznatijih lezbijskih glazbenica opjevava samospoznaju. Osjećaj magnetske privlačnosti ka ženama pod kožom, onkraj dobra i zla, pohvale i osude, istinit je, jednostavan i taktilan i prije svega njen. Ta je pjesma prva jer govori o nama samima, o onome što nas čini takvima kakve jesmo.  Prva je ljubavna pjesma pjesma o ljubavi prema sebi.

2. “Crimson and Clover” Joan Jett

Ljubav nije samo naricanje, to potvrđuje i  Joan Jett. I da lezbijke nisu samo nježne djevojke po kojima kad su zaljubljene pada cvijeće, konfete, perje, mala crvena srca. U ovoj pjesmi ljubav je kemija koja se ne da držati u sebi, niti ignorirati. Cure, ako vam se sviđa, osvojite ju!

3. “Aly walk with me” the Raveonettes

Iako nisu gej, ovom pjesmom opjevali one koje sanjaju svoju koja još nije došla. Doći će. A možete ju i potražiti na nekom post rock koncertu.

4. “All is full  of love” Bjork

Video koji je Bjork napravila za All is full of love totalno me izbacio iz takta jer spaja osjećaj apsolutnog prožimanja vlastitog osjećaja ljubavi  (i ljubljnja) s poretkom svemira. Ljubite se i dodirujte nježno – to je ljubav i joga istovremeno.

5. “Take me anywhere” Tegan and Sara

http://www.youtube.com/watch?v=zqoKuCQcLfQ

Slatka popiš stvar o tome kako je biti u idealnoj vezi kad se primite za ruke i odete bilogdje, i super je jer se toliko volite da je svejedno. Za sve one koje se tako osjećaju.

6. “Drive” Melissa Ferrick

Melissa zna da sweet talk nije jedino što žene vole. Niti približno.  Istna je, jer ne, nisam joj samo prijateljica. Uvijek zadrhtim na taj trenutak kad se pogledi odjednom sretnu, dah zastane, odjeća se polako, ali sigurno guli s tijela dok se ona istovremeno pokušavaju utisnuti jedno u drugo. It’s sexy time. Mmmm…

7. “Stay awhile” Dusty Springfield

Evo jedne naoko tipične valentinovske stvari koja mami suze. Ostani još malo, još samo jedan dan… Ovo je za sve one u vezama na daljinu, koje su neka Valentinova provele na chatu ili Skype-u. Koliko rastanaka još možete podnijeti u životu, koliko puta ta praznina u krevetu kada više nije tu?  Ipak, kad pomislim na Dusty i sve one pjesme koje je ispjevala s muškim zamjenicama dođe mi da zaplačem još žešće.

8. “Llorando” Rebekah del Rio / Mulholand drive

Pjesma za one koje su prekinule ali nije tako jednostavno preboljeti… Iako originalno nije lez, postala je to uz vizual Mulholand drivea.

9. “Talk to me” Peaches

Peaches lijepo i otvoreno šizi na neodlučne. Tako valja. Ako vam sama neće dat odgovor koji se vrag događa, izvucite to iz nje. Nježnom ljubavnom pjesmom.

10. “Rocket” by Goldfrapp

Budući da je Alison i sama lez, a spot je pun žena (ima tamo i neki balzamirani muškarac doduše) vjerujem da se može staviti u popis pjesama za valentinovo. Ova pjesma slavi kraj loše veze i početak novih ljubavnih avantura.

11.   “Like the way the I do” by Melissa Etheridge

Ova je za one koje će ovo Valentinovo provesti s mislima na djevojku koja ih je ostavila radi druge. Evo ima i lijepih lezbo pjesama za oplakati tugu i bijes, i neka ih. Knock yourselves out.

Teško da bi se ovaj presjek ljubavne lezbijske uglazbljene lirike mogao  nazvati idealnim ili sveobuhvatnim.  To je samo izbor različitih momenata koje više manje sve prolazimo u ljubavnim nastojanjima. Ipak, drukčiji je od jednoznačne vizije osjećaja zaljubljenosti koju nudi otvoreni radio. Plačite od ljubavi, shizite, ljubite se, seksajte na kuhinskom stolu ili budite nostalgične, sve je to Valentinovo.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike