FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nova era za Finsku?

objavljeno:

6. 02. 2012.
Nova era za Finsku?

autor:Iako se Finska smatra dijelom liberalne Skandinavije koja se doživljava nekakvim gej-Disneylandom, ipak je posljednja među svojim nordijskim sestrama prihvatila da se i njeni gej i lezbijski građani moraju moći vjenčati. Danska je inače bila prva, 1989. godine, slijedila je Norveška 1993., Švedska  se odlučila za taj korak 1995., a prije Finske je to učinio i Island – 1996., otočna zemlja na čijem je čelu trenutačno autana lezbijka.

Istospolni brakovi u Finskoj su omogućeni 2002., a jedan od prvih sklopljenih brakova bio je onaj dojučerašnjeg predsjedničkog kandidata i frizera iz Ekvadora. Dojučerašnjeg, zbog toga što je u nedjelju održan drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem su sudjelovali kandidat konzervativne stranke Sauli Niinisto i kandidat stranke zelenih, Pekka Haavisto (na slici), autani gej.

Sažetak rezultata izbora svodi  se na nekoliko jasnih činjenica:

Novi predsjednik zamijenit će prvu finsku predsjednicu koja je vladala 12 godina i zbog toga se, budući da je riječ o dva odslužena šestogodišnja mandata, nije mogla kandidirati za treći mandat. Time je jedna predsjednica države manje na svijetu. Tarja Halonen ostati će međutim zabilježena u povijesti Finske kao jedna od najomiljenijih državnih vođa.

Dalje, po prvi put od 1956. godine na predsjedničko mjesto stupa predstavnik konzervativne stranke Nacionalne koalicijske stranke. (Čiji predstavnik je i sadašnji premijer).To je i prvi put nakon 30 godina da se na toj poziciji ne nalazi predstavnik socijaldemokrata.

Treće, gej kandidat je izgubio izbore – u predizbornim anketama među građanima neki su bili istakli kako bi to „možda bilo preradikalno za Finsku koja možda još nije spremna za takav korak“.

S druge strane, zanimljivo je napomenuti da se o orijentaciji kandidata Zelenih uopće tijekom kampanje nije govorilo, unatoč tomu što je ona javno poznata. Politički analitičari istakli su međutim (iako neka pretjerano komplicirana analiza za to i nije bila potrebna), da je to bio opstruirajuć faktor za Haavistove šanse.

Cjelokupna je kampanja i inače protekla nekonfliktno, a konzervativni kandidat je izbore osvojio sa 67 posto glasova. Obojica kandidata su proeuropski, te je njihov uspjeh na izborima umirio one koji su se pribojavali rezultata koji bi se nastavili na prošlogodišnje parlamentarne izbore na kojima je velik broj glasova dobila desna stranka „Pravi Finci“.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike