- Queer.hr - http://queer.hr -

Rdeče Zore na zenitu uz hrvatske glazbenice

Posted By admin On March 10, 2011 @ 6:00 pm In Clubbing,Lifestyle | No Comments

Najveći slovenski queer-feministički festival Rdeče Zore (Crvene Zore) trenutno se nalazi na vrhuncu svojih ovogodišnjih događanja. Četverodnevna događanja koja su započela u utorak obuhvaćaju niz radionica, diskusija, izložbi te večernjeg clubbing i glazbenog programa s umjetnicama iz regije – a kao pojačanja im ove godine u koloni stižu i djevojke iz Hrvatske, u čijim smo nastupima i sami imali prilike uživati na brojnih community događanjima: kolektiv ZbeLeTron (Tzayka i Nora), Miće Mace, Larve, Žen.

Kako nam je izjavila Martina Ptiček, koordinatorica ZbeLeTronovih događanja, kolektiv je na ovogodišnjim Rdečim završio putem toplih sestrinskih preporuka kolegica iz VoxFeminae festivala, a ona „poslovno prvi put odvodi ZbeLeTron u Sloveniju, no kao mlađa je nekoliko puta posjetila ovaj jedinstveni festival“ uz napomenu kako su Hrvatice brojne na ovogodišnjem izdanju jer je recesija i nema se para.

Nije neobično da je upravo Međunarodni dan žena odabran za početak Rdečih koje se prvenstveno bave statusom žena u mreži umjetnosti, kulture, politike i aktivističkog djelovanja a niz događanja biti će posvećen upravo LGBT populaciji. „Suradnje s gostima iz inozemstva su važne kako bi se predstavilo drugačije poimanje već poznatih tema u Sloveniji, posebno ako se radi o pitanjima s kojima naše društvo nije upoznato. Međunarodni pogledi podižu svijest o generalnoj prirodi problema s kojima se suočavamo, poput manjka društvene pravde“, rekla je jedna od dugogodišnjih organizatorica Jasmina Jerant; a nikako ne sumnjamo da će i niz domaćih pojačanja glazbeno obogatiti ovogodišnji program.

Na Rdeče ide i riječki sastav Larve kojima gostovanja po Sloveniji nisu nepoznanica – svirale su već desetak puta u Celju, Škofjoj Loki i Postojni a dojmovi su puno bolji nego u Hrvatskoj. Gradovi im, naime, ljepše mirišu. „Postoji ogromna razlika između slovenske i hrvatske publike“, kaže polovica tandema Petra Baričević. „Slovenci su poprilično opušteni i iskreni, ljudi izlaze u susret i reagiraju, kažu što misle o nastupu dok su Hrvati nesigurni. Ništa ne govore, publika stoji i gleda kao da ne razumije što se događa“, kritične su i dodaju kako se domaća publika drži tradicije dok Slovenci cijene inovativnost. Osim njih, iz Rijeke na Rdeče idu i Miće Mace koje uskoro opet svraćaju u metropolu.

Trojac Žen, često aktivistički angažiran, također će zasvirati, ne prvi put, pred slovenskom publikom. Kako kažu, pomaci u vrednovanju ženskog stvaralaštva su još uvijek mali. „Ne može se smatrati pomakom što više nije neuobičajeno da žena vozi kamion, svira bubnjeve, igra nogomet ili bude premijerka. Djelovanje žena se i dalje valorizira u ženskoj kategoriji, pa su tako kritike, bilo pozitivne ili negativne na žensko stvaralaštvo uvijek uz neizostavan dodatak tog prefiksa s obzirom da si žena i za ženu“.

Tko zna, možda Slovenke na Rdečim Zorama otkriju značenje komplimenta što zapravo znači kada netko kaže „super sviraš za ženu“?


 

Zašto ‘Rdeče zore’ (Crvene zore)?

Festival ime nosi po Zori, heroini romana ‘Crvena Zora i njezina banda’ njemačkog pisca Kurta Kläbera, napisanoj nedugo nakon Prvog svjetskog rata, a govori o skupini ratne siročadi koja shvaća da će jedino ukoliko se drže zajedno pobijediti društvene nepravde. Roman je inspirirao i jednu drugu istoimenu skupinu anarho-feministica koje su se gerilskim ratovanjem borile za prava žena i djece u Njemačkoj između 1975. i 1985.

Iako slovenske crvene Zore ograđuju svoju platformu od nasilja, podupiru njemačke kolegice feministice zbog toga što bitka za prava žena nije gotova i ide ruku pod ruku s ljudskim pravima

foto: seecult.org

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1675/rdee-zore-na-zenitu-uz-hrvatske-glazbenice/

URLs in this post:

[1] Ožujkovski diskutabilitet ili „Dan žen(ov)a“: http://queer.hr/1103/oujkovski-diskutabilitet-ili-dan-enova/

[2] Seksualni identitet i seksualna orijentacija nisu iste stvari: http://queer.hr/1144/qseksualni-identitet-i-seksualna-orijentacija-nisu-iste-stvariq/

[3] Androginost i rodno izražavanje: http://queer.hr/1139/androginost-i-rodno-izraavanje/

[4] Ženske bilderice – moderne Amazonke: http://queer.hr/1563/enske-bilderice-moderne-amazonke/

[5] “Prava muškaraca u Europskoj uniji ne postoje”: http://queer.hr/807/tamara-puhovski/

[6] Vjerujem u film puno više nego u priče: http://queer.hr/224/vjerujem-u-film-puno-vie-nego-u-prie/

[7] Strip pionirka feminizma, S/M-a i lezbijske sugestibilnosti: http://queer.hr/1299/strip-pionirka-feminizma-sm-a-i-lezbijske-sugestibilnosti/

[8] Ženski festivali u regiji: http://queer.hr/1363/enski-festivali-u-regiji/

[9] Ženski maskulinitet i muški feminitet: http://queer.hr/1134/enski-maskulinitet-i-muki-feminitet/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.