FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

OMG! Gej vjenčanje u – zatvoru?!

objavljeno:

22. 01. 2012.
OMG! Gej vjenčanje u – zatvoru?!

autor:OMG!

OMG! Gej vjenčanje u – zatvoru?!

Prošlog proljeća u New Yorku legalizirani su istospolni brakovi, što je omogućilo tisućama gej i lezbijskih parova da napokon ostvare svoja prava. Nedavno se vjenčao i prvi gej par u zatvoru.

Zatvorenik Ronald Cook, 31, vjenčao se s Marcom Rodriguezom (na slici), bivšim zatvorenikom zatvora u kojem Ronald služi kaznu. Par je zajedno od 2002., kada su se upoznali u auburnškoj kaznionici. Odnos se međutim isprva sporo razvijao, jer dok je Rodriguez autan od svoje 12. godine, Marc do tada nikada nije imao dečka.

Tijekom svoje veze većinu svog slobodnog vremena provodili su zajedno i razmjenjivali i poruke između svojih ćelija kada nisu mogli biti zajedno.

“Ponekad je teško to održavati, jer se moraš skrivati”, rekao je Rodriguez. “Čuvari su znali dobacivati komentare, ali to ide s time kada si gej.“
Rodriguez je u zatvoru zbog pljačke, ali je pušten  2004. Umjesto da se vrati u Bronx, odlučio se preseliti u Syracuse da bi mogao biti bliže svojem dečku. Razmatrali su i brak, ali on je postao moguć tek prošlog proljeća.

Sudac Ray Lockwood vjenčao je par i to mu je bilo prvo istospolno vjenčanje. “To je bio samo posao kao i obično”, rekao je Lockwood. “Proveo sam to kao i za svakog drugog… Brakje bio njihova velika želja i drago mi je bilo vjenčati ih.”

To je prvi istospolni brak sklopljen u zatvoru u New Yorku. Nisu dozvoljeni brakovi među zatvorenicima – bilo istospolni ili raznospolni. Zatvorenici međutim, mogu sklapati brakove s partnerima na slobodi. Osim toga, par će imati ista prava na bračne posjete kao i drugi bračni parovi.

Rodriguez posjećuje Cooka jednom tjedno. Cook, koji je u zatvoru već 12 godina, trenutno služi 25-do-50 godišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja i drugih seksualnih zločina za koje kaže da ih nije počinio.

“To je teško, ali moram se boriti s time svaki dan, jer je moje srce njegovo”, rekao je Rodriguez. “Ako stvarno voliš osobu, onda si uz nju bez obzira na poteškoće.“

Kalifornija je jedina druga država u SAD-u koja dopušta istospolne bračne posjete, od 2007. godine. Međutim, za ostvarenje tog prava, njihovo partnerstvo mora biti registrirano prije nego li je jedan od njih zatvoren.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike