FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pitali smo vas: idete li na referendum?

objavljeno:

22. 01. 2012.
Pitali smo vas: idete li na referendum?

autor:Danas, 22. siječnja 2012., od 7 do 19 sati održava se referendum o pristupanju Hrvatske u EU. Gdje možete glasati, saznajte ovdje: KliK!-na-link. Pitali smo vas idete li na referendum, te se ispostavilo da većina upitanih ide, ili da bi išlo da nisu spriječeni – „ne dam da se moj listić potroši uzalud“, bio je jedan od odgovora. Neki, koji su na studiju u Zagrebu, će čak i putovati da bi glasali. Oni koji su protiv, redovito imaju jako čvrst stav oko toga.

Tako nam je jedna od upitanih srčano rekla da je protiv „zato što će EU posrkat još i ovog malo našeg (vode, šume više ni ne znam jesu li još uvijek naše itd….) u nekakav veliki kolektiv za dobro svih a nama klasična kur**na ko i uvijek“.

S druge strane, oni za su uglavnom bili stava da će stvari biti generalno gledaju  bolje. Ivan, koji neće na referendum jer mu se zbog toga ne putuje iz Zagreba rekao nam je da bi, da ide, glasao za, jer misli „da od EU imamo u svakom slučaju više koristi“.

Igor se pak osvrnuo i na ekonomski faktor: “Idem, zaokružujem ne, obrazloženje – zato što želim vidjeti reakciju vlasti (sadašnje, bivše) i Europe ukoliko dođe do negativne odluke naroda, u kojem će se smjeru situacija kretati.“ Nadodaje šaljivo da za ručak sprema grah – što su „jednostavni proteini koje ćemo narednih godina jesti bez obzira na EU ili ne EU.“ Upitan misli li on da je situacija dakle podjednaka, odgovara da da, makar smatra i da su „ove izlazne ankete djelomično lažirane, zavisno iz kojih izvora ankete dolaze upravo zbog činjenice kako je kapital/izam rak koji se mora širiti na nova područja kako bi prosperirao. Ulaskom u EU kapital će moći slobodno teći i bez prepreka se oplođivati.“

Pročitajte više vaših odgovora niže!

Ana: Još uvijek sam neodlučna, premalo informirana i još moram razmisliti, ali mislim da ću vjerojatno zakružiti ne.

Mirela: Idem i najvjerojatnije ću glasat za, jer gore ne može a ova država nije mogla od stoljeća SEDMOG pa ne bi ni u budućnosti mogla – eto!

Mislav: Idem, idem. A mislim da će bit da nemre nam bit gore nego kaj je!

Ines: OK, idem na referendum, glasam sa ZA, naravno. Zato jer smo premali da bi mogli sami i jer zapravo nemamo suvislu alternativu. Uz još 50 dobrih stvari koje EU za nas nosi, ali to ne stane u kratko.

Martin: Protiv, zato što mislim da nismo spremni i da će nas ta globalizacija pojest, iako je ona možda u konačnici neizbježna. Ipak, stvarno mislim da ne trebamo ući u Uniju i da je se trebamo kloniti za sad.

Maja: Nisam još 100% sigurna, ali vjerojatno “DA”, jer mislim da je to “manje zlo od ovoga sada. Za Hrvatsku je jedina stvar gora od EU ona sama.

Danijel: Idem, za, zato kaj hoću da mi bude kao i njima po pitanju LGBTIQ prava. Eto, samo zato!

Boris: Idem na referendum, i protiv EU sam, jer mislim da je to još jedan od brojnih već postojećih sustava kontrole.

Tina: Idem na referendum, i glasat ću za, zato jer je u ovom trenutku prekasno za “protiv”. Dakle, rješenje se nameće samo…

Dražen: Ja sam za ulazak u EU jer smatram da RH treba doživjeti (ultimativnu?) ekonomsko-socijalnu kataklizmu dakle – katarzu. Mislim da je ovo prilika za RH da postane sekularna, radnija i odgovornija spram svojih građana jer je zakazala u svojoj samostalnosti te će možda tek u prismotriti tog Drugog moći (možda) biti ono što je trebala biti – zemlja prava, demokracije i mogućnosti u širem smislu.

Nina:  Idem, jer hmm…mi je dosta svega!

Goran: Idem jer mogu, a glasam protiv jer politika je pojam koji ne shvaćam kao nešto mudro i ozbiljno životno sredstvo, pa niti osobno se ne udružujem sa onima kojima to jest princip rada, tj. života.

Nataša: Ovako: ne idem…Nisam za – znači protiv sam. Zašto? Nemam pojma što navesti za razlog – jednostavno ne želim! Ne osjećam potrebu za time i smatram da i nema neke velike koristi od toga.

Marko: Nisam tada u Hrvatskoj, inače bih išao i glasao ZA. Zato što me nitko na carini neće pitati o razlozima možebitnih putovanja, plus što vjerujem u “neovisnije” sudstvo tada.

Lovorka: Idem na referendum. Biti će ili da zato što je EU projekt na kojem svi rade već 20 godina i nema baš neke druge opcije kod nas. Ili će biti ne, ukoliko skužim da postoji način da se s odgovorom ne potaknu neke unutarnje promjene u stavu Hrvatske političke scene u vezitoga tko će nas spasit od nas samih.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike