FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Iskorak i Kontra traže izmjene Obiteljskog zakona

objavljeno:

18. 01. 2012.
Iskorak i Kontra traže izmjene Obiteljskog zakona

Aktivistkinje Kontre i aktivisti Iskoraka jučer su održali još jedan performans za ostvarenje LGBT prava.

Pod nazivom „Svi su pred zakonom jednaki“, pred Ustavnim su sudom održali simboličnu akciju te sudu predali prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, očekujući, kako su rekli, da će ga proglasiti neustavnim, čime bi se pokrenuo proces donošenja i prihvaćanja njegovih izmjena kojima će se poštovati jednakost svih.

Sanja Juras iz Kontre tom je prilikom komentirala Ustav Republike Hrvatske kojim je propisana jednakost pred zakonom. Spomenula je kako je moguće da istospolni parovi u Hrvatskoj žive zajedno godinama, no po smrti jednog od partnera drugi nema pravo na mirovinu ili zajednički stečenu imovinu.

Juras je dodala kako je Europski sud za ljudska prava donio presude u 2010. kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obiteljima prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Performans je uključivao puštanje raznobojnih balona na kojima su, kažu, bila napisana prava koja nedostaju istospolnim parovima te tražene izmjene obiteljskog zakona. Nadajmo se da su baloni preletjeli pored prozora nekog od ustavnih sudaca.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike