FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nakazni petak 13.

objavljeno:

16. 01. 2012.
Nakazni petak 13.

autor:Uz to što je prije nekoliko godina pokrenuo Festival novog cirkusa, Ivan Kralj tijekom posljednjih godinu dana  bacio se i na organizaciju dodatnih programa, koji donose uvijek nekoliko sigurnih stvari: punu dvoranu, pomno odabran dekor i osvjetljenje, te zanimljivu mješavinu kabaretske i festivalske atmosfere.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S PRVOG FREAKY FRIDAYA!

Nakon što je ta formula uspješno okušana na programu Red Room, ovoga je petka primijenjena i na novom programu pod imenom ‘Freaky Friday’, kojeg nam je Kralj, u intervjuu kojim smo najavili program, predstavio kao ‘utočište za drukčije na kojem će se svi osjećati sigurno i slobodno’ (KliK!-na-intervju). Mali detalji ono su što njegove programe čini posebnima na kulturnoj sceni Zagreba: šankeri koji su odjeveni u skladu s estetikom predstavljenog programa, vodiči-domaćini koji gostima biraju mjesta prema njihovim preferencijama, žig s logotipom programa i neočekivani dekori poput obezglavljenih barbika, te poticanje gostiju da i vlastitom odjećom doprinesu općoj atmosferi događaja.

Program jest bio najavljen s disclaimerom da nije za one slabijeg srca ili sklone zgražanju, tako da su oni okupljeni u dvorani Jedinstvo došli s očekivanjem prolijevanja krvi i tijela koja će biti podvrgnuta neugodnim i bizarnim tretmanima. Ono što je međutim bilo neočekivano, jest da će od čitavog programa na tom području najviše djelovati domaća podrška programu: dok su Squidling Brothers, američka skupina koja je bila noseći dio programa (KliK!-na-intervju), na momente i prenaglašavali svoje točke kao pogibeljne ili zahtjevne, riječki duo iz skupine Badaku oborio bi publiku s nogu da nije bila smještena u stolce.

POGLEDAJTE VIDEOPRILOG S FREAKY FRIDAYA!

Naime, riječ je o za hrvatske uvjete pionirskom kolektivu koji se bavi suspenzijama, što uključuje kontrolu tijela do te mjere da se članovi kolektiva sposobni izvoditi točke u zraku obješeni o kuke koje su im probijene kroz kožu lopatica – i pritom zadržati dražestan osmjeh na licu. Dok se ta scena očito razvija u Rijeci, u Zagrebu je tek na zadnjem Ringišpilu (također program kojeg potpisuje cirkuski centar, a služi predstavljanju mladih izvođačkih snaga iz Hrvatske) prvi put predstavljen kratkom prezentacijom, a sada i doživio prvu izvedbu. Nakon ovog Freaky Fridaya, sasvim sigurno će i u Zagrebu nastati interes za suspenzije, iako je brojnost onih koji bi se okušali u njima vjerojatno ipak mala.

Uz očekivano gutanje mačeva i vatre, te probijanje kože različitim predmetima, ono što je bilo zanimljivo jest bio i interaktivan dio večeri u kojem je sudjelovala i publika – i to tako da je u jednom djelu bila podvrgnuta pomalo neslanoj šali gdje su imali priliku sudjelovati u nagradnoj igri (a srećke za sudjelovanje platiti) ne znajući što je nagrada – oni ‘najsretniji’, čije su srećke bile izvučene, našli su se najednom na pozornici – spuštenih hlača, dok im je puna dvorana dovikivala ‘What’s up your ass’, a oni morali pogađati što im je zataknuto među guzove.

Nakon toga je međutim dobila priliku da izravno sudjeluje u drastičnoj točki klamanja pravih klamerica u tijelo izvođača: što veći ulog – to bolnija ili opasnija pozicija. Neki – poput poznatog pirsera Zeleta – nisu se libili uložiti iznos i od dvjesto kuna. Najbizarniji element ovog dijela izvedbe svakako je bila činjenica da su posjetitelji uložen novac klamali na kožu izvođača – i time najjasnije pokazali kako tijela doživljavaju robom, koja se može kupiti, i nakon toga si sukladno uplaćenom iznosu s tim tijelom dopuštaju činiti svašta. Pitanje je međutim, koji udio ‘hrabrih’ klamatelja jest tijekom tog čina toga bio svjestan, ili su to iskustvo ipak doživjeli samo kao savršenu osnovu za anegdotu koju će prepričavati prijateljima.

Tijela izvođača, naglašena s jedne strane time da su dobrim dijelom izvedbe bila u različitim stadijima razodjevenosti, osvježavajuće su međutim s druge strane bila nepretenciozno izložena: kostimi su bili ležerni kao i šminka, a tijela predstavljena u svojoj prirodnosti, a u skladu i s temom programa – ranjivosti.

Za one koji su propustili ovaj, prvi u nizu, Freaky Friday, imamo ekstenzivnu fotogaleriju i video prilog, ali i dobre vijesti da će se program nastaviti održavati na petke trinaeste – a do ljeta nas isti očekuju  u travnju i u srpnju!

 

Foto: Darko Vaupotić

Kamera: Video sekcija KSET-a

Montaža: Ines Lambert


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike