FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

ZFF & ‘MTV Director’s Cut’

objavljeno:

28. 10. 2010.
ZFF & ‘MTV Director’s Cut’

Točno u ponoć 1. kolovoza 1981. lansiran je MTV, prva glazbena televizija posvećena isključivo puštanju glazbenih spotova 24 sata 7 dana u tjednu (koncepta od kojega se posljednjih godina sve više udaljio zbog produkcije reality showova kojima je kanal danas pretrpan); a prvi spot koji se mogao ugledati bio je, iznimno prikladan za početak emitiranja, ‘Video Killed the Radio Star’ grupe The Buggles. Unatoč segregaciji bijelih i crnih izvođača (gotovo dvije godine nije bilo videospota crnačke zvijezde na kanalu) barijeru je aktivnim lobiranjem probio Michael Jackson i time otvorio put drugima koje je MTV nemilice diskriminirao poput sestre mu Janet, Princea, Whitney Houston. Kraj osamdesetih obilježio je power pop i hair metal a devedesete su živjele alternativni rock upravo radi MTV-a i njegove favorizacije novih bendova poput Nirvane, Alice in Chains, Radioheada i milijih varijanti poput Garbage; da bi se krajem milenija polagano okretali popu i elektronici. Je li MTV samo slijedio svjetske glazbene trendove ili ih stvarao, ostaje upitno. Danas se na MTV-u vrti manje od tri sata glazbenih spotova dnevno, što je objašnjeno velikom dostupnošću glazbe na internetu i YouTubeu (nema potrebe sjediti pred ekranom i čekati omiljenu stvar koju odmah možeš pogledati).

MTV je s godinama postao otvoren i LGBT zajednici; a čak je i naša regionalna postaja prikazivala reality showove s gejevima i lezbijkama na prvom spoju (‘Room Raiders’). U travnju 2001. MTV je dobrovoljno prekinuo emitiranje programa na 24 sata kao dio kampanje podizanja svijesti o zločinima iz mržnje, a iste noći su emitirali i TV film ‘Anatomija zločina’ koji se temelji na istinitoj priči  Matthewa Sheparda. Nakon emitiranja prikazivala su se na crnoj podlozi samo imena žrtvi zločina iz mržnje. Ove godine, studija američke organizacije GLAAD pokazala je kako od 207 sati ispitanog prime time programa MTV-a čak 42% uključuje priče o životima gejeva, lezbijki, biseksualaca i transrodnih osoba; što je najveći postotak neke televizije ikad.

povezane vijesti

U prilogu pogledajte video materijal s ‘Zagreb Film Festivala’ u sklopu kojeg je održana ‘MTV Director’s Cut’ večer u petak kada su na velikom platnu prikazani brojni glazbeni spotovi kultnih redatelja u sklopu side programa. Imamo i dvije fotogalerije: jednu na homepageu a drugu na mingleu! Long live rock n’ roll!

Foto: Zvonimir Ferina/Queer.hr
Video: KSET video-sekcija

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike