FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Za Boga miloga, recite da ste ateisti!

objavljeno:

22. 03. 2011.
Za Boga miloga, recite da ste ateisti!

Zanimljiva je medijska kampanja pokrenuta u Velikoj Britaniji koja cilja na nereligiozne osobe i one koji se kao takvi (ateisti ili agnostici) namjeravaju izjasniti u nadolazećem popisu stanovništva ove europske zemlje; a čak je i za Britance izgleda bila prevelik korak k sekularizaciji kada se u društvu koje se opako protivilo nedavnom posjetu Benedikta XIV masovnim prosvjedima – spomenuta reklama zabranila u metroima – daleko najuočljivijem i najidealnijem mjestu u multimilijunskoj metropoli za oglašavanje.

Plakati, koji nose slogan “Ukoliko nisi religiozan, za ime Boga reci tako”, dobili su odbijenicu niza firmi koje drže koncesiju na oglasni prostor na ulicama, uglavnom uz obrazloženje kako će biti uvredljivi. Djelo su Britanskog humanističkog udruženja (BHA) koje je šokirano izjavama kako jedna uobičajena i svakodnevna fraza može biti preuvredljiva za javno izlaganje. “Možda jest donekle sporna upotreba izraza za ime Božje, no koliko je stanovništva uopće koristi u religioznom kontekstu”, brani se izvršni direktor BHA Andrew Copson dodajući kako je fraza uvriježena kao izraz koji odražava urgenciju i važnost onoga što mu u rečeničnom slijedu prethodi ili se nadovezuje.

povezane vijesti

Drugi od postera sadrži ove riječi pored slike para: “Nekada smo stavljali iksić pored kršćani iako nismo religiozni. Ovaj put ćemo odabrati bez religije. Dosta nam je priča političara kako je ovo religiozna država dok daju milijune religijskim organizacijama i za papine posjete. Taj novac bi trebao ići tamo gdje je potrebniji”. Kako nije bilo mogućnosti da se plakati ovakvog sadržaja objave s dozvolom, BHA je pristala na kompromis te jednostavno na billboardima zamolila birače da se izjasne kao ateisti. Odnedavno ih se može vidjeti na 200ak buseva u svim većim britanskim gradovima.

HBA tvrdi kako je broj osoba koje ne prakticiraju religiju ili se ne smatraju religioznima porastao u posljednjih 25 godina na 50% stanovništva koji u anketama i cenzusima zaokružuju katoličko opredijeljenje iz navike i osjećaja da katoličanstvo pripada zapadnoj kulturnoj tradiciji.

Odbor za standarde u reklamiranju koji je odlučivao u spornom slučaju ipak nije pristran, kako se možda čini. Zaprimili su tisuću prijava na reklamnu kampanju Kršćanske stranke koju je nosio slogan “Bog definitivno postoji. Pridruži se stranci i uživaj u životu” dok je za odgovor BHA “Bog vjerojatno ne postoji, ne brini i uživaj u životu” zaradio nešto ispod njih 400.

Novcem za Crkvu možemo finacirati visokoškolsko obrazovanje generacije studenata. Od Crkve ni udžbenika

Nastranu cenzure uvredljivih i pseudouvredljivih sadržaja. Kako god okrenuli, britansko udruženje na dobar je način odlučilo pokazati prstom na veliki problem, kojeg ne možemo samo povezati s religijskim opredjeljenjem na cenzusu.

Naime, prikupljeni i analizirani statistički podatci iz popisa stanovništva, pa tako i nadolazećeg hrvatskog, sljedećih će se deset godina koristiti kao čvrsti dokaz argumenata kada bude trebalo donositi zakone u Saboru i po pitanju koliko je u Hrvatskoj nezaposlenih, invalida, katolika ili gejeva i lezbi koji se tako identificiraju. Podsjetimo, zbog kulturalnog osjećaja pripadnosti 2001. se 87% stanovnika Hrvatske izjasnilo kao katolici! Prebrojimo sada, molim vas oko sebe, koliko ih poznate a da se, prvo, tako izjašnjavaju, i drugo – ako se već i izjašnjavaju, odlaze redovito u crkvu, prakticiraju vjeru (ne računam blagdanska prežderavanja) i u konačnici beneficiraju od milijuna koji se godišnje uplaćuju na račune Crkve. Samo će iz proračuna za 2011. katolička Crkva u ‘Rvata na svoj račun primiti 375 milijuna kuna (čisto da usporedim, tom cifrom se može financirati besplatno obrazovanje čitave jedne generacije studenata).

No, osjeća li to prosječan hrvatski građanin, vi, na svom džepu? U vidu toga da, ukoliko jeste vjernik i odlazite u crkvu ne morate vaditi novčanik na svakoj misi? U vidu recimo toga da će crkva platiti vašem djetetu koje eventualno ide na vjeronauk udžbenik? Ili, božesačuvaj, ne naplatiti misu za preminulog člana obitelji koji je barem dostojni (i besplatni!) duhovni oproštaj, kao deklarirani kršćanin za vrijeme čitavog svog života, zaslužio a bome i iz milodara platio?

Ova neraskidiva veza hrvatske vlasti (neovisno lijeve ili desne) i crkve posljedica je sporazuma RH i Vatikana kojim se Hrvatska obvezala na godišnjoj razini financirati ovdašnji rad crkve – a jedan od kriterija je da se za svaku župu (njih preko 1500) izdvajaju sredstva u visini dvije prosječne bruto plaće. Istina, plaće se službenicima ne financiraju direktno iz proračuna već posredno raspodjelom dobivenih sredstava – no trebam li napominjati da niti jedan od zaposlenika upravo zbog ove rupe nije platio ni lipe kriznog poreza kao ostatak državljana?

Vrijedi k svemu tome nadodati kako prema propisima vjerske zajednice nisu dužne javno objavljivati svoje prihode, niti plaćati na porez na prihode koje ostvaruju od milodara, pogreba i sakramenata. Crkva nikada nije priznala koliko uistinu zaradi dodatno od građana no približno, ukoliko izračunamo kako u Hrvatskoj godišnje ima 40 tisuća crkvenih sprovoda (po 250kn) i 18 tisuća vjenčanja (između 300 i 600kn) dolazimo do brojke od 15 milijuna samo od vjenčanja i sprovoda!

Prema medijskim izračunima dolazak pape u Hrvatsku koštati će između četiri i šest milijuna eura koji će se, pod rupom posjete državnog poglavara Vatikana, iscrpiti iz državnog proračuna kao diplomatski troškovi.

A što o religiji pita nadolazeći cenzus u Hrvatskoj?

Hrvatski će cenzus u samo jednom, ali opet dovoljnom pitanju, tražiti izjašnjavanje o religijskoj pripadnosti i to s ponuđenim odgovorima katolik, nije vjernik, ne izjašnjava se i drugi. Ukoliko su cenzusi realan pokazatelj broja vjernika, broja visokoobrazovanih osoba ili osoba koje se znaju služiti Wordom i Excelom (sve su to informacije koje ćete pružiti državi na popisu stanovništva) – ne bismo li trebali očekivati da će, po uzoru na broj vjernika (i župa koje se konstantno grade) Vlada dofinancirati obrazovanje stanovništva kada se pokaže koliki je broj sa završenom osnovnom školom? Izgraditi još koju tvornicu kada vidi kolika je brojka nezaposlenih ili ubosti koju novčanu injekciju u kulturu ako kažemo da volimo ići u kazalište, kino ili povremeno na kakav festival i u muzej? A možda da nas pitaju i koliko nas se izjašnjava kao nacionalisti da se stručno procijeni koliko dati ljudskopravaškom sektoru?

Koja će Vlada i kako primijeniti rezultate cenzusa nakon isteka mandata ovoj aktualnoj spoznati ćemo u idućih deset godina. A deset godina nije malo. Puno je i za obrazovanje, kulturu, zdravstvo ili ljudska prava. U brojci? 37 500 000 000 u samo jednoj nekontroliranoj investiciji. Gospodo crkvenjaci, izvolite dakle otvorit vrata svoje župe i poreznoj inspekciji.

foto: guardian.co.uk


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike