FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Poqueereni Dubrovnik

objavljeno:

24. 10. 2010.
Poqueereni Dubrovnik

autor:Queer Zagreb stiže u Dubrovnik, točnije u Art radionicu Lazareti u utorak i srijedu 26. i 27. listopada 2010. te donosi provjerene filmske uspješnice sa velikih svjetskih filmskih festivala kojima slavi oslobađanje od konvencija.
Program se odvija uz potporu Saveza udruge Klubtura.

utorak, 26.10.2010.  u 18:00 , Art radionica Lazareti
Ljubavne pjesme (Les Chansons de amour)

redatelj: Christophe Honoré
scenarist: Christophe Honoré, Gaël Morel
uloge: Louis Garrel (Ismaël Bénoliel), Ludivine Sagnier (Julie Pommeraye), Chiara Mastroianni (Jeanne), Clotilde Hesme (Alice), Grégoire Leprince-Ringuet (Erwann) Brigitte Roüan
(Francuska, 2007, 100 minuta)

Les Chansons d’Amour redatelja Christophea Honoréa dirljiva je priča o mladim ljubavnicima u Parizu, neopterećenim formama te društvenim očekivanjima, koji uživaju u životu, u vlastitom društvu, nesputani svojom tjelesnošću i seksualnošću. Unatoč tragičnom događaju oko kojeg se film zapravo vrti, atmosfera filma je izuzetno pozitivna, gotovo optimistična. Tome naravno doprinosi i izuzetan soundtrack čija prominentna uloga u filmskoj priči zapravo od Les Chansons d’Amour, kako i ime daje naslutiti, čini mjuzikl. Fluidnost seksualnih identiteta, sloboda i lakoća prihvaćanja raznih oblika seksualnosti i različitih životnih okolnosti pojavljuju se u ovom filmu kao bogomdane i urođene ljudske osobine. Odlična gluma i pjevačke interpretacije glavnih glumaca Luisa Garrela i Ludivine Sagnier te Chiare Mastroianni obilježavaju ovaj film od početka do kraja i čine ga zaista jednim od najljepših filmskih iskustava posljednjih godina.

Utorak 26.10.2010. u 20:00, Art radionica Lazareti
Spaliti lađe / Quemar las naves

Redatelj: Francisco Franco
Scenarist: Francisco Franco, María Renée Prudencio
Glumci: Irene Azuela, Ángel Onésimo Nevares
Zemlja: Meksiko
Trajanje: 100 min.

Sebastian i Helena su brat i sestra koji zajedno s majkom žive u derutnoj kućerini. Njihova je majka nekada bila pop-zvijezda, no sada je na samrti. Helena odlučuje posvetiti svoje vrijeme brinući se za majku, dok Sebastian nastavlja sa školovanjem. Pa iako su međusobno vrlo povezani, među njima dolazi do tenzija koje se dodatno zaoštravaju dolaskom Juana, dečka iz niže klase, koji oboje potakne da preispitaju vlastitu seksualnost. Hvaljen zbog izvrsnih glumačkih nastupa i dobitnik dviju nacionalnih filmskih nagrada, Spaliti lađe Francisca Franca dramatično je istraživanje života jedne netipične obitelji začinjeno (homo)seksualnošću, incestom i emocijama.

Srijeda 27.10.2010. u 18:00, Art radionica Lazareti
XXY

redateljica: Lucia Puenzo
scenaristi: Lucia Puenzo, Sergio Bizzio
uloge: Ricardo Darin, Valeria Bertuccelli German Palacios, Carolina Pelleriti

Nakon 20-ak nagrada, uključujući i nagradu kritike u Cannesu, film XXY argentinske redateljice i scenaristice Lucíje Puenzo i dalje trpi cenzuru, posljednju u Južnoj Africi na festivalu gay i lezbijskih filmova (za Queer Zagreb nije bio problematičan).  Međutim  ‘XXY’ ima revolucionaran značaj jer afirimira “tijelo kakvo jest”. “Možda više od ijednog filma koji je odradio svoju društveno ‘osvještavajuću’ funkciju ‘XXY’ odbacuje afirmaciju jedne kategorije, odnosno ideju stupnjevite integracije individualnih slojeva margine – i slavi esencijalnu neodredivost i fluidnost monolitnih društvenih kategorija (spol, seksualnost)”. Zato je “opasan”, jer potkapa “tisućljetno ustrojstvo svijeta koje počiva upravo na spolnoj dihotomiji, vječnoj dinamici esencijalnog i destiliranog ‘muškog’ i ‘ženskog’”. Ovdje isječak.

Queer Zagreb također Dubrovniku donosi danski film “Bratstvo”, koji se premijerno prikazuje u Dubrovniku 27. 10. 2010. u 21 sat, u kinu Sloboda gdje će se moći pogledati do 01.11.2010.

Bratstvo

Originalni naziv: Brotherskab
Godina izdanja: 2009
Zemlja: Danska
Trajanje: 90 min
Žanr: drama
Režiser: Nicolo Donato
Scenaristi: Rasmus Birch, Nicolo Donato
Producent: Asta Film
Glavne uloge: Nicolas Bro, David Dencik, Thure Lindhardt
Distributer: NordiskFilm/Trust
Distributer za Hrvatsku: Queer Zagreb distribucija

Nagrade: najbolji film Rome Film Fest 2009, Golden Butterfly Rome Film Fest 2009, nagrada žirija za najbolju mušku ulogu Tallin Blach Nights Film Festival 2009.

Bratstvo (Brotherskab) je drama o nedozvoljenoj vezi između dvojice muškaraca koja se rađa u kontekstu neo-naci skupine i koja za sobom povlači ljubav, emocionalnu i moralnu rastrganost, te pitanja izdaje, lojalnosti i identiteta. Izvrsna glumačka ostvarenja u višeslojnom dramaturškom vrtlogu još su jedan od razloga hvaljenosti ovog filma od strane kritičara i publike.

Kada Larsu (Thure Lindhardt) propada gotovo sigurno vojno promaknuće zbog glasina o nedoličnom ponašanju spram njegovih sudruga, odlučuje napustiti vojsku. Ponovno kod kuće, njegovi ga uzoriti roditelji iz predgrađa u rekordnom roku izlude svojim nastojanjima da sramotan incident pometu pod tepih.Sasvim slučajno Lars se poveže s malom radikalnom skupinom neo-nacista predvođenu karizmatičnim Michaelom (Nicolas Bro)..U početku Lars se ideološki i metodološki distanicira od njih, no potaknut nepovjerenjem u društveni sustav  – a posebice u vlastite roditelje – odlučuje se pridružiti skupini. Fatso odmah uočava potencijal inteligetnog i elokventnog Larsa, te unatoč neslaganju Jimmyija (David Dencik), Fattijeve desne ruke, Lars brzo napreduje u grupi-  ne bi li napustio roditeljsko okrilje i počeo živjeti udaljenoj vikendici koju Jimmy preuređuje. Usprkos početnoj uzajamnoj netrpeljivosti, privlačnost među njima nezaustavljiva je. Rastrganost između ideologije i osjećaja te nemir koji unosi u njihove živote, ne mogu spriječiti početak tajne veze. Lars se, u međuvremenu, zasićuje lažne ideologije i noćnih napada na muslimane, a kada otkrije da se u bratstvu planiraju napadi i na gayeve, pokušava se izvući iz cijele priče. Jimmy se time nađe u bolnoj dilemi, jer, štogod učinio, izdati će ili mlađeg brata, ideologiju kao i naci braću ili Larsa i njihovu vezu.

Dođite po svoju porciju queer filma. Očekujemo vas s veseljem.

Foto: iz filma Spaliti lađe


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike