FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prva gay crkva u Maleziji

objavljeno:

3. 09. 2010.


Kada je jedini otvoreno gay malezijski svećenik objavio da uspostavlja prvu gay crkvu, prijedlog je dočekan s serijom bijesa i kriticizma. Slučaj konzervativne otočne države Azije.

 


Ouyang Wen Feng danas se suočava s prijetnjama malezijske Vlade koja želi blokirati njegov plan ali i religijskih vođa koji tvrde da će samo potaknuti homoseksualnost, još uvijek kažnjivu s 20 godina zatvora u zemlji s najvećim postotkom Muslimana na broj stanovnika ali i zemlji koja je dom brojnih izbjeglica iz Kine i Indije.

Ipak, crkva već postoji i funkcionira tri godine u predgrađima glavnog grada Kuala Lumpur, te privlači velik broj vjernika na nedjeljnu euharistiju i studije Biblije. Ouyanogva osobna bitka reflektira i bitku koja se trenutno vodi na mnogim frontama u Maleziji, gdje raste mobilizacija LGBT zajednice u bitci za svoja prava. Ouyang ističe kako crkva, u kojoj su dakako dobrodošli i heteroseksualci, želi pomoći zajednici da shvati kako nisu sami u ovoj bitki. „Kao djetetu mi je bilo teško što nisam o tome što sam gay mogao razgovarati s nekim drugim. Želim da naša zajednica to promijeni“, prenosi AFP.

Homoseksualnost je veliki društveni tabu u Maleziji, uglavnom konzervativnoj zemlji, u kojoj gejevi i lezbijke jesu vidljivi u javnosti no periodički bivaju žrtve policijskih racija u gay-friendly klubovima. Pride još nije zaživio no postoji tzv. Festival seksualne neovisnosti još od 2008. kojim su se organizatori pokušali približiti donekle liberalnijim zemljama regije poput Indije, Nepala i Tajlanda.

 

Foto: AFP


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike