FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pokvireni Shakespeare

objavljeno:

10. 01. 2012.
Pokvireni Shakespeare

Sir Ian McKellen je uvjeren kako je William Shakespeare bio gej, što je očigledno iz njegovih radova, i karakterizacije likova. „Oženjen, s djecom, napustio je svoju ženu u Stratfordu da bi živo u Londonu. Rekao bih da je spavao s muškarcima. ‘Mletački trgovac’, koji tematizira kako svijet tretira gejeve i Židove, sadrži ljubavni trokut između dva muškarca i žene. Kompleksnosti njegovih komedija s kross-dressingom i preodijevanjem kako bi se sakrio stvarni identitet su brojne. Sigurno je uživao u seksu i s muškarcima i ženama“, izjavio je povodom svoje nove uloge, jedne od brojnih u adaptacijama Shakespearovih radova.

Izjava je stigla baš prikladno u vrijeme kada se na tržištu pojavila knjiga ‘Shakesqueer: A Queer Companion to the Complete Works of Shakespeare’ urednice Madhavi Menon koja istražuje, preko eseja raznih stručnjaka queer tema u književnosti i Shakespeara, ta dosad nikad spojena područja. Kolekcija raspravlja sve čudne, ekscentrične i neobične sadržaje u njegovim djelima, ne samo s naglaskom na seksualnost. Samo pozicioniranje njegovih klasičnih drama, komedija i poema u ovom neobičnom aranžmanu baca novo svjetlo na njih, pripremajući buduće čitatelje ali i one koji se vraćaju engleskom dramaturgu na izazovni, neortodoksni i najzabavniji pristup koji postoji, tvrde kritičari.

povezane vijesti

Velik se dio eseja fokusira i na izvedbe u adaptacijama. Tako se spominje slučaj glumca Hectora Kolliasa koji igra barda adaptaciji izgubljenog djela ‘Uzaludni ljubavni trud’. Kollias je, zbog nepostojanja pisane originalne verzije drame svoju ulogu temeljio na epizodi britanske SF serije ‘Doctor Who’ u kojem glavni lik susreće Shakespeara dok piše spomenutu komediju, otkrivajući uzrok njenog nestanka (pokušaj invazije vanzemaljaca putem komedije kao predmeta teleportacije). Kollias je predstavio kao vanzemaljski, odnosno uvijek queer, način pričanja priča kao metaforu prisutnosti LGBT osoba u očuvanju i prenošenju kulture heteroseksualne većine, istodobno ju izazivajući pa čak i mijenjaući.

Esejist Robert McRuer u svom poglavlju proučava lik Rikarda III preko izvedbe samog McKellena iz filmske adaptacije 1995. godine gdje se najpoznatiji monolog odvija u javnom toaletu za muškarce, lokaciji koja izaziva posebnu heteroseksualnu anksioznost zbog pojačane seksualne tenzije ka istom spolu. Uzevši u obzir Rikardov disabilitet, zbog grbe i deformirane ruke, povezuje queer osobe s invalidima, koje društvo često zajedno gleda kao zastrašujuće i potencijalno strašne.

Daniel Boyarin, potom, istražuje paralelu između ormariranih gejeva danas i muslimana u kršćanskoj Europi shakespearova vremena preko Otela, odgojenog u islamskoj obitelji, koji je zasigurno obrezan kako nalaže tradicija, što je očigledna razlika kada uđe u europsko društvo. Ipak, njegovo ponašanje ne odudara od tipičnog stanovnika Venecije pa se Boyarin pita „je li Otelo ikad pogledao svoj penis“. U drami, obrezivanje je vjerojatno supstitucija za tamnoputost, što Otela čini uljezom i queer pojavom unatoč tome što se trudi biti kao i svi ostali.

Steve Bruhm svoj rad posvetio je Henriku VIII, zloglasnom kralju, preteči svih bearova, koji je u trend među Engleze vratio bradu kao znak moći i živosti. Odjednom su golobradi dečki promatrani kao feminizirani sodomisti u odnosu na bradate koji se hvale svojom muževnošću. Henrik je kvir zbog svoje nemogućnosti da napravi muškog nasljednika, dok je pokazivanje brade alternativa odrastanju i uklapanju u heteroseksualno društvo – odličan primjer zbog svog ekstremnog seksualnog apetita i snažne dlakave figure.

Uz brojne druge primjere, ova zbirka eseja očito je must-have štivo za svakog ljubitelja Shakespeara, ili one koji to nikada nisu bili a sada žele postati. Knjiga se nabaviti preko Amazona i drugih sličnih online servisa.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike