FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kako se izmišlja ljubav?

objavljeno:

21. 10. 2010.
Kako se izmišlja ljubav?

autor:Ako se za neki film tražila karta više na ovogodišnjem Zagreb film festivalu onda je to za „Izmišljene ljubavi“ (Les amours imaginaires) Xaviera Dolana, a po reakciji publike, mahom mlađih ljudi, ovaj mladi kanadski redatelj i glumac ponovo je pogodio žicu. Naime, njegov filmski prvijenac „Ubio sam majku“ ne samo da je pobijedio na prošlogodišnjem Zagreb film festivala, nego je i pokupio tri nagrade na Filmskom festivalu u Cannesu te je bio kanadski kandidat za Oscara. I dok su u „Ubio sam majku“ odnosi kompleksniji, tema dublja i atmosfera tmurnija, „Izmišljene ljubavi“ puno je jednostavniji, a atmosfera romantična i lirska. Dvoje prijatelja, djevojka Mary (Monia Chokri) i mladić Francis (Xavier Dolan) , zaljubljuju se u istog mladića Nicka (Niels Schneider). Cijeli film je njihova uporna borba za njegovu pozornost. Njihove zajedničke scene, uglavnom izvedene u slow motionu i sa starim songovima u pozadini, izmjenjuju se s ispovijedima nekoliko mladih ljudi o njihovim propalim vezama.

Film otvara pitanja o prirodi zaljubljenosti, stanja u kojem zaljubljena osoba zna izmaštati da ne kažemo izmisliti stvari, određene znakove tumačiti na način koji potvrđuje ideju da se i s druge strane događaju ista previranja. No, kako se nositi sa shvaćanjem da s druge strane nema ničega ili tek blijeda želja da sve ostane na prijateljstvu. Iako je lik Nicka onaj koji fatalno privlači svojom misterioznošću, taktilnošću i ambigvitetom, središnji odnos je onaj između Mary i Francis. Ono što bi dvoje prijatelja, da objekt njihova obožavanja nije isti, iskomunicirali u njihovom slučaju biva prešućeno. „Nije moj tip“, jedina je izjava i potpuna laž koju i jedno i drugo izriču još na početku. Hoće li njihovo prijateljstvo preživjeti zaljubljenost i kompeticiju, nećemo otkriti. Za one koji su propustili tri projekcije koje su bile natiskane u utorak i srijedu na Zagreb film festivalu, stignu ga uloviti još u nedjelju u 17:00 u Kinu Europa.

Zanimljivo je da ideja i odluka za film „Izmišljene ljubavi“ nastala tijekom jednomjesečnog putovanja troje glavnih glumaca Amerikom. Dolan, taj iznimno talentirani dvadesetjednogodišnjak (!), scenarij je napisao u svega dva tjedna. Iako su tek dva filma iza njega, uskoro će se sigurno početi govoriti o dolanovskoj kameri, a upotreba glazbe u dočaravanju emotivnih stanja je impresivna.

Ljubavni trokuti vjerojatno postoje otkad postoji i ljubav, no ménage à trois ipak je nešto egzotičnija pojava. Neki od nas nadali su se da će ovo biti film koji bi mogao završiti u takvom trokutu, no nada se izjalovila. Ipak, film neodoljivo podsjeća na druga dva filma u kojima trojac prekoračuje granice prijateljstva. Nadahnuće filmovima „Sanjari“ (Dreamers) Bernarda Bertoluccija i „Ljubavne pjesme“ (Le chanson d’Amour) Dolan ni ne želi sakriti već ga čak i podcrtava pojavljivanjem glumca obaju tih uradaka – Louisa Garrela. On će, kako stvari sada stoje, biti i glavni akter Dolanova sljedećeg projekta, filma „Laurence Anyways“. Iako nije ispunio sva, ali jest većinu očekivanja onih kojima se svidio film „Ubio sam majku“, „Izmišljene ljubavi“ svakako vrijedi pogledati.

Foto: filmofilia.com


1 komentar »

  • Elizabeta kaze:

    Ljubavni trokuti vjerojatno postoje otkad postoji i ljubav, no ménage à trois ipak je nešto egzotičnija pojava. Neki od nas nadali su se da će ovo biti film koji bi mogao završiti u takvom trokutu, no nada se izjalovila.

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike