Borba s gospodinom Mamurlukom
U božićno i novogodišnje vrijeme druženje s obitelji i prijateljima redovito prati prekomjerno unošenje hrane i pića. Kao posljedica prejedanja obično je stvaranje averzije prema francuskoj salati i nekoliko kilograma više u siječnju, a opijanje je mnoge natjeralo da se oči u oči susretnu s opakim stanjem zvanim mamurluk. Buđenje nakon druženja s alkoholom popraćeno je nesnosnom glavoboljom i vrtoglavim okretanjem želuca uz ponavljanje, poput gavrana iz Poove pjesme, nikad više, nikad više… Iako ne postoji siguran lijek protiv postalkoholnog sindroma, otkad je prvo voće fermentiralo i otkad je čovjek prvi put pretjerao s njegovom konzumacijom, tražio se neki recept za preživljavanje dana poslije. Ljudi su bili spremni na svakojake, često beskorisne, a iznimno odvratne pripravke kako bi se izliječili. U srednjem vijeku hit su bile sušene jegulje, kauboji su se uzdali u čaj napravljen od zečjeg izmeta, a Portorikanci i danas znaju protrljati limun ispod ruke s kojom su pili. Bugarski narodni recept za mamurluk možda zvuči jednostavno (sastoji se od jogurta, vode i soli) i sinonim je za loš okus, no, iz vlastitog iskustva, odgovorno tvrdim da je iznimno učinkovit. Onima kojima se soba vrti savjetuje se da jednu nogu stave na pod, a drugu ostave na krevetu.
Mudri konzumenti alkohola učinit će neke stvari već i prije no što im promili u krvi krenu rasti. Savjetuje se ne piti na prazan želudac, a kao najbolji izbor za ručak prije pijenja navodi se masna hrana. Ne mora biti riječ o masnom bureku iz pekare, nekoliko žličica kvalitetnog maslinova ulja učinit će svoje. Što se hrane tiče, grickalice su i više nego dobrodošle pri maratonskom alkoholiziranju. Jedno od najvažnijih pravila od kojeg nikad ne bi smjelo biti iznimki jest da se alkoholna pića ne smiju miješati. Iako većina to nauči najčešće još u pubertetu i pri prvim susretima s alkoholom, nekima treba ponoviti. Pivo i vino ili dva različita žestoka pića zadat će vam glavobolju koju nećete lako zaboraviti, a i druženje s WC školjkom bit će vam izgledno.
Iako će prvo za čim će mnogi posegnuti ujutro biti kava, to je zapravo jedan od lošijih izbora nakon brutalnog pijanstva. Svježe voće, juha, voćni sokovi, posebice sok od paradajza, sportska pića i čaj, napose čaj od đumbirova korijena, učinit će vam puno više dobra od kave. Glavobolja dolazi uslijed dehidracije, a gorespomenuti napitci smanjit će dehidraciju, a samim time i izliječiti glavobolju. Koristan pripravak je i shake od banane u koji ide jedna banana, med i mlijeko; on će dati potrebnu dozu hidrataciju tijelu, a uz to će smiriti stomak i povratiti vam snagu. Savjetuje se i koktel od jaja koji se sastoji od jednog svježeg jajeta, jedne žlice Worcestershire umaka, malo soli i papra. No, taj koktel nije za svakog te ga mamurne trudnice, dojilje i ljudi u poznim godinama trebaju izbjegavati. Dosta mogu pomoći, kako tvrde neki, i kiseli krastavci, voda od kiselih krastavaca, riba iz konzerve i jaja.
Tuširanje s naizmjeničnom toplom i hladnom vodom svakako će vas razbuditi i otkloniti neugodni miris koji će se širiti oko vas. Neki će savjetovati tjelovježbu na čistom zraku, no sumnjam da su se takvi ikad okušali u borbi s gospodinom Mamurlukom i svim njegovim podmuklostima. I stajati se čini kao izazov, a prava avantura izgleda put do kuhinje i WC-a. Nakon vesele noći i prije spasonosnog kreveta mnogi uzimaju aspirin. Iako se to pokazao kao jedan od najdjelotvornijih poteza, djelovanje ovog lijekova u kombinaciji s alkoholom nije najbolja opcija za vaš napaćeni organizam. Jedna od metoda brzog liječenja sažeta je u izrazu „klin se klinom izbija“, a odnosi se na trenutačni nastavak pijančevanja i to najbolje s pićima koji se piju iz malih čaša. No, imajte na umu, ovaj postupak samo će odgoditi izlječenje, a novi mamurluk će vas strpljivo čekati i vrlo vjerojatno će biti puno gori od prvog. Onima koji su češće klinom izbijali klinove savjetujem da se zapitaju o svom potencijalnom alkoholizmu.
I za kraj, spomenut ću recept za mamurluk koji će izaći u novoj knjizi priča i recepata Ivice Prtenjače. U frižideru treba imati kiselo zelje. Na brzinu valja skuhati žgance. Izvaditi na tanjur hladno zelje i vruće žgance te ih polagano jesti točno tamo gdje se dodiruju. Otklanjanje mamurluka zagarantirano!
Foto: www.slashfood.com