Drugačija blagdanska jela

Večera na Badnjak i ručak na Božić su dva obroka koja diljem svijeta u ljudima bude potrebu za nama ‘drugačijim’ jelima.
Svaki dio svijeta ima svoje favorite koji nisu nimalo jednostavni kao, recimo, naša purica s mlincima. Zar niste nikad čuli za puricu nataknutu na limenku pive – batacima prema dolje?!! A pečeni krumpirići u karameli? Napravili smo mali izbor onih koja su po nama najzanimljivija, pa probajte ih iskemijati po priloženim receptima.

Christmas pudding – Velika Britanija/Irska

Prvi recepti modernog Božićnog pudinga pojavljuju se u 17 stoljeću, ali mu se porijeklo može naći već1420. kada se pojavljuju prvi recepti za jelo koje se smatra jednom od preteča današnjeg pudinga.Tradicionalno se počinje pripremati u nedjelju pet tjedana prije Božića, i svaki ga ukućan miješa i zaželi jednu želju. S obzirom na dugotrajnost pudinga, neke obitelji komade koji su ostali znaju sačuvati do uskrsa, a često ga rade i godinu ranije za slijedeći Božić. S obzirom da je Božić na vratima, napravite ga za neku drugu prigodu.

85g brašna, 140 g krušnih mrvica, 140 g narezane masti s goveđih bubrega, 500 g miješanog sušenog voća, po jedna mala naranča, limun i reska jabuka, 2 jaja, jedna jušna žlica sirupa od rafiniranog šećera, po pola jušne žlice miješanih začina, cimeta i oraha, jedna mala mrkva, 160 g šećera (smeđeg ili bijelog), 120 g kandirane voćne korice, prstohvat soli

Izmiješati brašno, krušne mrvice, mast i sušeno voće u velikoj zdjeli. Dodati sok i naribanu koricu limuna i naranče, te naribanu jabuku. Dobro promiješati. Dodati jaja, šećerni sirup, začine i naribanu mrkvu. Na kraju umiješajte šećer, kandiranu koricu citrusa i sol. Po želji se na kraju može dodati whiskey ili brendy (jušna žlica, ne deci!). Sve temeljito izmiješajte i ostavite da odstoji preko noći u pokrivenoj posudi. Smjesu pretresti u posudu za pudding (zaobljena duboka zdjela ali može poslužiti i ona za kuglof) ili u masni papir za pečenje koji učvrstite koncem. Ostavi se najmanje mjesec dana visiti u ostavi na ‘dozrijevanju’. Prije serviranja treba se zagrijavati u posudi s vrućom vodom otprilike dva sata (paziti da voda na šprica po kolaču i nikako ga ne gurati u mikrovalnu). Gotovo jelo mora imati zagoreno smeđu boju. Kada se istrese na tanjur, obično se flambira. Preporuča se preliti umakom od whiskeyja ili brendija prije serviranja. Dekorira se grančicom božikovine.

Pečena purica ala ‘Pivska limenka’ – USA

Tradicija jedenja purice za Božić je novijeg datuma. Krenula je iz Sjeverne Amerika koja je i domovina te velike ptice. Iako je pečena purice početno vezana uz Thanksgiving , tijekom stoljeća počele se jesti i za Božić. Priprema se u cijelom svijetu, no Amerikanci su otišli najdalje u izmišljanju čime je napuniti. Kod pečenja purice samo je jedna stvar bitna; prsa se peku duže od bataka, tako da ako se ne zna kako, dio purice može biti ili presušen ili nedovoljno pečen.

cca 5 kilograma teška purica, 2 jušne žlice senfa, 2 jušne žlice granula luka, 2 jušne žlice paprike, 2 jušne žlice košer soli, 1 jušna žlica mljevenog korijandera, 1 jušna žlica granula češnjaka, 1 jušna žlica mljevenog kima, 1 jušna žlica svježe mljevenog papra, ¼ šalice ulja, piva (količina po želji, maksimalno 7 dl)

Purica se temeljito očisti, dobro opere hladnom vodom i posuši. U maloj zdjelici izmiješajte začinsko bilje, senf, sol i papar. U međuvremenu zagrijete pećnicu na 180C. Dobro posušite puricu papirnatim ručnicima, pa unutrašnjost istrljate sa dvije-tri čajne žličice začinske mješavine. Izvana je cijelu istrljajte uljem i nataknite na otvorenu limenku pive batacima prema dolje. Posipajte je ostatkom začina. Limenku s puricom postavite na rešetku za pečenje iznad lima i pecite dva do tri sata na umjerenijoj temperaturi dok temperatura bataka ne bude 85C i prsa 80C. Gotovu puricu pažljivo izvadite pazeći da ne prolijete vruće pivo. Ostavite ju dvadesetak minuta da odstoji prije rezanja.

Pečena patka – Danska

Patka (pored guske i/ili šunke) je tradicionalno božićno jelo diljem Europe. Iako je tradicija jedenja patke (i ostalih domaćih životinja) oko dana zimskog solsticija (ove godine pada na 21.12.) puno starija od kršćanstva, jedenje patke vremenom je postalo jedno od obilježja Božića.U mnogim zemljama patke se tove tijekom cijele godine posebno za božićni stol, a u sjevernim krajevima Hrvatske i Sloveniji najčešće se, kao i purica i guska, jede s domaćim mlincima. Danci ju pripremaju na malo drugačiji, ali jednako sočan način.

3-4 kg teška patka, 2 jabuke, 2 šalice očišćenih sušenih šljiva, sol, voda.
Umak: tri velike žlice pačje masti, 2-3 žlice brašna, mesni temeljac, šalica mlijeka, puna žlica kiselog vrhnja, čajna žličica šećera, sol, boja za jelo(ako želite)

Patku temeljito očistiti i unutrašnjost natrljati solju. U litri vode skuhajte vrhove krila, srce, jetru, vrat i želudac da dobijete temeljac. Ogulite jabuke i narežite ih na osmine, izmiješajte ih sa šljivama i napunite time patku. Čvrsto ju zatvorite iglama za pečenje mesa. Izvana je istrljajte solju i stavite u lim za pečenje (po mogućnosti na nekakvu rešetku). Stavite je u pećnicu zagrijanu na 250C na najnižu policu. Kada patka počne dobivati boju, ulijte litru temeljca u lim, smanjite temperaturu na 200C i ostavite da se peče još 45 minuta. Nakon toga ju okrenite i ostavite još 45 minuta do sat vremena, ovisno o težini. Tekućinu iz lima prelijte u usku posudu i ostavite da se malo ohladi. Pokupite masnoću s vrha i ostavite tri jušne žlice za umak. Mast koju ste sačuvali zagrijte u tavi i onda dodajte brašno. Dobro izmiješajte, ulijte temeljac, i zagrijavajući dodavajte mlijeko dok smjesa ne postane kremasta koliko želite. Dodajte sol, vrhnje, šećer i boju za jelo ako želite. Patku narežite i prelijte umakom.

Prilozi
Za priloge se koriste razne vrste povrća ili tjestenina.

Karamelizirani krumpiri –Švedska/Danska/Island

Skuhati male oguljene krumpire i dobro ih osušiti. U tavi zagrijati šećer (treba biti visine oko 1 cm) i čim se zagrije dodati maslac. Kada se sav šećer otopi ubaciti krumpire i okretati ih dok ih karamel potpuno ne prekrije.

Crveni kupus – Skandinavija

Sitno narezani crveni kupus, 30 dkg maslaca, 2 oguljene i grubo naribane jabuke, ½ šalice octa, šalica soka od ribizla, 1/3 šalice šećera, čajna žličica soli

Lagano prepržite kupus na maslacu, dodajte jabuku , ocat i sok od ribizla. Zagrijte dok ne zakuha a onda smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuha oko 45 minuta. Soli i šećera dodajte po želji.

Cougnou (Isusov kruh) – Belgija

voda, 25g svježeg kvasca, 1/4l mlijeka, 2 jaja, prstohvat soli i šećera,500g brašna, 75g maslaca

Vodu, kvasac i mlijeko izmiješajte, dodajte sol, šećer i brašno i dobro promiješajte. Ubacite maslac i zamijesite. Oblikujte u kuglu i ostavite da odstoji 2 sata. Ponovno izmijesite i razdvojite u dva dijela. Prvi dio izravnajte i položite u lim za pečenje. Drugi dio ponovno podijelite u dva dijela (neki dijele i u tri) koja oblikujete u polukugle koje postavite na tijesto na limu. U jednu od njih stavite dvije manje grožđice za oči, jednu veću za nos i sve zajedno premažite bjelanjkom. Ostavite da se ponovo digne. Pecite u vrućoj pećnici četrdesetak minuta.

Javite nam kako su jela uspjela i što su gosti rekli. I to je to, dobar tek.

Foto: biggreeneggsperience.com

Posted on December 23, 2010

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site