FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Afrodizijaci

objavljeno:

21. 10. 2010.


Na što su sve ljudi spremni pristati zbog jedne noći ljubavne strasti? Pojesti mozak živog majmuna, lavlje testise, ovčju vulvu, kravlje vime ili rog nosoroga? Upravo to su neki od neobičnih i možda malo teže nabavljivih afrodizijaka. Afrodizijaci (ime potječe od grčke božice ljepote, ljubavi i seksa Afrodite) su, bilo koja tvar ili aktivnost koja budi potiče ljubavnu želju, bilo da je riječ o papru koji se pospe po plahtama na kojima planirate izvoditi ljubavne vratolomije ili o jelima čija i sama imena pobuđuju maštu poput „Vrckavih šljiva“ ili „Uzdaha od artičoka“ ili pak o slatkastom mirisu vanilije. Ne kaže se bez vraga da ljubav ide kroz želudac, a još kad se zna da se u određenoj hrani krije moć da se nekoga zavede, uzbudi i dovede do vrhunca, onda vrijedi reći par riječi o njoj.

Od začina do jaja

U posebna svojstva začina vjerovalo se otkad se zna za njih. Možda zato što su bili toliko rijetki, možda zato što su mnogi od njih dolazili iz mjesta udaljenih pola zemaljske kugle i možda zato što su kasnije postizali basnoslovne cijene. No, neki od njih čini se da mogu začiniti ne samo bljutavo jelo, nego i raspaliti strasti. Metvicu je još Shakespeare uz lavandu i ružmarin navodio kao stimulans za gospodu u srednjim godinama. Bosiljak se u drevnim kulturama, a i u nekim današnjim, veže uz plodnost i blud. Svi ljuti začini, poput čilija, curryja i đumbira, ubrzavaju rad srca i često uzrokuju znojenje te se drži da imaju izrazita afrodizijska svojstva. No, nije sve samo u začinima…

povezane vijesti

Morska stvorenja iz više su razloga preporučljiva hrana za večeru kojom se želi osvojiti izabranika ili izabranicu – bogati su proteinima, vitaminima, mineralima, nisu masni i imaju vonj koji podsjeća na najintimnije mirise ljudskoga tijela. Između svega ostalog apsolutne afrodizijačke kraljice među morskim svijetom su oštrige. Najbolje ih je jesti sirove s tek nekoliko kapi limuna. Od mesa na cijeni kao afrodizijaci je meso divljih ptica (pilići, kokoši i purani – ne) s tim da s mesom treba biti na oprezu i zbog njegove težine i zasitnosti jesti ga u malim porcijama. Da je često dovoljno vjerovati da neka hrana ima posebna svojstva potvrđuje patlidžan kojeg jedni smatraju najboljim afrodizijakom među povrćem, a drugi, npr. muški žitelji Balija, ne žele ga okusiti jer vjeruju da ubija ljubavnu želju. Naravno, ne smijemo zaboraviti na jaja – od kavijara, malih ribljih jajašaca za koja treba imati nešto dublji džep, do kokošjih jaja vulgaris od kojih se može napraviti omlet na sto i jedan način kojim će se dati polet i energija za dugu raskalašenu noć. Ruska carica Katarina, koja je rano postala udovica, bila je poznata po nevjerojatnoj izdržljivosti u krevetu i listi ljubavnika koje službena povijest nije zabilježila. No, zna se da joj se doručak sastojao od čaja s votkom i omleta s kavijarom.

Neki afrodizijaci djeluju po analogiji, kao kamenice zbog toga što podsjećaju na vulvu ili šparoge, mrkve i krastavci zbog svog falusoidnog oblika. Neki drugi djeluju po asocijacijama, npr. testise različitih životinja muškarci su kroz povijest uzimali kako bi izliječili impotenciju ili produžili erekciju. U Aziji preferiraju testise majmuna, u Americi bikova, a u drugim krajevima testise janjaca i jaraca.

Ljubav kao nepogrešivi afrodizijak

Nema znanstvenog dokaza da neka hrana može riješiti probleme u krevetu, no određene supstance mogu podići razinu nekih hormona, proširiti krvne žile, ugrijati ili pak opustiti tijelo. Osim same hrane i njezino pripremanje, zajedničko kuhanje, može biti uzbuđujuće, zaigrano poput predigre. Pa i sama konzumacija, jedenje rukama (gledanje duše namirnica prije no što ih pojedemo) i međusobno hranjenje pravi je put prema vrhuncu ljubavne igre. Da bi afrodizijaci imali učinak savjetuje se njihovo često korištenje, no ne treba zaboraviti da je najjači i jedini nepogrešivi afrodizijak ljubav.

S hranom u krevetu treba biti oprezan. Krcat želudac može djelovati antiafrodizijački i sav trud može pasti u vodu tako da zalogaje treba dozirati, a ljubavniku ili ljubavnici ne dopustiti da se prejedu. Uz fino iće ne smije se zaboraviti ni na piće, ali i s njim treba umjereno. Nisam jednom čula za ljubavne podvige koji su neslavno završili jer se koplje nije moglo dignuti, a sve zbog prevelike količine alkohola. U vremenu u kojem se sve radi u trku, na brzinu, trebamo znati usporiti, zavesti ponovo osobu kraj koje spavamo već godinama, potrošiti cijelo popodne u spravljanju novoga jela te se ne bojati zaprljati plahte zalogajima koji će dati novi poticaj ljubavnicima koji su klonuli. Ako želite pronaći cjelovite recepte i savjete te učiniti jesenske noći toplijima, savjetujem da nabavite odličnu knjigu Isabel Allende:“Afrodita. Priče, recepti i drugi afrodizijaci“, i da krenete kuhati…

Foto: seattleweekly.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike