Transrodnim osobama Srbija sada plaća zahvate

narodnifront

U Srbiji je od 1. siječnja ove godine dio medicinskih troškova tranzicije pokriveno iz državnog budžeta. Taj se postupak međutim vodi pod „promjena spola iz medicinskih razloga“.

Prema izvorima srpskih medija, na operativne zahvate čeka oko 200 osoba, a odredba o subvenciji proizlazi iz izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koje su usvojene 28. srpnja 2011. godine (KliK!-na-članak). Prema ministarstvu zdravlja Srbije, u narednih 2-3 godine provest će se oko 50 zahvata.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Zorica Pavlović upozorila je da medicinske, ali i psihološke pripreme za tranziciju traju tri do četiri godine, te da će biti formirana stručna skupina koja će razmatrati medicinsku dokumentaciju i davati preporuke za intervenciju, prenosi Gayecho.

Međutim, ponovno je prilikom objašnjenja inzistirala na patologizaciji transrodnosti, rekavši kako je “ovoj kategoriji pacijenata“ neophodno osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, „pod uvjetom da za to postoje isključivo medicinski razlozi”.

Operativni se zahvati vrše u klinici “Narodni front” u Beogradu (na slici) i Kliničkom centru Srbije, s time što je značajan udio stranih državljana, koji u Srbiju dolaze zbog nižih cijena medicinskih usluga.

Pomoćnica ministra apelirala je također i na nadležne institucije da transrodnim osobama izdaju sve potrebne dokumente, međutim naglasila je, očekivano, da bi to trebalo uslijediti nakon zahvata, za koje je sama rekla da slijedi nakon 2-3 godine, te nije pojasnila zašto tijekom tog razdoblja transrodne osobe ne bi trebale imati pravo na adekvatnu osobnu dokumentaciju.

Leave a Reply