FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kad se macani pohvataju…

objavljeno:

18. 03. 2011.

autor:Hrvanje u Lederhosen i pastelnim kompletićima

Što biste učinili da ispred sebe imate nauljenog komada u kožnim hlačama ili tirkiznom kompletiću koji se sastoji slip gaćica, bolero jaknice i tuljaste kapice?

Hrvanje u pripijenim trikoima, koji ponekad na opće veselje gledateljstva i voajera s kamerama fino ocrtavaju i prirodnu ‘reakciju’ hrvača na trljanje s protivnikom, jako su popularan sport. No postoje vrste hrvanja koje su daleko zanimljivije.

Yağlı güreş ili po naški uvlačenje ruke u hlače

Turski muškarci kao da jedva čekaju klinč s nauljenim mišičavim frajerom. Borbe pehlivana (riječ je perzijskog porijekla a znači heroj ili šampion) u turskom gradu Edirni odvijaju se kontinuirano od 1362. iako je tradicija borbi puno starija. Kirkpinar turnir je najkontinuiraniji bodujući sportski događaj na svijetu i godišnje okupi oko tisuću muškaraca željnih dokazivanja svoje snage i dobivanja titule bespehlivana (glavnog hrvača). Povijest nauljenih hrvača datira još u 2650. stare ere na području Egipta i Sirije. Tehnike i pravila turske varijante napravljena su u ranom srednjem vijeku, a oblačenje natjecatelja od struka naniže u kisbet (ili kispet) započelo je tek nakon desetog stoljeća zbog strogih islamskih zakona o golotinji. Glupi zakoni.

No da se vratimo na pravila. Nema ograničenja u godinama sudionika, ima ih od pubertetlija pa do 60 i više, ali se dijele po kategorijama i uglavnom uvijek su u srazmjeru snage (nikada se ne bori npr. 15-godišnjak s tridesetogodišnjakom). Originalno su borbe trajale dok jedan od natjecatelja ne pokaže svoju nadmoć, što je nekad bilo cijeli dan, a nerijetko i dva. 1975. je zadano vremensko trajanje borbe: za bespehlivan kategoriju 40 minuta, a za pehlivan kategoriju 30 minuta, uz mogućnost ‘produžetaka’ od 15 do 30 minuta.

Smisao natjecanja je da jedan hrvač kontrolira suparnika gurajući mu ruku u kožne hlače sprijeda ili straga te ga tako onemogući u kretanju. Hlače se oblače na golo tijelo pa kinky um ima dovoljno vizualnih poticaja. Pobjeda tim zahvatom naziva se paça kazık, a nerijetko borbe traju do potpune iznemoglosti suparnika. S obzirom da natjecatelje uče da je hrvanje spoj tjelesnog i duhovnog, natjecatelji trljaju uljem jedni druge kako bi pokazali dobar karakter i poštovanje prema suparniku. I onda kažu da gay nije ok. Pa mi se samo jako ‘poštujemo’. Ako kojim slučajem mlađi natjecatelj pobijedi starijeg, u znak poštovanja mora mu poljubiti ruku. Natjecanje traje tri dana, ali se u Nizozemskoj od 1997. organizira relativno uspješno mini hrvanje u trajanju od jedan dan, jer je strancima zabranjeno natjecati se u Turskoj.

Iako je Turska zemlja kojoj pojam gay i njihovi afiniteti nije stran, organizatori natjecanja su se začudili kada su saznali da turističke agencije organiziraju grupne posjete na natjecanje gay turistima. Dekorirane hrvačke hlače (uz još neke sitnice) koje izrađuje profesionalni hrvač možete naručiti na službenoj web stranici. Navodno su jako kvalitetne, a i izgledaju baš šik.

Za one koji bi željeli posjetiti natjecanje, mogu to već krajem lipnja. Kako izgleda organizirani posjet natjecanju i prosječnu cijenu aranžmana možete vidjeti ovdje (klik).

Böke

U Mongoliji postoje tri ‘muška’ sporta: streljaštvo, jahanje i hrvanje. Hrvanje je navodno počeo uvoditi Genghis Khan nakon što je osvojio pola poznatog svijeta da ratnici ostanu u formi. Znate onu urbanu legendu zašto papina stolica na kojoj ga proglašavaju ima rupu na sredini? Zbog jedne papise koja se prešvercala. E pa i Mongoli imaju jednu takvu koja je (službeno) razlog zašto se hrvaju u mini slipovima i bluzama bez prednjeg dijela. Ah te Mongolke. Još na to ide tuljac-kapica, i sve u pastelnim bojama proljeća. Za razliku od drugih tradicionalnih hrvačkih turnira u ostatku svijeta, Böke koji se odvija tijekom festivala ‘Naadam’ krajem srpnja i početkom kolovoza nema kategorija. Svatko se hrva sa svakim. Jedino pravilo je da niti jedan dio tijela osim stopala ne smije dodirnuti zemlju. Titula koji se dobiva ovisi o broju pobjeda:  5-Nachin (ptica), 6-Hartsaga (sokol), 7-Zaan (slon), 8-Garuda (orao), 9-Arslan (lav), 10-Avarga (titan).

Gaćice koje hrvači nose zovu se Shuudag i služe, osim kao relativno uspješno pokrivalo za obiteljske dragulje, i kao najveća pomoć natjecatelju pri rušenju protivnika. Gutal, čizme koje imaju na nogama, dio su tradicionalne mongolske nošnje i neodoljivo podsjećaju na one koje su trend setterice nonšalantno oponašale prije par godina usred ljeta misleći da su originalne. Tuljac-kapice na sebi imaju žute trakice koje označavaju koliko je onaj koji ih nosi puta pobijedio u dvobojima.

Svaki natjecatelj ima i svojeg posilnog koji ga revno bodri tijekom svakog dvoboja. Bodre ih pjevanjem ali najčešće svoje natjecatelje sočno mlatnu po dupetu, onako kako to nogometaši rade jedan drugome iz podrške ili čiste radosti kad ne zajašu suigrača.

Mongolsko hrvanje be se moglo nazvati i freestyle hrvanje jer nema pravila (osim da je gubitnik onaj koji padne na pod), a to je najvjerojatnije razlog što su izuzetno uspješni u judu i dominantni u sumu iako je to japanski nacionalni sport.

Za one ambiciozne i spremne na avanturu ovdje je link na kojem mogu vidjeti što se nudi u organiziranom posjetu Naadam festivalu, kada se točno odvija i koliko to košta.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike