FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Velika Britanija je rekla STOP homofobiji u sportu

objavljeno:

14. 03. 2011.
Velika Britanija je rekla STOP homofobiji u sportu

autor:Nastojanja da se stane na kraj homofobiji na sportskim terenima dobila su veliki poticaj jer su organizacijska tijela u Velikoj Britaniji za nogomet, tenis, kriket, ragbi i Olimpijske igre potpisale dokument u kojem britanska vlada poziva na borbu protiv homofobije na sportskim terenima.


Dokument ima cilj stvoriti okruženje dobrodošlice za LGBT osobe u sportu. LGBT aktivisti pozdravili su ovaj potez jer je sport, često smatran posljednjim bedemom homofobije u Velikoj Britaniji, bio pod pritiskom da se modernizira u skladu s ostalim područjima. Ovaj dokument ima četiri ključne točke – svatko bi trebao biti u mogućnosti sudjelovati, sport je o pravednosti, jednakosti, poštovanju i dostojanstvu, treba se apsolutno potruditi da te vrijednosti postanu stvarnost za LGBT osobe, a neprihvatljivo i diskriminatorno ponašanje ne smije se tolerirati.

Alex Horne glavni tajnik britanskog nogometnog saveza izjavio je da sport radi na suzbijanju svih oblika diskriminacije. “Vidjeli smo pravi napredak tijekom posljednjih 20 godina kada je u pitanju problem rasizma na terenima i to je nešto na što bi nogomet trebao biti ponosan. Ostajemo predani svom dugoročnom cilju – uklanjanju svih oblika diskriminacije, poput homofobije, iz igre.”

Svejedno, u prve četiri engleske nogometne lige niti jedan od nogometaša nije slijedio primjer nedavno outanog Antona Hysena (Link-Na-Članak).

Ministrica za jednakost Lynne Featherstone napomenula je da je ovaj dokument važan korak prema sportskom okruženju u kojem nema diskriminacije: “Sport bi trebao biti o tome što možete učiniti, a ne tko ste”.

“Ali previše LGBT osoba misli da je sportski teren mjesto gdje ne mogu biti što jesu i da će se zbog predrasuda i diskriminacije više pričati o njihovoj seksualnosti, a ne o njihovim mogućnostima s loptom, palicom i reketom”, nastavila je Featherstone.

Dok se u Europi radi na tome da se homofobija i transfobija iskorijene u sportu, u Hrvatskoj mnoge izjave upućene protiv LGBT osoba prolaze nekažnjeno.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike