FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer odbojkaški tim iz Zagreba

objavljeno:

4. 11. 2010.

autor:Biti queer u Zagrebu i poželjeti se baviti nekim sportom u okruženju u kojem se možete osjećati slobodno i sigurno znači susresti se ne s toliko šarolikim izborom mogućnosti. Zapravo, izbora gotovo da i nema. Jedno vrijeme postojala je ženska nogometna ekipa čije su članice nakon nekog vremena prebacile na badminton, a onda im se izgubio svaki trag. Dečki ipak imaju više sreće. Već nekoliko godina postoji ekipa od nekih dvadesetak članova koja trenira odbojku. Loook, kako se naziva njihovo udruženje, formiralo se prije nekoliko godina odvajanjem od qSporta. No, s vremenom su oni postali i opstali jedina gay skupina na domaćem terenu koja se bavi ekipnim sportom

Njihov je cilj rekreacija, druženje i putovanja, i, kako je naglasio kapetan odbojkaškog tima Kristijan, nemaju aktivističkih ambicija. Treniraju dva do tri puta tjedno, imaju unajmljenu dvoranu i prave trenere. Financiraju se u najvećoj mjeri sami, odnosno putem mjesečne članarine (90 kn za studente i nezaposlene i 160 kuna za zaposlene). Od samog početka odlaze na natjecanja po Europi na kojima postižu neloše rezultate. Kako su u dosta dobrim odnosima s odbojkaškim ekipama iz Mađarske i Slovenije, znaju i usred tjedna spremiti stvari i nakon posla krenuti put Ljubljane ili Budimpešte. Jedno su vrijeme postojale ekipe i u Splitu i u Osijeku, ali su se, što zbog financija, a što zbog nedovoljnog interesa, raspale.

Svoj prvi turnir u sastavu u kojem manje-više postoje danas imali su 2007. godine kad su u Frankfurtu nastupili na Božićnom turniru, i to s čak tri ekipe. Nakon toga su slijedila gostovanja na natjecanjima u Barceloni, Frankfurtu, Sttutgartu, Berlinu i Kopenhagenu. No ne samo da oni putuju nego su prošle godine pokazali kako znaju biti i dobri domaćini. Organizirali su Odbojkaški vikend, odnosno turnir na kojem su ugostili ekipe iz Mađarske i Slovenije. Ova je godina bila posebno dobra za naše odbojkaše. Na izrazito jakom turniru u Bariju u Italiji osvojili su peto mjesto, a sudjelovali su i na ljetnim Gay games u Koelnu. Tamo su od dvanaest utakmica imali deset pobjeda i samo dva poraza što im je osiguralo još jedno peto mjesto. „Tada sam stvarno bio ponosan na svoje suigrače, posebno kad se uzme u obzir da nismo bili u našem najjačem sastavu“, objasnio je Kristijan.

Iako su jedina queer sportska ekipa u Zagrebu, zanimljivo je da im se s obzirom na priljev uvijek nove populacije u metropolu godišnje priključi tek jedna do dvije nove osobe. Mogli bismo samo spekulirati o tom da gejevi možda ne smatraju odbojku privlačnim sportom ili pak ne vole ekipne sportove. Ako se netko nakon čitanja ovog članka zainteresira i odluči priključiti odbojkaškom timu, neka se javi na mail [email protected] ili na mobitel 095/8714606.

Foto: volleyballadvisors.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike