FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Održan prvi neometen prosvjed na Markovom trgu

objavljeno:

22. 12. 2011.
Održan prvi neometen prosvjed na Markovom trgu

Danas, povodom konstituiranja 7. saziva Sabora, održan je prosvjed ispred Sabora na Markovom trgu. Time je održan prvi neometen prosvjed na tom mjestu na kojem je  - sada već bivša – vlada zabranila javne skupove. Iako je službeno na snazi još zakon koji takva okupljanja na tom mjestu još zabranjuje, prosvjednicima, prema njihovim riječima, nitko nije ometao skup.

Cvijeta Senta iz Centra za LGBT ravnopravnost izjavila je za Queer.hr: “Ustavni sud predložio je prije par mjeseci kako se mora mijenjati odredba o zabrani okupljanja na Markovom trgu te smo mi ovom simboličnom akcijom, koja je u biti bila akcija dijeljenja letaka, testirali novu vlast i prije samog formiranja iste. Ovo je u biti korak unaprijed prema ukidanju sramotne odredbe zabrane okupljanja koja ograničava ljudsku slobodu na okupljanje koja je Ustavom zagarantirano pravo. Da je bilo ikakvih problema to ne bi dobro predstavilo novu vlast jer svi očekuju promjene na bolje.”

Sudionicima akcije na samom početku akcije prišao je policajac u civilu koji ih je upozorio kako je još uvijek na snazi zabrana okupljanja te da se ne smiju zadržavati na Markovom trgu, no sudionici su napomenuli kako nije prosvjed nego dijeljenje informativnog materijala te policija nije pokušala rastjerati prosvjednike.

Senta je naglasila: “Slali smo 112 zahtjeva političarima prije izbora, no pitanje je koliko političara je te zahtjeve pročitalo. Tako smo npr. danas dali zahtjeve Darku Milinoviću koji je s odobravanjem rekao ‘Da, da, podržavam’ te nam je to samo potvrdilo kako smo morali osigurati da političari dobiju na ruke naše zahtjeve tako da se ne mogu izvući nakon što ih priupitamo što su napravili u prvih 112 dana vladavine.”

Sanja Sarnavka je u ime 57 organizacija koje su potpisnice Platforme 112 izjavila za Queer.hr: “Današnje okupljanje nije bio prosvjed nego pozdravna akcija novoj Vladi da ih podsjetimo na Platformu 112 pošto u predizborno doba nisu baš imali vremena pozabaviti se iscrpnije našim zahtjevima. Građani su im iskazali povjerenje, izabrali su ih u Sabor te sada imaju dovoljno vremena da prouče naše zahtjeve i krenu ih rješavati. Zanimljivo je kako Platformu potpisuje čak 50 organizacija te nema marginalne skupine koja nije zastupljena u našim zahtjevima. Pokušali smo popisati sve što je problematično i s čime smo se susretali pri radu na terenu. Osim što ima 112 zahtjeva, 112 je inače broj koji označava da je nešto hitno i žurno pa je i u tome određena simbolika.”

Oni su članovima buduće vlade koji su ulazili u zgradu dijelili isprinte na kojima su bili navedeni zahtjevi Platforme 112, te su u jednom trenutku svojim tijelima oformili i broj 112 koji simbolično predstavlja broj zahtjeva koji ta skupina organizacija postavlja pred novu vladu.

Sarnavka je napomenula: “Ispunjenjem zahtjeva Republika Hrvatska bi postala pravna država, te najavljujemo da ćemo nakon prvih 100 dana rada Hrvatskog sabora izraditi analizu ispunjenih zahtjeva.”

Među zahtjevima Platforme se nalazi i zahtjev za uspostavom nadgledanja provedbe preduvjeta proizašlih iz predpristupnih pregovora, unaprijeđenje antidiskriminacijskih odredbi, a također i slobodu javnog okupljanja – za koji je današnji skup bio svojevrstan test. Pitanje je naravno, je li danas procijenjeno da bi bilo prerizično rastjerati skup od 80-ak aktivista iz medijski vidljivih organizacija, te će se stvarno stanje po pitanju Markovog trga vidjeti tek pri održavanju nekog prosvjeda koji će ići kritički spram nove vlade.

Što se tiče LGBT zahtjeva, podsjećamo da se oni odnose na

  • Ukidanje diskriminacije istospolnih parova u RH u odnosu na bračne parove.
  • Prilagođavanje svih Zakona i podzakonskih akata neosjetljivih na promjenu spolnog statusa.
  • Izradu i implementaciju Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje nasilja i diskriminacije LGBT osoba.
  • Uklanjanje homofobnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje sustavne edukacije o seksualnim i rodnim manjinama u obrazovni sustav.

U Saboru sjedi 80 zastupnika Kukuriku koalicije, 47 zastupnika HDZ-a (u koaliciji s HGS-om i DC-om), šest zastupnika Hrvatskih laburista te šest zastupnika HDSSB-a. Dvoje zastupnika dolazi s neovisne liste Ivana Grubišića dok je jedan zastupnik iz redova HSS-a te jedan zastupnik iz redova HSP-a dr. Ante Starčević. Osim stranačkih, osam je zastupnika manjina. Bivši predsjednik Vlade Bebić nešto poslije 10:20 sati i službeno je prepustio svoju predsjedničku stolicu Borisu Špremu te je time i službeno započela prva sjednica nove Vlade.

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike