FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Održana regionalna konferencija o ulozi pravobranitelja u borbi s diskriminacijom

objavljeno:

22. 12. 2011.
Održana regionalna konferencija o ulozi pravobranitelja u borbi s diskriminacijom

„Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u ovoj je godini zaprimio 295 tužbi građana zbog nekog oblika diskriminacije, što je približno isto kao i prošle godine, a najveći se broj predmeta odnosio na diskriminaciju na području rada i zapošljavanja“, zaključila je na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić (na slici) koja je na toj funkciji zamijenila Gordanu Lukač Koritnik. Osim nje, na konferenciji je o situaciji u Srbiji izvijestila povjerenica za zaštitu jednakosti Nevena Petrušić te Šćućko Baković kao zaštitnih ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Tek nakon slučajeva spolnog uznemiravanja na radnom mjestu i nemogućnosti napredovanja dolaze slučajevi obiteljskog nasilja te 19 slučajeva diskriminacije zbog seksualne orijentacije kojima se ured pravobraniteljice bavio u prošloj godini. On trenutno vodi dva slučaja po pitanju diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i transfobije a do kraja godine namjerava pokrenuti još četiri. Pravobraniteljica smatra kako je od donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije 2008. do danas učinjen napredak u tom području, a diskriminacija više nije tabu tema.

Po pitanju diskriminacije transrodnih osoba, Ljubičić je naglasila kako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na preporuku Ureda izradila pravilnik po pitanju tranzicije u drugi spol koji bi trebao postati baza za rješavanje slučajeva transfobije.

Kao veliki je problem istaknuta nedovoljna sudska praksa i educiranost sudaca u pitanju slučajeva diskriminacije, koji se još uvijek ne prepoznaju dovoljno. Kao problem je istaknuta i činjenica da se postupci vode predugo, nekada i više godina.

U raspravi su sudjelovale i sutkinje zagrebačkih sudova koje su predstavile perspektive sudskih tijela; mahom orijentirane na radnu diskriminaciju Iris Goković i Goranka Barać Ručević s Županijskog suda u Zagrebu te Marina Parać s Općinskog suda u Zagrebu potvrdile su postojanje gore navedenih problema u hrvatskom pravosuđu.

Povjerenica za zaštitu jednakosti Srbije, Nevena Petrušić, kaže kako njezina zemlja ima zaokružen normativni okvir, ali i brojne probleme u praksi. “Sva istraživanja pokazuju da je diskriminacija u Srbiji još vrlo raširena po svim osnovama – nacionalnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, što potvrđuje i više od 450 pritužbi koje je ured primio”, rekla je. Petrušić je istaknula kako je do zabrane ovogodišnjeg Gay pridea u Beogradu došlo jer od lanjskog, kada je Beograd uništavan, a puno nasilnika uhićeno, ništa nije učinjeno pa su sudski organi ocijenili da bi održavanje Pridea bilo preveliki rizik.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, kaže kako je Crna Gora na samom početku procesa borbe protiv diskriminacije jer njegov ured radi tek odnedavno. Ističe kako u toj zemlji tek treba podići svijest građana o potrebi poštivanja ljudskih prava, pa je ured dosad primio relativno mali broj pritužbi a nisu izdali niti jednu preporuku niti se uključili u neki od procesa.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike