FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Najopasniji gay sportaš na svijetu

objavljeno:

13. 05. 2010.

autor:On ima 1,83 i 103 kilograma mišića. Pet puta je lomio nos, ima frakture na oba ramena i izgubio je osam zuba. Tvrdi da većinu prijatelja može alkoholom spremiti pod stol. Bio je član velškog nacionalnog rugby tima više od bilo kojeg suigrača. Osim toga, on je jedini član profesionalnog sportskog tima koji je otvoreno gay. „Hoćete reći da u cijeloj Americi koja se hvali slobodama to nije učinio nitko?“, pitao je novinara Sports Illustrateda igrač rugbyja Gareth Thomas.

Prosječno tri puta godišnje ima neku veću frakturu: lomio je nos, oba ramena, kuk, nadlakticu, nepce i palac. „Član sam rugby tima u Walesu. U zemlji rudara. Mislio sam da je TO najteže okruženje za coming out, ali izgleda sam se prevario…“, kaže Thomas. On i njegovi kolege ragbijaši američki nogomet – navodno jedan od brutalnijih sportova na planeti, nazivaju „ragbijem za pičkice“. „Nema kaciga, nema štitnika, samo muda“, tako opisuje svoj sport.

„Objasnite mi, zašto nitko nije napravio coming out u Americi?“, pitao je novinara Thomas koji je coming out napravio prije četiri mjeseca.
Thomasov je nadimak inače Alf. Zaradio ga je kao 14-godišnjak, gledajući seriju o vanzemaljcu s prijateljem. Ali na kraju se pokazalo da ima i više sličnosti od riđe kose: našao se kao gay sportaš u rugby timu. Pravi vanzemaljac.

Alf ili Gareth Thomas Sports Illustratedu je ispričao čitavu svoju priču koja je pravi model za neki holivudski film. Odrastajući u sportu i sa sportom, Thomas je prošao razdoblje ispitivanja, otkrivanja i samoprijezira. Čak se u jednom trenutku i oženio, iako mu, kako kaže, „koljena nikada nisu klecala zbog nje“. Zbog krivnje i skrivanja, Thomas je u jednom trenutku počeo piti i zbog toga gotovo odbacio sportsku karijeru. Na posljetku je priznao ženi i izborniku velške rugby reprezentacije.

„Sjedio sam u svlačionici. Trener me pitao što se događa. Kazao sam mu da smo se Jemma (supruga) i ja razišli. ‘Može biti samo jedna od dvije mogućnosti: ili si je prevario s drugom ženom, a to mislim da nije slučaj… ili…’ Shvatio sam da zna od početka“, ispričao je Thomas. „Trener mi je rekao da sam to i dalje ja i da me oni i dalje vole“, kazao je. Njegovi su suigrači također saznali – i dali mu podršku.

Ali trebale su proći tri godine od tog početnog priznanja do njegovog javnog coming outa. Uskoro bivša žena Jemma dala mu je posebnu podršku: „Nikada nisam bila ponosnija na njega nego što sam sada.“

Foto: Johnnyikon.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike