- Queer.hr - http://queer.hr -

Gay podrška Crvenoj Zvezdi

Posted By On May 4, 2010 @ 7:00 am In Lifestyle,Sport | No Comments

Gej i lezbijski info centar Srbije podržao nogometni klub Crvena zvezda

Proteklog je tjedna u Srbiji veliku medijsku pozornost zauzela vijest kako je GLIC (Gej lezbijski info centar) pružio formalnu potporu nogometnom klubu Crvena zvezda pozivom navijačima u zajednici da pomognu novčanim donacijama klubu u povelikim financijskim poteškoćama. Nekadašnji nogometni prvak svijeta i Europe je danas na rubu propasti – u dugovima 22 milijuna eura, igrači masovno napuštaju klub jer im se ne isplaćuju plaće a navijači direktore i upravu posprdno nazivaju konobarima. Scenarij, zapravo, nemalo sličan onome i u vodećim hrvatskim klubovima koji, ako ne gutaju novce iz proračuna (Dinamo) u upravi imaju nepodobne rodjake i gradonačelnikove obiteljske prijatelje (Hajduk).

U regiji, a vjerojatno i šire se nikad u povijesti nije dogodilo da jedna gej i lezbijska udruga ponudi ovako eksplicitnu pomoć jednom nogometnom klubu. I dok predsjednik GLIC-a Predrag Azdejković ističe da provokacija bilo kakve vrste nije bila ni na kraj pameti pri sastavljanju priopćenja, iz Zvezde se zasad ne osvrću pretjerano na nenadanu potporu i sve stavljaju u isključivo ekonomski kontekst kakav je mogao proizaći od bilo kojeg individualca u Srbiji. S druge strane, navijači Partizana situaciju ismijavaju govoreći da će „navijači u suknjama“ spasiti Zvezdu. No ovo nije prvi put da dvije, nazovimo ih suprotstavljene strane (jer na Balkanu je učestala pojava da navijači mlate gejeve i lezbijke, a bili su i inicijatori masovnih nereda za vrijeme prvog Beograd Pridea) izražavaju nekakav oblik solidarizacije. U kolovozu su tako prošle godine klubovi osudili homofobne grafite na ulicama koje su postavili njihovi navijači i inducirali njihovo uklanjanje.


Gejevi i lezbijke najviše prate nogomet

Azdejković ovaj čin ističe kao istinsku želju da se voljenom klubu pomogne, uz tvrdnje kako je navijanje za Zvezdu faktično stvar srbijanske tradicije. Kako kaže, gejevi i lezbijke od svih sportova vjerojatno najviše prate nogomet stoga poziv na podršku ne bi nikoga trebao iznenaditi. Ipak, priznaje da je pomalo paradoksalno podržavati nekoga tko te zapravo mrzi stoga ovu reakciju treba tumačiti i kao pružanje ruke pomirenja, ne samo Zvezdi već svim nogometnim klubovima i navijačkim udrugama jer je GLIC prije svega udruga zasnovana na principima solidarnosti, međusobna pomaganja i tolerancije.

S njime se slažu i sociolozi sporta koji na čitavu priču gledaju kao apel za poštovanje prava različitosti i ponuda za miroljubivu koegzistenciju jedne osjetljive manjine prečesto ugrožene od strane navijača, a slažu se da će se samo ovim činom malo toga promijeniti zbog tvrdo ukorijenjenog patrijarhalnog obrasca društva u kojem žive.

Premda bi sigurno bilo zanimljivo sagledati ovu situaciju u hrvatskom kontekstu, teško je još uvijek zamisliti mirnu simbiozu zagrebačkih navijača i lgbtiq populacije koja npr. po navici već izbjegava „njihovu“ stranu ulice u Draškovićevoj. No istine sigurno može biti i u Azdejkovićevim riječima. Oni pravi navijači u svojoj srži bi trebali biti miroljubivi ljubitelji sporta; nažalost, oni glasniji i ako su u manjini zbog toga uspijevaju prevladati. A najbolji reprezentativni primjer za to su već od nas spomenuti zagrebački White Angelsi koji su s Queerom i Centrom za mirovne studije surađivali na projektu smanjenja homofobije i jezika mržnje na nogometnim utakmicama. Nadajmo se tako da i ova pohvalna gesta GLIC-a neće proći bez adekvatne zahvale i uvažavanja od strane vodstva kluba a toliko i navijača.

Foto: tportal.hr


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1514/gay-podrka-crvenoj-zvezdi/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.