- Queer.hr - http://queer.hr -

Blagdanska kuharica za vegane

Posted By Dina J. On December 15, 2011 @ 10:00 am In Gastro,Izdvojeno,Lifestyle | No Comments

Blagdansko vrijeme, naročito božićno vrijeme, vrijeme je darivanja, provođenja kvalitetnog vremena s obitelji i uvijek obaveznog blagdanskog žderanja. Možda riječ žderanje zvuči malo preagresivno, ali svima nam je poznat osjećaj premalih hlača, osjećaja polusmrti ako pojedete još jedan božićni kolačić, još samo malo pečene purice ili odojka koji na kraju budu onaj jedan griz previše. U Hrvatskoj božićna žderačina počinje već dan prije Božića kada je po tradiciji naloženo suzdržavati se od hrane, no nije obavezno. No, Badnjak i Božić su cijeli u znaku bakalara, pečene ribe, možda punjenih lignji, purice, odojka, mlinaca, božićnih kolača u što većim količinama i tradicija otprilike nalaže da se barem jedna od ovih stvari nađe na blagdanskom stolu. To je tradicija. Problem koji se često javlja jest ako ste osoba koja predstavlja odmak od tradicije radi svojeg alternativnog načina života. Na što točno mislim pod alternativnim načinom života? Pa, recimo da ste osoba koja ne jede meso, tj. vegetarijanac/-ka. Mnogi vegetarijanci su se samo odrekli mesa, no postoje i vegani koji ne jedu ništa što je životinjskog podrijetla. Ako pogledamo listu tradicionalne hrane koja se mora naći na blagdanskom stolu, očito je kako su vegani, kako bi poštovali tradiciju kolača i pečenke, bili prisiljeni napraviti alternativne recepte. Stoga, veganima u čast, evo par prijedloga što mogu pripremiti kao svoju blagdansku poslasticu.

Pečenka od seitana

[1]

Umjesto pečenog odojka, vegani mogu na svoj blagdanski stol staviti pečenku od seitana. Priprema same pečenke poprilično je jednostavna, dok je priprema domaćeg seitana prilično mučan proces. Seitan se može pripremati na jednake načine kao i meso i ponekad čak ispadne i ukusnije od mesa. Ovo je samo jedan u nizu recepata za prilično ukusnu božićnu pečenku.

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 1kg brašna tip-850
  • 4 krumpira
  • luk po želji
  • pola šalice riže
  • dimljeni seitan ili tofu

 Priprema smjese za seitan je prva stvar koju trebate napraviti. Potrebno je umijesiti tijesto od brašna T-850 (1kg) i vode, ostaviti ga 15 minuta u vodi, te ga naizmjenično ispirati u toploj i hladnoj vodi, dok se iz raspadajućeg stanja smjesa ne poveže. Preporuka je to raditi dok je smjesa u gazi ili krpi, tako da ju je lakše formirati. Smjesa se smatra gotovom nakon što je voda s kojom ispirete tijesto prozirna. Tijesto je potrebno razvaljati otprilike kao tijesto za pizzu i ostaviti tijesto 15 minuta da se malo opusti. Fila za ovu pečenku može biti različita, a osobno mi se vrlo ukusnom kombinacijom čini kombinacija luka, krumpira i riže koju sam pronašla na jednom kulinarskom portalu. Na luku je potrebno popržiti naribani krumpir, pola šalice skuhane riže, ubaciti malo dimljenog seitana ili tofua radi arome te nakon što je tijesto „odmorilo“ rasporediti filu po sredini te saviti rubove da dobijete roladu. Nemojte se brinuti ako vam rolada izgleda krhko, potrebno ju s povećanom opreznosti staviti u nauljenu posudu za pečenje, podliti mješavinom soja sosa i sezamovog ulja te staviti u pećnicu na 200 stupnjeva na otprilike 40 minuta uz povremeno podlijevanje soja sosom i sezamovim uljem. Kao prilog može se poslužiti pečeni krumpir, francuska salata, napareno povrće…

Francuska salata bez jaja

[2]

Kakvi bi to blagdani bili da se na blagdanskom stolu ne nađe barem jedna zdjela francuske salate? Francuska salata često je viđen gost na blagdanskim stolovima te sadrži (obično) majonezu i jaja. Vegani ne konzumiraju te prozivode te su se dosjetili kako lako mogu napraviti ovu poslasticu uz pomoć soje. Prvo što je potrebno napraviti jest majonezu koja je glavno vezivo ove salate.

Za majonezu vam je potrebno:

  •  2 žlice sojinog brašna
  • 3 do 4 žlice vode
  • 2 dcl ulja
  • sol
  • limunov sok
  • senf

Glatko sojino brašno potrebno je umutiti s vodom i kuhati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre te postupno dodavati ulje, uz stalno miješanje. Kad je majoneza dovoljno gusta, treba ju posoliti te dodati limunovog soka i za okus malo senfa. Naravno, omjere je potrebno povećati  ako želite veću količinu majoneze. Ove količine su ekvivalent jednoj vrećici kupovne majoneze.

Nakon što ste napravili majonezu, vrijeme je za povrće. Ove količine predstavljaju količine potrebne za otprilike osam gladnih ljudi:

  • 300 g kuhanog graška
  • 300 g kuhane mrkve
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 600 g kuhanog krumpira
  • količina majoneze po želji
  • sojino vrhnje po želji
  • 1 velika žlica soli
  • jabuka po želji

U slanoj vodi skuhajte grašak, mrkvu narezanu na kockice i krumpir u kori (preporučam krumpir koji je inače pogodan za pečenje jer ga je najlakše rezati). Narežite krumpire i kisele krastavce na kockice jednake veličine kao i kockice mrkve te sve ubacite u posudu. Dodajte majonezu (otprilike 600 ml majoneze – tri vrećice), sol te oprezno miješajte. Po potrebi možete dodati sojino vrhnje i malo senfa ili octa ako volite malo kiseliji okus francuske salate. Ako volite hrskaviju salatu, možete ubaciti i očišćenu jabuku koju ste također narezali na kockice. Začinite sa malo papra i uživajte u prekrasnom i zdravom blagdanskom obroku.

Sarma

[3]

Sarma je također rado viđeno jelo na blagdanskim stolovima, a postoji i inačica ovog ukusnog jela za vegane. Priprema je u mnogočemu slična mesnoj sarmi, a rezultat je takav da čak i najzagriženiji mesoljupci neće primjetiti razliku.

Sastojci:

  • 300 g sojinih ljuspica
  • 500 g kiselog kupusa
  • 200 g dimljenog seitana
  • 50 g riže
  • malo peršina
  • žlica mljevene crvene paprike
  • žlica brašna
  • 1/2 dl ulja
  • žlica koncentrata rajčice
  • sol i papar

Prvi korak pripreme ove poslastice je popržiti rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodati sjeckani peršin i crvenu papriku, po želji posoliti i popapriti te sve dobro izmiješati i propržiti nakon što sve dobije lijepu boju. Možete dodati i koju žlicu vode. Nakon toga, operite listove kiselog kupusa te ih nadjenite smjesom, zarolajte i  dobro učvrstite krajeve. Dno posude obložite preostalim listovima kupusa (možete staviti i sjeckani kiseli kupus) i na njih posložite sarme. Za okus preporučljivo je između sarmi posložiti komadiće dimljenog seitana. Kada sve sarme poslažete, odozgo posložite listove kupusa te sve prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Kako bi umak od sarme bio malo gušći, potrebno je na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarmi – po želji posolite i popaprite.

Orehnjača

[4]

Kako je Božić i u znaku kolača, odlučila sam s vama podijeliti i recept za orehnjaču koja je pogodna za vegane.

Za ovaj tradicionalni kolač, potrebni su vam ovi sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2-3 dl sojinog mlijeka
  • limunova korica
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žličice šećera

Nadjev:

  • 250 g zdrobljenih oraha
  • 200g šećera
  • sojino mlijeko
  • 100 g grožđica
  • korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje

U šalicu stavite 2 žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte sve toplim mlijekom i ostavite da se diže na toplom mjestu. Nakon što se kvasc digne, dobivenu smjesu umiješajte u brašno, dodajte sol, šećer,  ulje, limun te sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Nakon što ste zamijesili tijesto ponovno je potrebno ostaviti  tijestoda se ponovno diže (tako bude rahlije). Nadjev napravite od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom te dodajte šećer, grožđice i limun. Kad se tijesto udvostručilo od originalne veličine, razvaljajte ga na debljinu od 1 centimetra. Nadjenuti tijesto nadjevom i savijte u valjak, te ga stavite u nauljeni viši lim. Neka se tijesto diže još oko 30 min te ga stavite peći 30 min na 200°C. Kad se ohladi posipati šećerom u prahu i rezati na ploške.

Ovo je samo par recepata koji dokazuju kako i vegani mogu uživati u blagdanskim gastronomskim radostima bez velikog odmaka od tradicionalnog blagdanskog menija. Što više reći osim dobar tek i pripazite na kilažu.

A ako su vas ovi recepti zaintrigirali, ovom prilikom vas pozivamo na Festival etike koji će se održati 16. prosinca 2011. godine od 10 do 22 sata. Na ovom festivalu predstavit će se udruge  koje se bore protiv nepravde i diskriminacije, kako nad ljudima, tako i nad ostalim životinjama. Neki/-e od sudionika/-ca su: Udruga Queer Zagreb, Sapunoteka, VoxFeminae, lezbijska grupa Kontra, Zagreb Pride, Ulične svjetiljke, Dnevni centar za beskućnike, Kolektiv Hrana, a ne oružje!, inicijativa “Uzmi ili ostavi”, Veganska inicijativa iz Slovenije, Društvo NOA iz BiH i drugi/e. Uz predavanja i zabavni program, posjetitelji će moći uživati u veganskim delicijama koje će vam pripremiti Kolektiv Hrana. Više o samom festivalu možete pročitati na web stranici [5] (KlikKlik [5]).


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/15078/blagdanska-kuharica-za-vegane/

URLs in this post:

[1] Image: http://queer.hr/15078/blagdanska-kuharica-za-vegane/2bb6dcf535487f1f5f077fcb84246b57_view_l/

[2] Image: http://queer.hr/15078/blagdanska-kuharica-za-vegane/e0beb7d2b3e0285cc9f91c3a8a7c0728/

[3] Image: http://queer.hr/15078/blagdanska-kuharica-za-vegane/posna-sarma/

[4] Image: http://queer.hr/15078/blagdanska-kuharica-za-vegane/fb6d0c08066acccf86544bfde3e067dc_header/

[5] web stranici: http://stop-specizmu.org/akcije/139-festivaletike

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.