FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | VODIČ

Diskriminacija lezbijki u UN-u

objavljeno:

1. 02. 2011.

autor:

Dina J.


U UN-ov odbor za nevladine organizacije stigao je zahtjev za akreditaciju Autonomnog ženskog centra koji spominje diskriminaciju lezbijki te su ga predstavnici Rusije, Pakistana, Maroka i Sudana preispitivali i pokušavali pobiti.


Pakistanski je predstavnik sarkastično pitao je li možda ta diskriminacija lezbijki bila “protiv muškaraca” te je izrugao što zahtjev spominje invaliditet te pitao da li je “lezbijstvo invaliditet”. Ova rasprava nastavila je rasprave koje su se vodile u prosincu po pitanju dodavanja LGBT osoba u UN-ovu rezoluciju protiv izvansudskih smaknuća na koju su negativno reagirali Ujedinjeni Arapski Emirati, Tadžikistan te Benin.

Maroko je kao razlog za odbijanje zahtjeva naveo da je Autonomni ženski centar 2009. godine promijenio ime te da nije bio operativan dvije godine koliko je potrebno za akreditaciju.

Rusija i Sudan (zemlja u kojoj žene osuđuju na bičevanje ako nose hlače) također su digli glas protiv akreditiranja. UN se pokušao obraniti od optužbi za diskriminaciju pod izgovorom da diskriminacija LGBT osoba “nije priznata od strane UN-a”.

Sekretar UN-a Ban Ki-moon, već je nekoliko puta izbjegao odgovor o diskriminaciji LGBT osoba riječima “sve ovisi o zemljama članicama”. Ne zna se hoće li konačno doći do neke reakcije, pošto se Ban nije očitovao po pitanju sudanskih i pakistanskih diskriminacijskih komentara.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Hiperinflacija emocija /Srđan Sandić


Hipster Dyke /Dina J.


Ružičasti stetoskop /Igor Grabovac


Ana(l)liza /Gordan Bosanac