FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Papa Španjolsku nazvao “agresivno sekularnom”

objavljeno:

9. 11. 2010.


Papa Benedikt XVI napao je zakone o abortusu i gay braku na misi koja je održana u barcelonskoj Segradi Familiji; te liberalnost Španjolske u još jednom od svojih napada nazvao „agresivnom sekularizacijom“. Španjolska je gay brak legalizirala 2005. a pobačaj ove godine. Istodobno, tisuće gejeva i lezbijki prosvjedovalo je pred crkvom i na putu kojim se papa vozio. Ovo je prvi put da se jedna od najvećih znamenitosti Barcelone upotrijebila za bilo koju od katoličkih ‘aktivnosti’, a prilikom mise je papa otvoreno kritizirao gay brak tvrdeći kako je „bezuvjetna ljubav muškarca i žene pravi smisao ljudskog života od rođenja, odrastanja i prirodne smrti“ te „kako podupire sve što promiče prirodnu narav institucije obitelji“.

Nije poznato je li papa uočio koji od istospolnih parova kako se ljube među tisućama osoba koje su ga pozdravljale, no zasigurno je da je vijest o queer flash mobu stigla do njega i prije posjeta, uz svu medijsku pozornost koja mu je pridodana. „Ovdje smo zbog mirnog prosvjeda. Crkva vrši represiju nad manjinama, i takvog papu ne možemo tolerirati u 21. stoljeću“, izjavio je jedan od sudionika za portal TV News.

Španjolska je bila treća zemlja na svijetu koja je legalizirala gay brak unatoč tome što se prema podatcima više od 75% stanovnika identificira kao rimokatolici. Papa Benedikt XVI, u svom drugom posjetu Španjolskoj otkad je izabran, oštro je kritizirao lijevu Zapaterovu vladu koja je snažno zagovarala spomenute zakonske promjene. Vlada na opaske nije reagirala, no javnost i mediji su zgroženi optužbama. Španjolska troši šest bilijuna eura svake godine kako bi financirala katoličku Crkvu (škole, religijske programe, rekonstrukciju crkvi i plaće svećenika). Je li to agresivna sekularizacija ili anti-klerikalizam o kojem papa govori, s razlogom se pitaju Španjolci. Kako pišu mediji, Španjolska povijest je intenzivno vezana uz katoličku Crkvu; uključujući i prisilno pokrštavanje putem inkvizicije ili evangelizacije Amerike.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike