FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dosad najveća podrška gay brakovima

objavljeno:

14. 08. 2010.

autor:Amerika živi od istraživanja javnog mišljenja. Za svaku se političku odluku provode istraživanja na tjednoj bazi. Zgodno stoga izgleda grafikon koji prikazuje podršku gay brakovima u SAD-u. U posljednjem velikom ispitivanju javnog mišljenja, gay brakovi su imali podršku 41 – 42 posto Amerikanaca. No sada je podrška ipak značajno porasla pa više nije jednostavno odrediti prevladavaju li zagovaratelji ili protivnici. Na slici je grafikon koji pokazuje kako se situacija mijenjala od 1988. godine, kada je tek nekih 15 posto Amerikanaca davalo podršku gay brakovima.

Nakon ukidanja Proposition 8 i kalifornijskog povlačenja sporne odredbe o zabrani gay brakova, CNN je proveo anketu u kojoj zagovaratelji gay brakova vode s 50,5 posto naspram 48,5 posto. No sve i da se zanemari to posljednje istraživanje, zagovaratelji građanskih sloboda i prava vjerojatno imaju podršku od oko 46 posto, što je dosad najviše i što je u skladu s godišnjim trendom rasta podrške od oko 1 – 1,5 posto.

Anketni podaci govore i koja je strategija najbolja za osvajanje javnog mišljenja. To su debate jer upravo debate – čini se – pokreću taj pozitivan trend rasta podrške za 1 postotni bod godišnje.

Inače, u San Franciscu i Los Angelesu sudovi su primali zamolbe gay parova unaprijed, iščekujući presudu. No, svi će ti parovi koji su se vjenčali prvoga dana ukidanja zabrane morati čekati 18. kolovoza, kada će njihove bračne dozvole postati pravomoćne. Usput, presuda suca Vaughna Walkera još nije pravomoćna: država se žali i ta žalba još nije riješena. No sve dok Prizivni sud ne razmotri zabranu, presuda ostaje zakon.

Foto: www.fivethirtyeight.comKomentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike