FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zora

objavljeno:

6. 12. 2011.
Zora

autor:Tjedna Trešmašina – komentar by Kalimero: Hrvatska je napravila nagli zaokret lijevo. Nakon dugo vremena moći će se formirati Vlada bez postizbornih kupovina malih stranaka, što je ugodna promjena od proteklih osam godina.

Moram na početku dati svojem nestašluku pet minuta slobode. Vijest koja me najviše razveselila u izbornoj noći , osim nadmoćne pobjede lijeve opcije, bila je da je Marijana Petir voljom naroda  katapultirana iz Sabora. Ne samo da je to dobro za mentalno zdravlje svekolikog pučanstva koje mazohistički prati prijenose sjednica Sabora, nego će se uštedom na njenoj plaći moći sagraditi nebrojene količine vrtića. Uz HDZ, njena stranka HSS zasigurno je najveći gubitnik ovih izbora. Od 16 zastupnika, koliko su imali 2000., sada su spali na jednog. I još će morati smisliti otkuda vratiti veliki kredit koji su digli za kampanju. Kao da su očekivali da će njihov program bez programa privući birače.

Gubitnički govor bivše premijerke zračio je vrhunskom političkom nekulturom. Nije da sam nešto drugo očekivao od osobe koja stranku pod optužbom za korištenje ukradenog novca i njene članove koji na dnevnoj bazi pune naslovnice novina uz skraćenice USKOK, DORH, MUP, naziva strankom poštenih i časnih ljudi. Do sada nisam još čuo da izborni gubitnik ne čestita suparniku na pobjedi. U ranim jutarnjim satima ponedjeljka sam i to doživio. Nekome tko nije upoznat sa situacijom na Hrvatskoj političko-sudskoj sceni, ‘emotivni’ govor Jadranke Kosor  doživio bi kao vapaj krivo optužene osobe, da su svi ostali krivi što je njena stranka i skoro cijelo čelništvo pod istragom, a ne oni sami svojim kriminalnim radnjama. Količina ispraznih floskula i izmišljotina koje su se mogle čuti u izbornoj noći nadmašile su i lupetanja njihovih kandidata tijekom izborne kampanje.

Obnovljeni ponovo liberalni HSLS ipak nije uspio ući u Sabor, unatoč prvim projekcijama koje su im davale jednog zastupnika. Stranka koja je koalirala s lijevima 2000., pa kasnije dizala ruke u Saboru za HDZ, nije imala dovoljno vremena pokazati biračima da su od stranke prodavača podrške postali stranka koja stoji iza svojih stavova. A i reanimiranje politički potrošenog Budiše nije im bio plus. Iz Sabora je izletio i HSP. Onaj obični. Nije im pomoglo niti to što su cijeli drvored na zagrebačkom Zelenom valu oblijepili svojim predizbornim plakatima, koje su ‘ažurirali’ u subotu navečer, dok je trajala predizborna šutnja. Kad smo kod nje, GONG je dobio prijavu da na istoku Hrvatske djelatnik Crkve krši izbornu šutnju u nedjelju. Prevedeno, svećenik je u Slavoniji tijekom mise propovijedao za koga glasati. Sumnjam da je to bio izolirani slučaj, ali ovaj put je agitiranje ostalo jalovo.

Koliko su glasači HDZ-a razočarani strankom i njenim vodstvom pokazuje i podatak da je samo 5% birača dijaspore izašlo na izbore. A oni su njihova najvjernija biračka baza. Kao što su bili i Zadar, Osijek ili Dubrovnik svojevremeno. Sad su od svih većih naselja u Hrvatskoj dobili jedino u Gospiću.  Valjda su shvatili poruku. Dva ugodna iznenađenja su Lesarovi Laburisti koji su osvojili 6 mandata i don Grubišić s dva. Grubišić sigurno neće ‘prodavati’ svoja dva glasa u Saboru, kao što su to radile male stranke do sad. Prva izjava nakon objave neslužbenih izbornih rezultata bila je da se odriče zastupničke plaće i mirovine, jer ne želi živjeti u luksuzu dok drugi kopaju po smeću. Izjava za svaku pohvalu. Potpuni izborni debakl demokršćanske i desne opcije pokazuje da je Hrvatima dosta folklornog domoljublja i dekorativne vjere. HDSSB je jedina desno orijentirana stranka koja je ušla u Sabor s više od jednog zastupnika, no oni su po vlastitim riječima regionalno orijentirana stranka.

Činjenica je da koaliciju dočekuje pustoš. Ispražnjena državna blagajna, prezadužena država, stotine tisuća nezaposlenih, preveliki broj zaposlenih u državnoj upravi, spori birokratski aparat. Ne ginu im drastični rezovi i promjene u funkcioniranju države. Milanović  je obećao Vladu do Božića. Ne sumnjam da će biti sposobnija i bolja od prošle.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike