FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

DIP oštro osuđuje omalovažavanje LGBT zajednice!

objavljeno:

7. 12. 2011.
DIP oštro osuđuje omalovažavanje LGBT zajednice!

autor:U nedjelju 04. prosinca 2011. godine građani Republike Hrvatske izašli su na izbore te odlučili kako je Kukuriku koalicija bolja opcija od Hrvatske demokratske zajednice. Iako je izborna utrka gotova, izjave i obećanja izrečena u predizbornoj utrci nikako ne smiju pasti u zaborav.

Nakon što je Darko Milinović započeo sa homofobnom izjavom: “Gej brakovi ili lezbijski brakovi, i to u Kukuriku koaliciji potenciraju da će dozvoliti. A mi to nećemo dozvoliti! Ne radi žene nego radi djeteta – nerođeno dijete ne može se braniti”, na koje nije bilo reakcije nadležnih institucija, nedavni istup HDZ-ovog kandidata Ante Kulušića (na slici) koji je izjavio kako HDZ-ovci „ne žele da im homoseksualci šetaju po Poljani“,označio je kap koja je prelila čašu te je Ante Kulušić ukoren od strane DIP-ovog Etičkog povjerenstva. Nažalost, jedina kazna koja je Kulušiću izrečena jest da se mora javno ispričati LGBT populaciji. Njegova isprika bila je sve osim uvjerljiva te se otvara problem kako političari nisu dostatno kažnjeni za svoje homofobne istupe te da će i dalje takve istupe ponavljati zbog nepostojanja strožih kazni.

Iz DIP-a su na naš upit o homofobnim izjavama političara u preizbornoj utrci odgovorili: „Državno izborno povjerenstvo u nadzoru pravilnosti izborne promidžbe, sukladno članku 56. Točki 8. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor najoštrije osuđuje svako ponašanje izbornih sudionika koje ima za cilj vrijeđanje i omalovažavanje pojedinih skupina društva, podsjećajući na Ustavom zajamčenu jednakost svih građana te naglašava i upozorava da su se svi izborni sudionici dužni pridržavati načela toleracnije i poštenog nadmetanja u izbornoj utrci na način da nakon korektne izborne utrke, građani mogu koristiti ustavno pravo na slobodan odabir svojih zastupnika u Hrvatski sabor.“

U svojem dopisu naglasili su kako Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne sadrži odredbe o sankcijama za kršenje pravilnosti izborne promidžbe, već je propisano da Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvaupravni nadzor izborne promidžbe što su, barem u slučaju Ante Kulušića i učinili.

Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost naglasio je: “Odlično je da je DIP reagirao, s obzirom da su homofobične i rasističke izjave na prijašnjim, ali i ovim izborima prošle uglavnom nezapaženo, te da su takve izjave osuđivali samo pokoji mediji. Centar za LGBT ravnopravnost osudio je, primjerice, homofobične izjave bivšeg potpredsjednika Vlade i kandidata HDZ-a Darka Milinovića na skupu u Gospiću, tada, na samom početku kampanje, bili smo potpuno usamljeni“ te je nastavio da ono što je veoma važno i pohvalno da  „institucije države napokon rade ono što su do sada radile nevladine organizacije, pa je u slučaju ekstremističkih izjava Ante Kulušića reagirao je i DIP i dva nadležna pravobraniteljstva.“ Jurčić je izjavio kako DIP s vremena na vrijeme dobiva sve veće ovlasti te da se nada kako će najavljene promjene paketa izbornih zakona dati veće ovlasti DIP-u. Njegov prijedlog kako bi se doskočilo problemu jest novčano kažnjavanje kandidata koji krše zakone i na kraju, eliminacija iz izborne utrke.

Vanja Škorić, inače pravna savjetnica GONG-a također je istaknula: “Svakako bi ovaj dio procesa trebalo detaljnije urediti zakonom kao dio šireg problema nadzora izbornih kampanja (medijsko praćenje izbora i etičnost izjava i postupaka sudionika izbora). ”

Znači, nekakvo rješenje bi otprilike bilo ovako: potrebno je provoditi veći nadzor izjava političara te osigurati da politički diskrus korišten u predizbornoj kampanji ne krši zakone koje su ti isti političari izglasali. Kako bi se to osiguralo, potrebno je prilagoditi zakone kako bi predizborna utrka, a i samo političko djelovanje bilo oslobođeno izjava koje pozivaju na neravnopravnost i dijele građane na građane prvog, drugog iili čak trećeg reda.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike