FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Protivnici moderne fag-hag samo se gomilaju

objavljeno:

8. 12. 2011.
Protivnici moderne fag-hag samo se gomilaju

Nakon izraza/uvrede openly gay, internet prepucavanja blogera prošlog je tjedna izazvao i izraz fag-hag.

Za termin fag-hag znaju već svi, u to sam se uvjerio jednom prilikom kada je neka djevojka doslovce poživčanila kada ju je pijani frend u šali nazvao hegušom. Koliko im se sviđa taj termin ostaje upitno (s obzirom da je izraz očito uvredljiv nekima) a na portalu Gawker kolumnist Brian Moylan argumentira kako je jednako uvredljiv kao gejevima prefiks izraza „fag“. Opušci i krpe? Uistinu ne lijepi nadimci…

Moylan argumentira kako se izraz fag-hag praktički provukao u mainstream komunikaciju; ekipa van LGBTIQ scene sve ga učestalije koristi, a ako ne bismo od njih tolerirali homofobne nazive, zašto bismo trebali hagofobne?

Problem je što dobrih alternativa nema a i u mnogim zemljama (bar u zapadnim gdje se termin koristi) je LGBTIQ populacija dovoljno prihvaćena da se slobodno kreće i druži s ostatkom populacije. Žena koja se danas druži s gej muškarcem jednostavno je to – žena.

Anna North s portala Jezebel sugerira riječ „gabe“, spoj „gay“ i „babe“ – dovoljno slatko a pritom neuvredljivo. Ili da? Drugi će argumentirati kako je nazivanje žena „bejb“ infantilizirajuće te ih karakterizira kao manje zrelima od gej muškaraca s kojima se druže iako su im u stvarnosti najvažnija podrška.

Kolumna je izazvala i niz reakcija pa su stigli i neke zanimljive sugestije poput „queen bee“, „straight bait“ a za sugerirani „gabe“ malo tko vjeruje da bi se uspio učestaliti.

Drugi se pak pitaju zašto jednostavno ne odbaciti blesavu i pomalo uvredljivu terminologiju i djevojke jednostavno nazivati onime što jesu, svojim prijateljicama.

Fag-hag će zasigurno još dugo vremena ostati glavni termin za identifikaciju cura koje se druže s gej dečkima (Moylan ukorijenjenost te riječi uspoređuje s onom „hipster“) a u konačnici, ako se Margaret Cho ne srami reći da je heguša, govorimo li stvarno o nekakvom problemu?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike