FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

SF Pride i povijest zastave

objavljeno:

27. 05. 2010.

autor:San Francisco Pride ove će godine proslaviti 40. rođendan. Jedna od najvećih i najpoznatijih Pridea na svijetu jedan je i od najdugovječnijih i najvećih događaja koji svake godine okupi ne samo povorku kroz grad, nego i brojna popratna događanja iz LGBTIQ zajednice. Nije se zato loše podsjetiti kako je SF Pride nastao i što ga je učinilo tako poznatim.

Iako je vjerojatno najveći takav događaj, Pride u San Franciscu nije i prvi. Prvi je Pride održan u New Yorku i to nakon slavnih nereda u Stonewallu. Riječ je o neredima s kraja šezdesetih, kada je policija opetovano i vrlo dosljedno provodila racije u gay lokalu Stonewall Inn. U ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine gay zajednica se pobunila i nastali su višednevni neredi – prvi organizirani prosvjed protiv policijskog nasilja nad LGBTIQ zajednicom. Paradoksalno ili ne, ali nakon nereda u Stonewallu, položaj LGBTIQ zajednice u New Yorku nije poboljšan, naprotiv. U vrijeme Stonewalla barovi i lokali u New Yorku imali su zakonsko pravo odbiti poslužiti homoseksualce i lezbijke, o transrodnim osobama da ne govorimo. U lokalima u kojima su ih prihvaćali, LGBTIQ osobe nisu se smjele dodirivati niti plesati. Totalno zabavno, zar ne? Neredi su došli, trajali šest dana i prošli, a ništa se bitno naizgled nije promijenilo.

Osim što su osnovane prve udruge za prava homoseksualaca i lezbijki koje su se počele udruživati i aktivnije boriti za svoja prava. Godinu dana nakon tih prvih nereda, gay udruge su organizirale prvi njujorški Pride koji je pokrivao 51. četvrt od Christopher Streeta do Central Parka. Iste je godine u San Franciscu održan događaj sličan Prideu – protestni marš homoseksualaca i lezbijki, a od 1972. Pride se u San Franciscu održava svake godine.

Slika nereda iz Stonewalla začudo nema previše. Na about.comu postoji galerija s nekoliko fotografija, pa kliknite OVDJE i pogledajte.

Inače, Pride se originalno nije zvao Pride. Onaj prvi marš iz 1970. nosio je naziv Gay-in. Sljedeći se zvao Christopher Street West, a do 1980. godine zvao se Gay Freedom Day, a do 1994. nosio je naziv International Gay & Lesbian Freedom Day Parade.

Još jedna stvar po kojoj je Pride u San Franciscu značajan jest zastava duginih boja, odnosno Rainbow Flag. Ta je zastava prvi puta izmišljena upravo za taj Pride 1978. godine. U osnovi je zastava imala osam boja.

Tu je prvu zastavu osmislio umjetnik iz San Francisca Gilbert Baker koji ju je poslao kao odgovor na traženje simbola zajednice. Sukladno legendi o Betsy Ross koja je sama ručno izvezla prvu američku zastavu, Baker je ovu zastavu sam izvezao i obojio materijal. Dizajn predstavlja osam višebojnih pruga s posebnim značenjima.

Evo i značenja, odozgo prema dolje:

  • svijetloružičasta znači seks
  • crvena znači život
  • narančasta znači izliječenje
  • žuta je sunce
  • zelena je izmirenost s prirodom
  • tirkizna je umjetnost
  • indigo je harmonija
  • tamnoružičasta je duh

Sljedeća je verzija zastave imala sedam pruga. I to zbog čistog slučaja. Naime, trgovine u San Franciscu su prodavale zastavu za Red duge, masonsku organizaciju namijenjenu djevojkama, a taj je red koristio istu zastavu, samo sa sedam pruga. Kada je Baker otišao u tu trgovinu i pokušao naručiti zastave za Pride 1979. godine, saznao je da tkanine za svijetloružičastu nema u prodaji pa je tako odustao od te pruge. Trenutačna je verzija nastala tako što je izbačena i tirkizna kako bi zastava bolje stajala na stupovima. Umjesto indigoplave ubačena je kraljevski plava, a “safirno zelena” (koja god to boja bila) postala je obično zelena. U San Franciscu još se spore o “kanadski crvenoj” koja se našla umjesto “Old Glory Red” na zastavi, ali to su sada tehnikalije.

Foto: Wikipedia.com

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike