FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pakistanska policija prekinula transrodno vjenčanje

objavljeno:

26. 05. 2010.

autor:Policija u Pashawaru, u sjeverozapadnom Pakistanu prekinula je vjenčanje između poslovnog čovjeka i njegove transrodne mladenke. Oboje bi mogli dobiti sedam godina zatvorske kazne zbog kršenja zakona o istospolnim brakovima u toj muslimanskoj državi. Par niječe optužbe i tvrdi da je proslava na koju je policija upala bila proslava rođendana, a ne vjenčanje. Vlasti su zatvorile i ukupno 43 gostiju koji su plesali na ritam bubnjeva. Navodna mladenka i mnogi gosti su MTF transrodne osobe. Policija tvrdi da takvo vjenčanje spada u kršenje zakona o istospolnim brakovima.

Poslovnjak Iqbal Khan (48) i njegova navodna mladenka, 18-godišnja Rani rođena kao Kashif, optuženi su za sodomiju, a moguća kazna iznosi sedam godina zatvora. Policija je objavila da je Khan, inače oženjeni otac petoro djece, navodno platio 80 000 rupija (oko 940 dolara) Raniinom guruu. U Pakistanu se transrodne osobe izbacuju iz obitelji i žive u zajedničkim domovima pod vodstvom gurua, slične transrodne osobe koja brine o njihovim potrebama i uzima dio njihove zarade. Homoseksualnost je potpuni tabu u Pakistanu i rijetkost je čuti za gay vjenčanje.

Broj transrodnih osoba u Pakistanu nije poznat. One žive na rubu društva i često su meta napada policije. Unatoč takvoj diskriminaciji, pakistansko islamsko društvo ih tolerira kao plesače na festivalima i vjenčanjima gdje su muškarci i žene razdvojeni pa one premošćuju tu prazninu. Mnoge  rade kao prostitutke.

Britanski Guardian ove je godine objavio priču o pakistanskoj transrodnoj manjini. U tom ih članku nazivaju hijra, a nakon godina iznuda, seksualnog nasilja i napada, stanje se početkom godine počelo popravljati toliko da je i policija ponudila pomoć. “Nazivaju nas policijskim ljubimicama”, kaže 21-godišnja Alisha, jedna od hijri.

Početkom godine pakistanski su sudovi donijeli niz presuda kojima se išlo u korist hijri, onog nevidljivog dijela Pakistana koji je vječno gurnut u zapećak. Sve je potaknuo ministar pravosuđa Iftikhar Chaudhry, koji je naredio da se hijrama daju ista prava kao i drugim Pakistancima kada je riječ o nasljeđivanju, zapošljavanju i registraciji na izborima. To nije sve: policija je upozorena da pri izdavanju osobnih iskaznica razmisli o trećoj mogućnosti u polju “spol”.

Hijre imaju dugogodišnje i duboke korijene u Aziji: bile su poštovane kurtizane na dvoru Mogulskih careva koji su vladali južnom Azijom u 17. i 18. stoljeću. Jedna je hijra vodila vojsku u bitci. U današnjem Pakistanu hijre se opisuju kao “profesionalne svadbene plesačice” jer su žene kao izvođačice strogo zabranjene prema islamskim zakonima. No, njihov glavni izvor prihoda su prostitucija i prošnja.

Alisha je radila kao makeup umjetnica da bi platila silikonske umetke kaže da se u duši uvijek osjećala kao djevojka. Ali njena ju je građanska obitelj u Islamabadu izbacila i odrekla je se: sada je njena jedina obitelj sredovječna hijra Azeem koji je nekoć radio kao šef održavanja u hotelu s pet zvjezdica.

Iako se o njima često govori kao o eunusima, hijre su rijetko prošle pravu operaciju izmjene spola. Nisu im dostupni medicinski i psihološki resursi kakvi postoje u susjednom Tajlandu, a liječnici pristaju operirati ih tek nakon radnog vremena. Sve se više (iako su brojke i dalje male) javljaju i žene koje žele operaciju promjene spola. Takve žene dolaze sa zavojima preko grudi na kojima su već nastali čirevi i lezije i prijete suicidom.

Muškarac koji vodi moderni rat hijri je odvjetnik Muhammad Aslam Khaki iz Islamabada koji od lani na sudovima pokreće parnice u korist hijri nakon što je čitao o brutalnom incidentu u Taxili, gradiću pored glavnog grada, u kojem je policija navodno orobila i silovala grupu od osam hijri. “Ljudi ih ne smatraju ljudskim bićima. Ne jedu s njima, ne piju s njima, ne rukuju se s njima”, kaže odvjetnik. “Ali hijre su dio Pakistana, baš kao i svi drugi.”

Ovo nije prvi puta da se ovaj odvjetnik sukobljava sa strogim i tradicionalnim islamskim zakonima koji vladaju u Pakistanu. Lani je oborio presudu za pijenje alkohola koja je iznosila 40 udaraca bičem tvrdeći da za takvu presudu u Kur’anu nema osnova. Kasnije je dobio i presudu kojom se zatvorenicima odobravaju bračna prava tijekom vremena posjeta – što je također jedna od manje poznatih povlastica Islama. “Naša je vjera najpogrešnije shvaćena od sviju”, kaže ovaj odvjetnik.

Foto: Guardian.co.uk

 

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike