FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Europski kažiprst maše prema Hrvatskoj

objavljeno:

4. 12. 2011.
Europski kažiprst maše prema Hrvatskoj

autor:Europski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj podsjeća Hrvatsku na njene obveze da zaštiti građane od homofobije i homofobnog nasilja prije nego što uđe u EU u 2013., što je vijest koju su prenjeli i neki europski mediji, poput britanskog PinkNewsa.

Još je prošle godine naša država, zajedno s Makedonijom i Turskom, bila opomenuta od strane Europskog parlamenta da zaštita od diskriminacije nije područje pregovaranja, te kako mora dokazati da može zaštititi svoje LGBT građane. Nasilje na Split Prideu pokazalo je međutim, uz veliku prisutnost medija, čitavom svijetu da Hrvatska (još) nije spremna te obveze ispuniti.

Tako je rezolucija koju je Europski parlament usvojio sadržavala napomenu upravo o Splitu, gdje je izražena “duboka zabrinutost nasiljem protiv sudionika Pridea u Splitu 11. lipnja 2011., te nesposobnosti hrvatske vlasti da zaštiti sudionike”, te poziv hrvatskim vlastima da “istražuju i krivično gone počinitelje i razvijaju strategije za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti”, jednako kao i poziv na „brzo usvajanje i provedbu akcijskog plana protiv homofobije”, što je i jedan od zahtjeva Centra za LGBT ravnopravnost spram političara koje je Centar iznio pred izbore (KliK!-na-čanak).

Ulrike Lunacek, supredsjednica intergrupe za LGBT prava Europskog parlamenta rekla je: “Europski parlament dosljedno poziva na zaštitu lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Europi, uključujući i na zapadnom Balkanu.

“Rad nekih lokalnih i nacionalnih vlasti u Hrvatskoj polako dovodi do bolje situacije za sve, ali potreban je veći trud kako bi se osiguralo da LGBT osobe mogu živjeti bez straha i diskriminacije u jugoistočnoj Europi.”

Marije Cornelissen, nizozemska zastupnica, nizozemska zastupnica intergrupe za LGBT prava, dodala je: “Hrvatska će biti dobrodošla u Europskoj uniji u 2013, ali do tada – i nakon što je postala članica – morat će obratiti pozornost na prava manjina. ”

Nastavila je naglasivši i da se sama nalazila u opasnosti: “Tijekom Split Pridea ranije ove godine, lokalne vlasti nisu bile u stanju zaštititi mene ni druge sudionike od nasilnih demonstranata. Radujem se danu kada Hrvatska, uz pomoć drugih europskih zemalja, uključujući Nizozemsku, donijeti akcijski plan protiv homofobije i transfobije. “


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike